Γλυκιά εκδίκηση για την συντριβή στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης πήρε η Ιταλία, που νίκησε 2-0 την Ισπανία και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του EURO 2016. Ο Τζόρτζο Κιελίνι στο 33΄ και ο Γκρατσιάνο Πελέ στο 90+1΄ πέτυχαν τα γκολ της αναμέτρησης που έγινε στο «Stade de France» και έστειλαν τη «Σκουάντρα Ατζούρα» στους «8», όπου περιμένει η Γερμανία, το Σάββατο στο Μπορντό.
Για την Ισπανία, ο κύκλος της καλύτερης εθνικής ομάδας του 21ου αιώνα κλείνει απόψε στο Παρίσι. Τις διαδοχικές επιτυχίες των EURO 2008, 2012 και ενδιάμεσα του Μουντιάλ 2010 διαδέχθηκαν οι κακές εμφανίσεις και η εσωστρέφεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας (2014) και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας.
Η κυριαρχία της Ιταλίας στο πρώτο ημίχρονο ήταν ολοκληρωτική, ξεπερνώντας κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Σίγουρα οι «Ατζούρι» είχαν δείξει τα… δόντια τους από τη φάση των ομίλων, αλλά θα περίμενε κανείς ότι απέναντι τους πρωταθλητές των δύο τελευταίων διοργανώσεων τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Ομως, η Ιταλία όχι απλώς ήταν καλύτερη, αλλά κατάφερε να γκρεμίσει όλο το ισπανικό οικοδόμημα της τελευταίας δεκαετίας. Η στατιστική «μιλάει» από μόνη της.
Στα πρώτα 45 λεπτά υπήρχε σχεδόν απόλυτη ισορροπία στις ολοκληρωμένες πάσες (Ιταλία 208 – Ισπανία 211) με την κατοχή ελαφρά υπέρ της «Λα Ρόχα» (47%-53%). Με άλλα λόγια, το περίφημο passing game της ομάδας του Ντελ Μπόσκε πήγε… περίπατο, αφού η αλληλοκάλυψη των Ιταλών υπήρξε άψογη, το ίδιο και η κυκλοφορία της μπάλας.
Ετσι, μόνο οι «γαλάζιοι» του Κόντε απείλησαν στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, στο 12΄ με εντυπωσιακό ψαλίδι του Τζακερίνι στο δοκάρι, με τον Τσακίρ να δίνει επιθετικό φάουλ. Στο 33΄ από φάουλ του Εντερ ο Ντε Χέα απέκρουσε, στη συνέχεια πρόλαβε και τον Τζακερίνι που βγήκε πρώτος στο «ριμπάουντ», όχι όμως και τον Κιελίνι που πρόλαβε τον Πικέ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Χαρακτηριστικότατη η αδράνεια της άμυνας…
Ο Ντε Χέα κράτησε ζωντανή την ομάδα του στο 45΄ όταν «έβγαλε» εντυπωσιακά το σουτ του Τζακερίνι, και στο 55΄ όταν νίκησε τον Εντερ σε κλασικό τετ α τετ. Στο β΄ ημίχρονο οι πρωταθλητές Ευρώπης, πάντως, μπήκαν αποφασισμένοι να διορθώσουν την αποκαρδιωτική εικόνα τους. Ακόμα κι αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό αφού η απόσταση από τη μαγεία του παρελθόντος ήταν χαώδης.
Συνάμα, ο Κόντε «διέγνωσε» πρόβλημα με τον Ντε Ρόσι, τον αντικατέστησε με τον Μότα κι έτσι η… τάξη αποκαταστάθηκε. Οι Ιταλοί έλεγχαν απόλυτα το ματς, ενώ ο Ντελ Μπόσκε έμοιαζε ανήμπορος να αλλάξει κάτι τακτικά. Ο Ινιέστα σε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της καριέρας του, ο Φάμπρεγας ανύπαρκτος δημιουργικά και η Ισπανία να «φωνάζει» ότι ο κύκλος της έκλεισε.
