Οι 45 από τους 47 στρατιωτικούς οι οποίοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν,
τη νύχτα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του περασμένου έτους δικάζονται στην Αγκυρα, αλλά οι δύο στρατιωτικοί που αναζητούνται βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «Εθνος» πρόκειται για τους Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, μέλη της διαβόητης «Διμοιρίας Θανάτου» (Μπορντό Μπερελί), η οποία αποτελεί ειδική ομάδα βατραχανθρώπων εκπαιδευμένων να κάνουν δολοφονίες και επιχείρησαν το βράδυ του πραξικοπήματος να σκοτώσουν τον Ερντογάν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασαν μέσω του Εβρου στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου και δύο ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, παραδόθηκαν στο ΑΤ Ορεστιάδας αναφέροντας ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα ώστε να προκαλέσουν την σύλληψη τους. Στις 20 Φλεβάρη, μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης, ενώ δικηγόρος τους είναι ένας 35χρονος νομικός ο οποίος έχει αναλάβει κατά το παρελθόν υποθέσεις χορήγησης ασύλου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση επισήμανε στο «Εθνος» ότι οι γκιουλενιστές προσπαθούν να καταστήσουν την Ελλάδα ως πεδίο επίλυσης των διαφορών τους με τον Ερντογάν. Οπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες αυτές και είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψει να «μεταφερθούν» στη χώρα οι εσωτερικές έριδες της Τουρκίας.

Η νέα αυτή εξέλιξη είναι σίγουρο πως θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που τον τελευταίο καιρό παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο. Αλλωστε να θυμίσουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη πρόσφατα είχε αρνηθεί την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών φερόμενων πραξικοπηματιών. Κάτι που έφερε και την οργή της Αγκυρας για την στάση της Ελλάδας στο αίτημα της για να τους δικάσει.

Τέλος, αναμένεται σύντομα αναμένεται και η επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο ελληνικό Υπουργείο, την στιγμή που η Αστυνομία επιβεβαιώνει την σύλληψη των δύο Τούρκων στρατιωτικών.


Ποιοι ειναι οι Μπορντό Μπερελί

Οι Μπορντό Μπερελί (σχετική φωτογραφία από παλαιότερη άσκηση τους) είναι ένα επίλεκτο σώμα ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. Οι άντρες που επιλέγονται είναι αξιωματικοί που υπηρετούν εθελοντικά στο στρατό, ειδικά εκπαιδευμένοι έπειτα από προετοιμασία τεσσάρων ετών. Οι Μπορντό Μπερελί λαμβάνουν εντολές κατευθείαν και μόνο από το Γενικό Επιτελείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είναι ο Στρατηγός Hulusi Akar, ο οποίος μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Υπουργό Άμυνας είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων ήταν όμηρος και διασώθηκε από στρατιώτες ενώ στις 25 Ιουλίου δημοσίευμα της Daily Sabah αναφέρει ότι ο Hulusi Akar κατέθεσε ότι οι πραξικοπηματίες τον πίεσαν να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Γκιουλέν.

iefimerida


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.