Παρότι τα μπαλόνια είναι πολύ κοινά παιχνίδια, ιδιαίτερα στα παιδικά πάρτι και στις γιορτές, ο κρότος που κάνουν όταν σκάσουν, είναι ισχυρότερος κι αυτού ενός πυροβολισμού με καραμπίνα.
Ο δυνατότερος θόρυβος καταγράφεται όταν τα μπαλόνια σκάσουν λόγω του υπερβολικού φουσκώματος με αέρα, αλλά διόλου ευκαταφρόνητος δεν είναι και ο θόρυβος που κάνουν τα μπαλόνια όταν σκάνε με τη βοήθεια καρφίτσας ή από τον σφιχτό εναγκαλισμό. Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο θόρυβος που κάνουν τα μπαλόνια ξεφεύγει πολύ από τα ασφαλή όρια και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην ακοή ιδιαίτερα των μικρότερων σε ηλικία παιδιών. Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ειδικοί έσκασαν μπαλόνια, φορώντας πάντα προστατευτικά στα αυτιά τους και αφού τοποθέτησαν μπροστά τους ένα μικρόφωνο.
Ετσι διαπίστωσαν ότι τα μπαλόνια που ήταν γεμάτα με υπερβολικό αέρα έσκαγαν με κρότο που έφτανε τα 168 ντεσιμπέλ, δηλαδή τρία ντεσιμπέλ περισσότερο από τον πυροβολισμό με καραμπίνα. Τα επίπεδα θορύβου κατά τη διάρκεια του σκασίματος του μπαλονιού με τα χέρια ή με καρφίτσα ήταν κατά τι χαμηλότερα, αλλά και πάλι, σύμφωνα με τους ερευνητές, εγκυμονούσαν κινδύνους για την ακοή. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ένας ξαφνικός θόρυβος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 140 ντεσιμπέλ προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο την ακοή. Ακόμα και μια τυχαία έκθεση σε επίπεδα θορύβου μεγαλύτερα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.
Μακροχρόνιες επιπτώσεις
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Canadian Audiologist. Ο καθηγητής Μπιλ Χότζετς του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα τονίζει ότι η έρευνα θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για μια μεγαλύτερη συζήτηση και τονίζει: «Δεν λέμε να μην παίζετε με μπαλόνια, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε το σκάσιμό τους να μην είναι διαδεδομένη πρακτική. Η απώλεια της ακοής είναι πολύ ύπουλη υπόθεση και κάθε δυνατός θόρυβος μπορεί να επηρεάσει μακροχρόνια την ακοή μας. Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει τον κίνδυνο που διατρέχει από τους καθημερινούς δυνατούς θορύβους και κρότους, και κυρίως να γνωρίζει ότι κανένα βοήθημα της ακοής, όπως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας, δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το θαυμάσιο σύστημα που βρίσκεται στο εσωτερικό του αυτιού μας.
Θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε και για την υγεία της ακοής, όπως σήμερα προσεγγίζουμε τη γενική μας υγεία. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια της ακοής είναι ένα από εκείνα τα αόρατα προβλήματα μέχρι βέβαια να την αποκτήσεις. Εκείνη τη στιγμή επηρεάζεται ολόκληρη η ζωή σου, επειδή δεν ακούς καλά».
Είναι μάλλον βέβαιο ότι πολλοί γονείς δεν θα κατανοήσουν το σοκ στο οποίο υποβάλλονται τα τύμπανα του αυτιού από έναν ξαφνικό κρότο, ούτε θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να τους ανησυχεί. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι δυνατοί κρότοι είναι εξίσου επικίνδυνοι με το να βγαίνεις έξω χωρίς αντηλιακή κρέμα, τονίζουν οι ερευνητές.
Και αυτό διότι η απώλεια της ακοής συμβαίνει όταν τα τριχίδια του εσωτερικού ωτός, που δεν μεγαλώνουν ξανά, φθείρονται από τους δυνατούς θορύβους.