Η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» στο πιθανότερο σενάριο κατάρρευσης της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για την κατάρρευση της ευρωζώνης, αλλά και τρία σενάρια για την διάσωσή της. Στην πρώτη περίπτωση, δίνει τις περισσότερες πιθανότητες- 50%- στο ενδεχόμενο να μην αντέξει άλλο η χώρα μας.
Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας, εξαιτίας των πιέσεων των δανειστών για περικοπές συντάξεων, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και τις κερδίζει. Η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της, η ΕΚΤ τραβά την «πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες, οι καταθέσεις μετατρέπονται σε IOU και η χώρα μας αποχωρεί από το ευρώ.
Τα άλλα δύο σενάρια που μπορεί να προκαλέσουν τη διάλυση της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι να κερδίσει η Μαρίν Λεπέν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία (15%) και να κάνει η Ιταλία στροφή στον ευρωσκεπτικισμό (30%).
Τα τρία σενάρια για την πιθανή διάλυση του ευρώ
Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο (50% πιθανότητα)
Με τους δανειστές να ζητούν περαιτέρω περικοπές συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας ότι αυτό δεν ήταν μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015. Η κίνηση του Τσίπρα τον βοηθά να συσπειρώσει τους αποξενωμένους ψηφοφόρους του και κερδίζει τις εκλογές με ρητή υπόσχεση να εγκαταλείψει τη λιτότητα. Καθώς το ξέσπασμα του λαϊκισμού πιέζει τις κυβερνήσεις άλλων χωρών της ευρωζώνης να επιβάλουν σκληρότερη γραμμή στην Ελλάδα, ο Τσίπρας βρίσκει ελάχιστη συμπόνια στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν υποχωρεί. Η Αθήνα αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της στην ΕΚΤ, η οποία τραβά την «πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες. Οι καταθέσεις γίνονται υποσχετικοί τίτλοι, μία μορφή IOU, καθώς εταιρείες και κυβέρνηση αναγκάζονται να ανταλλάξουν υπηρεσίες και αγαθά, ενώ τυπώνεται ένα νέο νόμισμα. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανότητα να επαληθευθεί αυτό το σενάριο είναι στο 50%. «Η κατάρρευση της ευρωζώνης πλησιάζει. Οι πιο ευάλωτες είναι οι Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Περιμένω ότι μία από αυτές τις χώρες θα φύγει τους επόμενους 18 μήνες. Δεν θα υπάρξουν προειδοποιήσεις ή διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τζιμ Μέλον, πρόεδρος του Burnbrae Group.
Η Ιταλία γίνεται ευρωσκεπτικιστική (30% πιθανότητα)
Ηδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δέχεται το μοιραίο πλήγμα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ το «σωσίβιο» των 20 δισ. ευρώ. Τα ιταλικά και γερμανικά spread ομολόγων φτάνουν σε ιστορικό υψηλό και η κυβέρνηση επιβάλλει capital controls, πριν παραιτηθεί. Μετά από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, ανεργίας και κρίσης, η Ιταλία γίνεται ευρωσκεπτικιστική. Το Κίνημα 5 Αστέρων κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει συνασπισμό με τη Λέγκα του Βορρά, με κοινή θέση την επαναφορά της λιρέτας. Κρατικοποιούν τις τράπεζες και κερδίζουν το δημοψήφισμα για το ευρώ, τερματίζοντας το 18χρονο πείραμα της Ιταλίας με το κοινό νόμισμα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανότητα να επαληθευθεί το σενάριο είναι στο 30%. «Δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για βυθιστεί στην κρίση μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, στην οποία το ευρώ είναι ήδη μη δημοφιλές. Η Ιταλία, και όχι η Ελλάδα ή η Γαλλία, είναι πιο πιθανό να διαλύσει την ευρωζώνη», εκτιμά το Bloomberg.