Αυτός της Ιταλίας -μονίμως πρωταγωνίστρια στις μεγάλες διοργανώσεις εδώ και τρεις δεκαετίες- παραμένει… ορθάνοιχτος. Φυσικά σ΄ένα τέτοιο ματς δεν ήταν δυνατό να μη βάλει το… λιθαράκι του ο αρχηγός της Ιταλίας. Ο Τζίτζι Μπουφόν κράτησε το «μηδέν» στο 90′ με σπουδαία απόκρουση σε προσπάθεια του Πικέ. Αμέσως μετά, ο Πελέ βρέθηκε σε θέση βολής και «σφράγισε» τη νίκη γράφοντας το τελικό 2-0 στο 90+1΄
Διαιτητής: Τσουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)
Κίτρινες: Ντε Σίλιο, Πελέ, Μότα (χάνει τον προημιτελικό – Νολίτο, Μπουσκέτς
ΙΤΑΛΙΑ (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Ντε Ρόσι (54΄ Τιάγκο Μότα), Παρόλο, Τζακερίνι, Φλορέντσι (84΄ Νταρμιάν), Ντε Σίλιο, Έντερ (82΄ Ινσίνιε), Πελέ.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε ντελ Μπόσκε): Ντε Χέα, Χουανφράν, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Φάμπρεγας, Ινιέστα, Νταβίντ Σίλβα, Νολίτο (46΄ Αντούριθ, 81΄λ.τρ. Πέδρο), Μοράτα (70΄ Βάθκεθ).
Η Ισλανδία στους «8» με… brexit της Αγγλίας
Παρά το γεγονός ότι οι… δημοσκοπήσεις ήταν συντριπτικά υπέρ της Αγγλίας, οι Ισλανδοί πήγαν στην «κάλπη» της Νίκαιας στη φάση του «16» του Euro και ψήφισαν «Μένουμε Αγγλία»! Αντίθετα η ομάδα του Λάγκερμπακ πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Ισλανδικού ποδοσφαίρου με την πρόκριση στα προημιτελικά.
Οι παίκτες του Χότζσον αν και προηγήθηκαν μόλις στο 4′ με πέναλτι του Ρούνεϊ, δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση κι έμειναν εκτός Euro. Στο 6′ ο Ρ. Σίγκουρντσον και στο 18′ ο Σίγκτορσον πέτυχαν τα ιστορικά γκολ για τους Ισλανδούς.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μόλις στο 4′ ο Στέρλινγκ ανατράπηκε από τον Χάλντορσον μέσα στην περιοχή και ο Σκομίνα έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ρούνεϊ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-0.
Οσοι πίστεψαν ότι η Αγγλία που ήταν το φαβορί και προηγήθηκε πολύ νωρίς θα είχε ένα εύκολο βράδυ διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Δύο λεπτά αργότερα, ύστερα από πλάγιο, ο Αρνασον έπιασε την κεφαλιά και ο Ρ. Σίγκουρντσον με προβολή έφερε το παιχνίδι στα ίσα.
Οι Ισλανδοί, όμως, δεν το έβαλαν κάτω κι έφεραν το παιχνίδι «τούμπα» στο 18′ ο Σίγκτορσον έκανε το σουτ και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του.
Η ομάδα του Λάγκερμπακ απέκτησε μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα και με συνδυασμό την καλά οχυρωμένη άμυνα άφησε μακριά από την εστία του Χαλντορσον τους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας.
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν… μονότονη! Η Αγγλία πίεζε και η Ισλανδία προσπαθούσε να διαφυλάξει την εστία της. Παρόλη την πίεση των «λιονταριών» την μοναδική καλή ευκαιρία την έχασαν οι Ισλανδοί. Στο 55′ το «ψαλιδάκι» του Ράγκναρ Σίγκουρντσον δεν αιφνιδίασε τον Χαρτ και η Ισλανδία έχασε μεγάλη ευκαιρία.
Στο 83′ ο τερματοφύλακας της Αγγλίας είπε όχι στον Γκούναρσον σε τετ α τετ και ο επιθετικός των Ισλανδών έχασε μοναδική ευκαιρία για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του.
Τα «λιοντάρια» παρά την πίεσή τους δεν μπόρεσαν να κάνουν κάποια φάση κι έμειναν εκτός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με τους Ισλανδούς να πανηγυρίζουν μία επική πρόκριση.
Διαιτητής: Σκομίνα (Σλοβενία)
Κάρτες: Στάριτζ – Γ. Σίγκουρντσον, Γκούναρσον
Αγγλία (Ρόι Χότζσον): Χαρτ, Γουόκερ, Ρόουζ, Κέιχιλ, Σμόλινγκ, Στέρλινγκ (60′ Βάρντι), Κέιν, Ρούνεϊ (86′ Ράσφορντ), Στάριτζ, Ντάιερ (46′ Γουίλσιρ), Ντέλε Άλι.
Ισλανδία (Λαρς Λάγκερμπακ): Χάλντορσον, Σέβαρσον, Γ. Σίγκουρντσον, Γκούντμουντσον, Μπιάρνασον, Σίγκτορσον (77′ Μπιάρνασον), Ρ. Σίγκουρντσον, Άρνασον, Μπόντβαρσον (88′ Τραούστασον), Γκούναρσον, Σκούλασον.
δολ,αμπε