sev-synallages-708

Τη σταδιακή θέσπιση της υποχρεωτικής χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για ποσά συναλλαγών άνω των 75 ευρώ αλλά και τη θέσπιση κινήτρων, όπως έκπτωση φόρου και δώρα, προτείνει ο ΣΕΒ  για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σε ανάλυση για τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει για τα φορολογικά έσοδα, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών προτείνει τη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές στα 250 ευρώ, με προοπτική περαιτέρω μείωσης στα 75 ευρώ, ενώ οι συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών προτείνεται να γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, ή να έχουν όριο 50 ευρώ.

«Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ορίζοντα διετίας, μπορούν να μειώσουν την έκδοση εικονικών τιμολογίων κατά 60%, να οδηγήσουν σε «άσπρισμα» της παραοικονομίας κατά 10%, να αυξήσουν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά Euro1 δισ. ετησίως και να μειώσουν το κόστος των προμηθειών για το Δημόσιο κατά Euro 200 εκατ. ετησίως ενώ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μπορεί να μειωθεί ετησίως κατά Euro 1 έως Euro 1,5 δισ. μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης», αναφέρει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Τονίζει επίσης ότι η συγκυρία σήμερα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς η χώρα μας παρά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών βρίσκεται στους ουραγούς της ψηφιακής οικονομίας.

«Η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορεί να διευκολύνει την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να ελαφρυνθεί ο σύννομος πολίτης και, ενδεχομένως, να καταστεί δυνατή η μείωση των φορολογικών συντελεστών ώστε να τονωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην οικονομία», τονίζει ο ΣΕΒ. «Οι μόνοι χαμένοι θα είναι όσοι φοροδιαφεύγουν και χρησιμοποιούν τη φοροκλοπή και το λαθρεμπόριο ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να καλύψουν τη χαμηλή παραγωγικότητα της επιχειρηματικής τους δράσης ή/και για να θησαυρίζουν στην παρανομία».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο το πρώτο βήμα για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι η υποχρεωτική σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων κατεύθυνση στην οποία έχουν προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Νορβηγία, Ιταλία κλπ), η Τουρκία, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή κλπ).

Στη συνέχεια η υποχρεωτική αποστολή των ηλεκτρονικών τιμολογίων από τις επιχειρήσεις στη Γ.Γ.Π.Σ., θα διευκολύνει την αυτοματοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, τη διασταύρωση των διαβιβαζόμενων στοιχείων, τη μείωση και σταδιακή εξάλειψη των πλαστών και εικονικών τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων, τη διεύρυνση των φορολογικών ελέγχων για όλη την αγορά (και όχι αποσπασματικά), την άμεση πληροφόρηση της κεντρικής διοίκησης για τον αναλογούντα ΦΠΑ, τέλος, τη μείωση, μέχρις αποκλεισμού, της επαφής μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικών αρχών με σκοπό τον περιορισμό των περιπτώσεων συνδιαλλαγής μεταξύ εφοριακών και φορολογούμενων.

Ο Σύνδεσμος προτείνει επίσης την υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την καθιέρωση υποχρεωτικών πληρωμών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους προμηθευτές τους και το προσωπικό μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής με την χρήση αποκλειστικά των επαγγελματικών λογαριασμών που θα είναι όμως ακατάσχετοι. Ως κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές προτείνονται η έκπτωση φόρου και η διενέργεια λοταρίας για ηλεκτρονικά καταγεγραμμένες συναλλαγές, με συχνές κληρώσεις και σημαντικά δώρα, κ.α.

iefimerida


loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.