math-708_0

«Δεν βλέπω το μετάλλιο απλώς ως το εισιτήριο για ένα από τα πολύ καλά Πανεπιστήμια, θα ήταν παράλογο να το έβλεπα έτσι, όταν πρόκειται για κάτι που αγαπώ τόσο πολύ και είναι επιβράβευση των κόπων μου» δήλωσε ο 16χρονος «χάλκινος ολυμπιονίκης» στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2016.

Ο Ραφαήλ Τσιάμης πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα που διεξήχθη στο University of Science and Technology του Χονγκ Κονγκ, από τις 6 έως τις 16 Ιουλίου.

«Από μικρή ηλικία μου άρεσαν τα μαθηματικά. Ξεκίνησα να παίρνω μέρος σε διαγωνισμούς από την Ε’ Δημοτικού. Στο Γυμνάσιο συνέχισα να διαβάζω και να συμμετέχω σε διαγωνισμούς, με στόχο να διεκδικήσω κάποια στιγμή και μία θέση στην εθνική ομάδα, που θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα», αναφέρει ο μαθητής, που ολοκλήρωσε φέτος την Α’ Λυκείου στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.

Όσον αφορά την «εξίσωση» της επιτυχίας ο Ραφαήλ εξηγεί ότι «είναι σίγουρα απαραίτητη η ευφυΐα, η οποία, όμως, δε σημαίνει κάτι, εάν δεν υπάρχει κλίση στα μαθηματικά, αλλά το πιο σημαντικό, ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, παραμένει η αγάπη, αφοσίωση και μελέτη, όπως φαίνεται και από επιτυχίες άλλων χωρών, όπως η Ρουμανία, που έχουν μαθηματική κουλτούρα και έχουν καθιερώσει και μαθηματικά σχολεία».

Άλλωστε, όπως προσθέτει, στους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως η Μαθηματική Ολυμπιάδα, στους οποίους συμμετέχουν μαθητές από όλες τις χώρες του κόσμου, φαίνεται πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η προσέγγιση των μαθηματικών ανά χώρα. «Οι ελληνικές ομάδες, για παράδειγμα, παραδοσιακά είναι ισχυρές στα προβλήματα της Γεωμετρίας, ίσως η παράδοση να έχει τις ρίζες της στον Ευκλείδη και τον Αρχιμήδη», λέει.

Η προετοιμασία της ελληνικής ομάδας για τη συμμετοχή της στη Μαθηματική Ολυμπιάδα ήταν καθημερινή και τα μαθήματα, σύμφωνα με τον Ραφαήλ «πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, η μαθηματική εταιρεία μας βοήθησε πάρα πολύ να έχουμε μία καλή ομάδα και παρουσία, όπως και το Ίδρυμα Ωνάση, που χορηγεί όλες τις αποστολές και έτσι είχαμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία και εμπειρία».

Ο 16χρονος μαθητής «βλέπει» ένα πιθανό μέλλον στο MIT, το Harvard ή το Cambridge , «πολύ μεγάλα Πανεπιστήμια, που παρέχουν σπουδαίες δυνατότητες για έρευνα και προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει την επιλογή και κάποιου από τα ελληνικά Πανεπιστήμια «που έχουν πολύ καλό επίπεδο στα Μαθηματικά, αν και υστερούν στις δυνατότητες για έρευνα».

Στην εθνική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΙΜΟ) συμμετείχε από τη Θεσσαλονίκη και ο 17χρονος Βασίλης Γεωργιάδης, επίσης μαθητής των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, ο οποίος διακρίθηκε με Εύφημη Μνεία, που απονέμεται σε όποιον λύσει πλήρως ένα από τα προβλήματα.

Οι δύο μαθητές είχαν συμμετάσχει, δύο μήνες νωρίτερα (Μάιος 2016), στην 33η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΒΜΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία, όπου κατέκτησαν το Αργυρό και Χάλκινο Μετάλλιο αντίστοιχα.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.