Αν μείνει κανείς στους αριθμούς και στους πίνακες, θα συμφωνήσει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, που ξεπέρασαν κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ τους στόχους. Είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα;
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν και να «μετρηθούν» λίαν συντόμως, ο μεγάλος όγκος πληρωμών του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος έγινε μέσω πιστωτικών καρτών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε εφάπαξ το φόρο ενώ οι φορολογούμενοι κλώτσησαν το τενεκεδάκι- κατά την βρετανική έκφραση που χρησιμοποιεί συχνά πυκνά και ο Ε. Τσακαλώτος- ως και 12 μήνες παρακάτω, χρωστώντας πλέον στις τράπεζες.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή η «ευκολία» δεν αφορά στο υπουργείο Οικονομικών, που στο κάτω- κάτω της γραφής παρέχει και αυτό τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε 12 δόσεις. Ο αντίλογος είναι αφενός ότι οι διευκολύνσεις του υπουργείου δεν είναι άτοκες αφετέρου ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πονοκεφαλιάζει και για το «φούσκωμα» των πιστωτικών καρτών ήτοι του ιδιωτικού χρέους. Άλλωστε, ο συνδυασμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ύψους 92 δις ευρώ, με τη ραγδαία αύξηση των «κόκκινων» καταναλωτικών- και όχι μόνο- δανείων, είναι προφανές ότι λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, από το σύνολο των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια (55,2%) προσεγγίζοντας τα 28 δις ευρώ με ραγδαία επιδείνωση του σχετικού δείκτη και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 76% αυτών των δανείων είναι σε καθυστέρηση άνω του εξαμήνου.
«Συννεφάκια» παρατηρούνται, όμως και πάνω από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ο πρώτος προβληματισμός προέρχεται από το ότι για έναν ακόμα μήνα τα έσοδα από τα Τελωνεία είναι «λειψά» και αυτό μαρτυρά πίεση στις εισπράξεις κυρίως από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Το δεύτερο που προβληματίζει είναι ότι τα έσοδα του οκταμήνου «έκλεισαν» στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2014, παρά το ότι έχει προηγηθεί ένα μπαράζ φορολογικών μέτρων που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όσο για τη διαφορά- σε σχέση με το 2014- του εννιαμήνου, που αγγίζει το 1 δις ευρώ, πέρα από τις αυξήσεις φόρων, θα πρέπει να αποδοθεί κατά μεγάλο μέρος στους φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι ξεκίνησαν με καθυστέρηση αλλά προχώρησαν με ένταση κυρίως στα νησιά, με αποτέλεσμα την πλήρη αναστροφή της κάκιστης εικόνας εισπράξεων ΦΠΑ τον Ιούνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι με δημόσια επιστολή του προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, γνωστοποιώντας ότι οι προληπτικοί έλεγχοι ξεπέρασαν το στόχο των 30.000, απέδωσε τα εύσημα στους εφόρους για τις επιδόσεις τους και προανήγγειλε νέο κύκλο ελέγχων, αυτή τη φορά στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τις θερινές εξορμήσεις.