Νίκη της Λεπέν στη Γαλλία (πιθανότητα 15%)
Με τα σκάνδαλα να έχουν πλήξει τους αντιπάλους της, η Μαρίν Λεπέν διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις και κερδίζει τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Προκηρύσσει δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ και το κερδίζει. Ξεκινά τεράστια φυγή κεφαλαίου όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, όπου έχει συζητηθεί διενέργεια δημοψηφίσματος για το ευρώ. Εισάγονται capital controls. Απτόητη, η Λεπέν επαναφέρει το φράγκο. Η αξία του νέου νομίσματος βυθίζεται και ακολουθεί χάος στις αγορές. Αδυνατώντας να ισχυριστούν πλέον ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, ακολουθούν άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και απομένει στο κοινό νόμισμα μόνο ένας πυρήνας χωρών της βόρειας Ευρώπης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να επαληθευτεί αυτό το σενάριο είναι 15%. «Νίκη της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές πιθανόν θα οδηγήσουν σε έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ. Και χωρίς το πολιτικό και οικονομικό βάρος της Γαλλίας, είναι απίθανο να επιβιώσει η υπόλοιπη ευρωζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιόεργκ Κράεμερ.
Τα τρία σενάρια για τη διάσωση του ευρώ
Στον αντίποδα, το Bloomberg παρουσιάζει τρία σενάρια για τη διάσωση του ευρώ. Είναι η συσπείρωση της Ευρώπης απέναντι σε μία παγκόσμια κρίση, η εκλογή του Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία και η πιθανότητα να τα καταφέρει… κουτσά-στραβά η ευρωζώνη.
Αναλυτικά αυτά τα σενάρια:
Τα καταφέρνουν κουτσά-στραβά (75%)
Η Λεπέν χάνει, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες παραπαίουν και η Μέρκελ κερδίζει. Απαλλαγμένοι από την πίεση της εκλογικής χρονιάς στην Ευρώπη, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες συζητούν τον ορισμό υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά μετά από λίγα χρόνια. Η απροθυμία της Ελλάδας να εφαρμόσει λιτότητα για να «ξεπαγώσουν» οι δόσεις δημιουργεί μικρές κρίσεις κάθε χρόνο, αλλά υπάρχει συμφωνία της τελευταίας στιγμής κάθε φορά και η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σταδιακά. Το 2020, 10 χρόνια μετά από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, η ευρωζώνη είναι ακόμη άθικτη. Μάλιστα, περισσότερες χώρες θέλουν να μπουν σε αυτή. Δεν υπάρχει ακόμη δημοσιονομική ένωση, αλλά αυτό μπορεί να περιμένει.
Ο Σουλτς κερδίζει στη Γερμανία (25% πιθανότητα)
Οι επικρίσεις για την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ εντείνονται και οι Γερμανοί καταλήγουν ότι είναι ώρα για αλλαγή. Αποτυγχάνει να κερδίσει τέταρτη θητεία ως καγκελάριος και τη διαδέχεται ο Μάρτιν Σουλτς. Αποδεικνύεται πολύ πιο πρόθυμος να ανεχθεί πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και οι Ευρωπαίοι δανειστές χαλαρώνουν τους στόχους λιτότητας της Ελλάδας. Η χώρα βγαίνει από το πρόγραμμα το 2018 και επιστρέφει στις αγορές. Ο Σουλτς στηρίζει τα ευρωομόλογα και, οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανακουφισμένοι γιατί πέρασε το 2017 με την ΕΕ άθικτη, του δίνουν το πράσινο φως. Ο Σουλτς σταδιακά απομακρύνεται από την οικονομική πολιτική της Μέρκελ. Αρχίζει να μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και κατά συνέπεια περιορίζεται και η ένταση με τη διοίκηση Τραμπ. Ο Τσίπρας καλωσορίζει τον Σουλτς στην Αθήνα. Πλήθη ζητωκραυγάζουν ενώ οι εφημερίδες τον ανακηρύσσουν σωτήρα της Ελλάδας και του ευρώ.
Μία παγκόσμια κρίση ενώνει την Ευρώπη (10% πιθανότητα)
Οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται σε δύο κρίσεις, στις ΗΠΑ και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά έναν τιμωρητικό εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζει να «δοκιμάζει» τα σύνορα του ΝΑΤΟ στα ανατολικά. Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ανγκελα Μέρκελ συμφωνεί σε δημοσιονομική ένωση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, με αντάλλαγμα προϋπολογισμό τον οποίο υπαγορεύει η γερμανική πειθαρχία. Η Μεγάλη Ευκαιρία, που υπογράφεται κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου- βάζει τέλος σε χρόνια ασάφειας για τους οικονομικούς δεσμούς που κρατούν ενωμένη τη νομισματική ένωση. Το ευρώ εκτινάσσεται.
iefimerida