deu

Τα σύννεφα πυκνώνουν όσο πλησιάζει η Άνοιξη του 2017, οπότε ξεκινάει και το… μαρτύριο της

αναχρηματοδότησης της εταιρείας, καθώς λήγει εταιρικό ομόλογο 200 εκατ. ευρώ

Η αδυναμία της διοίκησης της ΔΕΗ να βρεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η επιχείρηση, αδυναμία που γίνεται αισθητή από το γεγονός ότι δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει ευχερώς τις δανειακές της υποχρεώσεις όπως άλλες εταιρείες του δημόσιου τομέα, αποτελεί βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια ολόκληρης της ενεργειακής αγοράς.

Απώλεια ποσοστού λόγω της υποχρεωτικής μέσω των δημοπρασιών παραχώρησης μεριδίων, «φέσια» που παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και συνεπώς απώλεια εσόδων, και επιτακτική ανάγκη αναχρηματοδότησης δανείων, συνθέτουν πλέον ένα εκρηκτικό περιβάλλον για τη ΔΕΗ.

Σε μια εποχή προκλήσεων σαν τη σημερινή, όπου θα περίμενε κανείς η ΔΕΗ να έχει προετοιμαστεί για να την αντιμετωπίσει, η αλήθεια είναι πως η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού δείχνει εντελώς απροετοίμαστη.

Τα σύννεφα πυκνώνουν όσο πλησιάζει η Άνοιξη του 2017, οπότε ξεκινάει και το… μαρτύριο της αναχρηματοδότησης της εταιρείας, καθώς λήγει εταιρικό ομόλογο 200 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ δεν έχει την «άνεση» που έχουν άλλες εταιρείες , όχι μόνον ιδιωτικές (όπως η ανταγωνιστής ELPEDISON) αλλά και δημόσιου χαρακτήρα, όπως τα ΕΛΠΕ, να εκδώσει για παράδειγμα νέο σχετικά χαμηλότοκο εταιρικό ομόλογο, καθώς η πιστοληπτική της ικανότητα είναι περιορισμένη.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ βρίσκεται «στα σχοινιά» έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον ενεργειακό κλάδο, ακόμα και στους ιδιώτες ανταγωνιστές της, καθώς οι πάντες γνωρίζουν ότι μια πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές συνέπειες στο σύνολο της ενεργειακής αγοράς. Η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της εκ μέρους της ΔΕΗ, οδηγεί σε αδυναμία των διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) να πληρώσουν τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, είτε των μεγάλων θερμικών μονάδων είτε των ΑΠΕ, αφού η ΔΕΗ δεν θα τους δίνει ρευστό που εισπράττει από τους καταναλωτές. Με τη σειρά τους οι θερμικές μονάδες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΠΑ για το αέριο που προμηθεύονται, η ΔΕΠΑ δεν θα μπορεί να πληρώσει τους Ρώσους και Αλγερινούς προμηθευτές της με τους οποίους έχει σκληρές ρήτρες κ.ο.κ.

Αλλά ακόμα και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμίζουν ότι η κατάρρευση εταιρειών του ενεργειακού τομέα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, οδήγησε σε κατάρρευση της οικονομίας και σε μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι, σαν γίγαντας με πήλινα πόδια, η ΔΕΗ εμφανίζεται στο νέο τοπίο του ηλεκτρισμού να ψάχνει εσπευσμένα λύσεις, λες και ουδείς από τη διοίκηση της επιχείρησης γνώριζε τις εδώ και χρόνια πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα της αγοράς και μείωση των μεριδίων της.

Ακόμη και σήμερα η διοίκησή της περιορίζεται σε ευχολόγια, και ζητά βοήθεια από το βασικό της μέτοχο για να σταθεί όρθια και να διατηρήσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης απέναντι στη νέα εποχή της ραγδαίας συρρίκνωσης.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από του χρόνου, εκτός από το βουνό των απλήρωτων λογαριασμών, τη βίαιη συρρίκνωση του μεριδίου της μέσω των δημοπρασιών, και την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις αναχρηματοδοτήσεις δανείων. Για φέτος και το 2017, η ΔΕΗ καλείται να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων ύψους κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το εταιρικό ευρωομόλογο 200 εκατ. ευρώ που λήγει το 2017. Πρόκειται για το ένα τμήμα από την έκδοση του Απριλίου του 2014, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ να λήγουν το 2019. Για τα 200 εκατ. ευρώ, λήξεως 2017, το επιτόκιο είναι 4,75% ενώ για τα 500 εκατ. λήξεως το 2019 φτάνει το 5,5%.
Μετά το 2018 ακολουθούν λήξεις δανείων 300 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό καθαρό χρέος της επιχείρησης διαμορφώνεται (στοιχεία Ιουνίου 2015) σε 4,574 δισ. ευρώ.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική στροφή ή αλλαγή δεδομένων, τότε η εταιρεία αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα την Άνοιξη του 2017, με τους απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.