assets_large_t_942_44840913_type13031

Εβδομήντα δύο χρόνια πριν, στις 3 Δεκεμβρίου του 1944 ξεκινούσαν οι δραματικές στιγμές για τον Ελληνισμό που έμειναν γνωστά ως «Δεκεμβριανά». Τηρουμένων των αναλογιών και με διαφορετικά βεβαίως διακυβεύματα, σήμερα ξεκινούν για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό τα δικά τους «Δεκεμβριανά». Είτε θα καταλήξουν στη νίκη, η οποία συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Κλείσιμο της αξιολόγησης – συμφωνία για το χρέος – σταδιακή έξοδος από την κρίση», είτε το νέο έτος θα φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Με «επαναστατικό» άνεμο από το ταξίδι στην Κούβα και με αναβαπτισμένο το «αριστερό προφίλ» του, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την οικονομία έχοντας δώσει σαφή εντολή να κλείσουν όλα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις. Μέσα στον Δεκέμβριο, και σίγουρα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες. Κάποιοι, όμως, κρατούν μικρό καλάθι λέγοντας ότι δεν θα αποκλειόταν μια μικρή αναβολή για τις αρχές του 2017.

Ξορκίζουν, ωστόσο, ένα «ναυάγιο» με τους Θεσμούς, το οποίο θα προκαλούσε μεγάλη καθυστέρηση και στη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Παράγοντες της αγοράς, αλλά και πολιτικοί αναλυτές, τονίζουν ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν κλείσει τη συμφωνία-πακέτο εντός των επόμενων εβδομάδων, τότε κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει εκλογές τους πρώτους μήνες του έτους.

Κάποιοι πιο «τολμηροί» δίνουν μια πιο κοντινή ημερομηνία και συγκεκριμένα την 22α Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, τότε ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να πάει ταχύτατα σε πρόωρες εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο κι επιλέγοντας να «καταγγείλει» τους δανειστές και φυσικά τη Νέα Δημοκρατία.

Το βασικό σενάριο
Ολα αυτά, ωστόσο, είναι σενάρια, αφού στο Μαξίμου το βασικό «αφήγημα» είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ένα ευνοϊκό «πακέτο» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες και βεβαίως η συνέχιση του κυβερνητικού έργου απρόσκοπτα με κλείσιμο των σεναρίων για πρόωρες κάλπες.

Στις συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών αποφεύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» την αναφορά και μόνο σε «τέταρτο μνημόνιο» ρίχνοντας στη Νέα Δημοκρατία τις ευθύνες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μιλώντας για «σαμποτάζ» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι όλα ρόδινα, το αντίθετο μάλιστα. Οι διαρροές για τις προβλέψεις του σχεδίου για το χρέος ικανοποιούν εν μέρει την Αθήνα, όμως, τα κείμενα που βλέπουν το φως για σκληρά μέτρα που θα συνοδεύουν αυτό το σχέδιο προκαλούν τρόμο.

Σε καμιά περίπτωση, τονίζουν, δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση, να αποδεχθεί μέτρα που θα υπάρξουν δεσμεύσεις τώρα γι’ αυτά αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά. Αλλά, ακόμη κι αν συμβεί αυτό και η κυβέρνηση εξαναγκαστεί σε επώδυνο συμβιβασμό, αυτό που προέχει για το Μαξίμου δεν είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αλλά να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, επικοινωνιακά, το θέμα.

Ηδη, οι αφοπλιστικές απαντήσεις ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τέταρτο μνημόνιο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορεί τέτοιο να μην υπάρξει, όμως, θα υπάρξει σίγουρα «επικαιροποιημένο μνημόνιο». Ουσιαστικά μια «ουρά» του επώδυνου συμβιβασμού του Ιουλίου του 2015, το οποίο, όμως, θα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επί της ουσίας θέλει στη χειρότερη περίπτωση να ξεφύγει από τις κακοτοπιές υποστηρίζοντας ότι ναι μεν αυτή θα δεσμευτεί τώρα για σκληρά μέτρα άνω των 3,5 δισ. ευρώ, όμως, άλλο πολιτικό σχήμα θα κληθεί να τα εφαρμόσει, κι αυτά στο μέλλον.

Οι δημοσκοπήσεις
Το κλίμα, ασφαλώς, βαραίνει και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν σαφή υπεροχή της ΝΔ, κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κυριότερο: Δείχνουν ότι το «καλό χαρτί» της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει χάσει μεγάλο μέρος της αίγλης του στην ελληνική κοινωνία. Για τον λόγο αυτό στο Μαξίμου ο σχεδιασμός είναι να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και να ενισχυθεί το προφίλ του πρωθυπουργού.

Θα επιδιώξουν αφενός να περάσουν μέτρα που θα βοηθούν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου να αναδείξουν την ισχυρή θέση που έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, εξαιτίας των επαφών του Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν μέχρι τα Χριστούγεννα να δοθεί «κοινωνικό μέρισμα» από το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, με τη μορφή εφάπαξ βοηθήματος σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Με τέτοιες κινήσεις και με τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομία, εκτιμούν ότι το πολιτικό τοπίο μπορεί να αλλάξει. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι «ο Αλέξης μπορεί να κερδίσει ξανά τη ΝΔ όταν θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, θα εξοικονομηθούν χρήματα από τη ρύθμιση του χρέους για κοινωνική πολιτική και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία, επομένως, θα έρθουν επενδύσεις».

Ολα, βεβαίως, κρίνονται εκ του αποτελέσματος, ήτοι από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της επιστροφή της αισιοδοξίας. Αλλωστε, το γεγονός ότι εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αποτελεί τον εφιάλτη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Κι όπως λέει και η σοφή παροιμία «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει…».

Από την ουτοπία της Κούβας στη σκληρή πραγματικότητα

«Καθαρτήριο» για το αριστερό προφίλ του πρωθυπουργού που χτυπήθηκε τους τελευταίους μήνες ή μήπως προσπάθεια επανεκκίνησης με επαναστατική διάθεση; Και τα δύο θα μπορούσε να είναι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αβάνα και ο επικήδειος για τον Φιντέλ Κάστρο. Παρά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε -ότι εγκατέλειψε τη διαπραγμάτευση και πήγε στην Κούβα- ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ήταν ένα ταξίδι που έδειξε δύο πράγματα: Οτι ο Αλ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει τίποτε και πάει κόντρα σε όλους και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα που δεν ξέχασε τις ρίζες και τις αρχές του.

Ομως, από την εκπλήρωση ενός ονείρου των νεανικών χρόνων του πρωθυπουργού, ήρθε η προσγείωση στην πραγματικότητα.

Με τη διαπραγμάτευση να καίει και με τα εθνικά θέματα να προκαλούν τρόμο. Οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων και το «ναυάγιο» στο Κυπριακό έχουν θέσει σε συναγερμό την κυβέρνηση και αποδεικνύουν ότι ο σκληρός ρεαλισμός της Αθήνας απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από την «επαναστατική Αβάνα».

Από… Αβάνα
Με «επαναστατικό» άνεμο και με αναβαπτι-σμένο το «αριστερό προφίλ» του, ο Αλ. Τσίπρας δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την οικονομία

Ο πιο κρίσιμος μήνας
Στο Μαξίμου είτε θα καταλήξουν στη νίκη, η οποία συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Κλείσιμο της αξιολόγησης – συμφωνία για το χρέος – σταδιακή έξοδος από την κρίση», είτε το νέο έτος θα φέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

 

imerisia

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.