Μπορεί η κυβέρνηση, μετά από δύο χρόνια, να επιδιώκει τώρα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 30%, ωστόσο φαίνεται πως το σχέδιο δεν θα προχωρήσει μετά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Αντιθέτως οι φορολογούμενοι θα πρέπει σιγά-σιγά να συμβιβάζονται με την ιδέα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 5.900 ευρώ.
Οπως γράφει και η «Καθημερινή» σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είναι ο φόρος με τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα και αυτό φαίνεται πως οδηγεί τους δανειστές να λένε «όχι» σε οποιαδήποτε μείωσή του.
Ωστόσο, ο φόρος στα ακίνητα, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να επιβάλλεται, τουλάχιστον για το 2017-2018, με τις πλασματικές αντικειμενικές αξίες και ενδεχομένως βαρύτερος, εφόσον προστεθούν και τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ούτε μια πιθανότητα στο ένα εκατομμύριο δεν δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να είναι έτοιμο ως τον Ιούνιο το νέο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων με βάση τις τρέχουσες εμπορικές τιμές και έτσι ως λύση διαφαίνεται μια ακόμα οριζόντια μείωση των τιμών ζώνης του 2007.
Το πρόβλημα με τις αντικειμενικές
Το πρόβλημα ξεκινά από την ουσιαστική ανυπαρξία συμβολαίων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων, η οποία θα αποτελούσε το «εργαλείο» για το σύστημα εξομοίωσης αντικειμενικών-εμπορικών αξιών. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι από τις 150.000-180.000 μεταβιβάσεις την περίοδο του 2007, έχουμε πέσει στις 10.000, κι αυτές με το ζόρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα αυτό αναδύθηκε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και ακόμα και τώρα, μετά από 3-4 ακόμα συναντήσεις, δεν βρέθηκε τρόπος να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το μνημονιακό χρονοδιάγραμμα, για τη λειτουργία από τον Ιούνιο του νέου συστήματος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, πάει… περίπατο.
Αφορολόγητο όριο
Να γίνει εύπεπτη η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 5.900 ευρώ προσπαθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να πείσει τους δανειστές για ταυτόχρονη μείωση και του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20% από 22% που είναι σήμερα. Εφόσον δεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης, θα περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα, κυρίως γι’ αυτούς που δεν κατέβαλλαν μέχρι σήμερα φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Στην περίπτωση που μειωθούν το αφορολόγητο όριο και ο κατώτατος συντελεστής, μισθωτός χωρίς παιδιά:
Πώς θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο όριο και ο κατώτατος συντελεστής για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά:
1. Με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ:
- Σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο καθώς το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στις 8.636 ευρώ.
- Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στα 5.900 ευρώ με συντελεστή 22%, θα πληρώσει φόρο 462 ευρώ.
- Εάν το αφορολόγητο μειωθεί στα 5.900 ευρώ και ο συντελεστής μειωθεί στο 20%, τότε ο φόρος που θα προκύψει περιορίζεται στα 302 ευρώ.
2. Με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ:
- Σήμερα πληρώνει στην εφορία 1.400 ευρώ.
- Με μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ και με διατήρηση του πρώτου συντελεστή στο 22%, ο φόρος εκτινάσσεται στις 2.002 ευρώ.
- Με μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ και μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20%, ο φόρος διαμορφώνεται σε 1.702 ευρώ.
3. Με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ:
- Σήμερα πληρώνει στην εφορία 2.500 ευρώ.
- Με μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ και με διατήρηση του πρώτου συντελεστή στο 22%, ο φόρος εκτινάσσεται σε 3.102 ευρώ.
- Με μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ και μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20%, ο φόρος διαμορφώνεται σε 2.702 ευρώ.