Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αυτή τη στιγμή, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μετά από τη συνάντησή της με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους και η μείωση των επιτοκίων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο το απόγευμα της Τετάρτης, με το ελληνικό πρόγραμμα στην ατζέντα της συζήτησής τους. Μετά από τη συνάντηση οι δύο τους δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, αλλά σε συνέντευξή της στο ARD η Λαγκάρντ δήλωσε: «Εχουμε πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα μετά από την πρόοδο που έκαναν οι ελληνικές αρχές προς την κατεύθυνση των θεσμών, για να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει προκειμένου να εμπλακούμε στο πρόγραμμα».


Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τον φόρο εισοδήματος, που απαιτεί το Ταμείο ως όρο για να μετάσχει στο πρόγραμμα, δήλωσε ακόμη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Προφανώς, το δεύτερο στάδιο θα είναι το επίπεδο του χρέους να είναι τέτοιο που θα μπορεί να το σηκώσει η χώρα. Και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί καταλλήλως. Ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, πόσο πρόοδος θα επιτευχθεί και πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», είπε η Λαγκάρντ.

«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ”κούρεμα”, αν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά μία σημαντική παράταση ωριμάνσεων και μία σημαντική μείωση επιτοκίων. Και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ακόμη. Αυτό θα πρέπει να γίνει στο τέλος του προγράμματος, πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ», κατέληξε.

iefimerida


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.