Μάχη με το χρόνο δίνουν κυβέρνηση και δανειστές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να επέλθει συμφωνία στα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η Αθήνα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά είναι με την πλάτη στον τοίχο, αφού από την πλευρά τους οι δανειστές αναφέρουν πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα έχουν έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αν θέλουν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να βρεθεί λύση. Σε διαφορετική περίπτωση όλα θα πάνε πίσω. Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση σε μία τελευταία προσπάθεια να μικρύνει έστω και λίγο ο κατάλογος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει προσβλέπει σε νέα συνάντηση (ακόμα και έκτακτο Eurogroup) πριν τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Αγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών 
Πάντως άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο οποίος επικαλέιται κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και τώρα, ημερομηνία για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών δεν υπάρχει, και σίγουρα δεν αναμένεται να έρθουν Δευτέρα ή Τρίτη. Το κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε στο σταθμό μας ότι γίνονται κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο, που όμως δεν οδήγησαν σε κάποια τηλεδιάσκεψη, όπως αναμενόταν αρχικά να συμβεί το απόγευμα της Κυριακής.

Η πρόταση των δανειστών
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή έγινε γνωστό πως οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά στο 2018. Μάλιστα απαιτούν την ψήφιση προληπτικών μέτρων από τη φετινή χρονιά, προκειμένου να εφαρμοστούν σε περίπτωση που πιάσει τους στόχους.

Μεγάλοι χαμένοι ξανά μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες
Βάσει της πρόταση των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει  από το 2018 το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ, ενώ για το 2019 στο στόχαστρο μπαίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, με περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Πρακτικά η μείωση του αφορολόγητου σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει μείωση της έκπτωση φόρου στα επίπεδα των 1.300-1.350 ευρώ, από τα 1900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο (550-600 ευρώ επιβάρυνση).
Παράλληλα θα επέλθει πλήγμα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς  βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις,. Μισθωτοί και συνταξιούχοι των 500-900 ευρώ, με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα χάσουν μισό ή ένα ολόκληρο μηνιάτικο από το 2018.

Το μήνυμα Ντομπρόβσκσις στην Αθήνα 
Την ώρα που κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η αξιολόγηση είναι πιθανό να κλείσει μέχρι την Τετάρτη και ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στέλνει μήνυμα στην Αθήνα να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτίθεται στο ΔΝΤ και δηλώνει ότι δεν έχει λευκή επιταγή.
«Η Ελλάδα και οι δανειστές της, θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα την αξιολόγηση ώστε η χώρα να λάβει τη νέα χρηματοδότηση», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας για τις συνέπειες οικονομικής αστάθειας στην ευρωζώνη, αν το θέμα καθυστερεί κι άλλο.
«Δεν είναι η ώρα να επιστρέψουμε στην οικονομική αστάθεια», επεσήμανε στη Γερμανική Welt.
«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί στους Έλληνες η ελπίδα ενός σταθερού και ασφαλούς μέλλοντος», κατέληξε.

Αντάρτικο Τσακαλώτου στο ΔΝΤ από το βήμα της ΚΕ 
Εντωμεταξύ, ο κ. Τσακαλώτος, την ίδια περίπου ώρα, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ  ξεκαθαρίζοντας πως στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει «λευκή επιταγή».
«Εμείς ποτέ δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή. Διαπραγματευόμαστε σκληρά», είπε και εξήγησε οτι υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις.
Ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ ο υπουργός είπε πως «δεν τους ενδιαφέρει το πλεόνασμα του 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να μας σπρώξει σε μεταρρυθμίσεις για αφορολόγητο και συνταξιοδοτικό». Στο σημείο αυτό τόνισε πως «χρησιμοποιεί αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του».
Αναφερθείς στον Πολ Τόμσεν, είπε πως η ιδέα του  ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες είναι για να γελάει κανείς» και αποκάλυψε πως το έχει καλέσει να κάνουν σύγκριση on the ground.
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε το ταμείο να πάρει απόφαση γρήγορα για το  τι θέλει να κάνει και «αν θέλει να συμμετέχει  να σέβεται τις προσπάθειες ενός λαού,τα εργασιακά» και να πιέσει τις χώρες που θέλουν μεγαλύτερα πλεονάσματα.

loading…

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.