Ηταν μεσάνυχτα στην τουρκική πρωτεύουσα, μόλις 2,5 ώρες μετά την εκκίνηση της απόπειρας του πραξικοπήματος και εννέα κορυφαίοι υπουργοί είχαν συγκεντρωθεί σε μία αίθουσα, στην πρωθυπουργική κατοικία.
Ηταν όλοι τους πεπεισμένοι ότι ήρθε το τέλος τους. «Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ο ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν εκεί και αποκάλυψε τους διαλόγους στον Guardian.
«Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη», πρόσθεσε και έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο. Την ίδια ώρα, έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους, γιατί εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν ποιον μπορούσαν να εμπιστευτούν.
«Κατέλαβαν το TRT; Ούτε εγώ δεν το βλέπω, είναι κρατικό»
Παρά την ένταση και την κρισιμότητα των στιγμών όμως, κάποιοι έλεγαν και αστεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ειδήσεων αναγκάστηκε να διαβάσει το κείμενό τους, στο οποίο δήλωναν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο. Σιωπή έπεσε ανάμεσα στους υπουργούς για λίγα λεπτά. Και ξαφνικά κάποιος από αυτούς αστειεύτηκε. «Μην ασχολήστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση», σχολίασε.
«Τι είναι το Facetime; Γιατί δεν το έχω κι εγώ;»
Αργότερα, όταν άρχισαν να εκτυλίσσονται χαοτικές σκηνές στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί «βούλιαζαν» στην απελπισία. Είχαν αποφασίσει να κάνουν μία τελευταία εμφάνιση στο κοινοβούλιο, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στις 12:37, μέσω του iPhone δημοσιογράφου και της εφαρμογής FaceTime, στο CNN Turk, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.
«Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ;», βρήκε την ώρα να ρωτήσει ένας από τους υπουργούς. «Ηταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε», λέει στον Guardian ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι. Κάποιοι υπουργοί όμως ένιωθαν άβολα με την έκκληση να βγει ο κόσμος στους δρόμους. Ανησυχούσαν ότι θα οδηγούσε σε μακελειό όλο αυτό.
Πώς τη γλίτωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Οσο οι ημέρες περνούν, έρχονται νέες πληροφορίες για το σχέδιο που είχαν καταστρώσει οι πραξικοπηματίες. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών, μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, είχε προσκληθεί σε συνάντηση στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αγκυρα. Αυτή υποτίθεται ότι θα γινόταν στις 5 το απόγευμα, αλλά όπως προέκυψε ήταν απλά μία πρόφαση, προκειμένου οι πραξικοπηματίες να τον συλλάβουν. Τελικά ο υπουργός δεν πήγε γιατί είχε φορτωμένο πρόγραμμα.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατίας, και επικεφαλής στην καμπάνια της Τουρκίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος πήγε σε μία «συνάντηση» στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα. Αργότερα βρέθηκε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του και με ένα τραύμα από πυροβολισμό στο λαιμό, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Ο Ερντογάν γλίτωσε την επίθεση για 20 λεπτά
Ο Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, έφυγε από το θέρετρο στο οποίο έμενε μόλις 20 λεπτά πριν επιτεθούν οι πραξικοπηματίες. Περίπου 25 στρατιώτες με ελικόπτερα κατέβηκαν με σχοινιά στο ξενοδοχείο και άρχισαν να πυροβολούν, σε μία προφανή προσπάθεια να τον συλλάβουν, μόλις αυτός είχε απομακρυνθεί από εκεί.
Ομως, ενώ ήταν στον αέρα, δύο F16 «κλείδωσαν» στο σύστημά τους το προεδρικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το Reuters και τον Guardian. Τελικά δεν το χτύπησαν, καθώς ο πιλότος του προεδρικού αεροσκάφους δήλωσαν σε εκείνους των μαχητικών ότι επρόκειτο για πτήση της Turkish Airlines.
Η λίστα με τα ονόματα
Οι ιστορίες που προκύπτουν από εκείνες τις κρίσιμες ώρες, ανάμεσα στο διάγγελμα του πρωθυπουργού και την κατάρρευση του πραξικοπήματος, θα μείνουν στο φάσμα της μυθολογίας, σχολιάζει ο Guardian. Στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αστυνομία στην Προύσα συνέλαβε έναν τοπικό διοικητή στρατού, ο οποίος είχε στην κατοχή του μία εξασέλιδη λίστα, που περιελάμβανε τα ονόματα των δικαστών και αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι θα τοποθετούνταν σε διάφορες θέσεις στον απόηχο του πραξικοπήματος. Αλλοι πραξικοπηματίες στρατιώτες είχαν λίστες με ασφαλείς τηλεφωνικές γραμμές, για να λαμβάνουν εντολές.
«Ηταν κρίσιμες στιγμές», λέει ο Χασίμι. «Ηταν απίστευτα καλά οργανωμένο, αλλά οι ξαφνικές κινήσεις της ηγεσίας και του λαού άλλαξαν το πλάνο», εκτιμά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.
«Θα μπορούσε να είχε πετύχει», συνεχίζει ο ίδιος. «Εχασαν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος βγήκαν στον ”αέρα”, όταν κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη δημοκρατία και ο κόσμος αρνήθηκε να πάει στο σπίτι του», κατέληξε.