Συνδιοργάνωση Εκδόσεις «Ωκεανός», Βιβλιοπωλείο «Ασυναγώνιστο» και Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενώνdeke 3

Το Βουβό κλάμα της πρώτης γενιάς προσφύγων από τον Πόντο, γι’ αυτούς που χάθηκαν μέσα στον

κατατρεγμό, για τους άταφους νεκρούς τους στις πορείες του λευκού θανάτου και για την απώλεια της χιλιάκριβης πατρίδας τους που στα χώματα της, για 2700 χρόνια, άνθισε ο Ελληνικός πολιτισμός, ακούστηκε μέσα από το θρόισμα των σελίδων στην παρουσίαση του βιβλίου «Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής» του Θοδωρή Δεύτου.

Την Τρίτη στις 8:30 το βράδυ, στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, οι σαράντα (40) περίπου παρευρισκόμενοι βίωσαν την επαναφορά της μνήμης για τα συνταρακτικά γεγονότα της Γενοκτονίας και του Ξεριζωμού του Ποντιακού Ελληνισμού.
deke
Οι αράδες του βιβλίου, τους οδήγησαν στους δρόμους της προσφυγιάς και στα σταυροδρόμια της προσδοκίας για την εν ελπίδα συνάντηση, όσων απέμειναν ζωντανοί, από τον μεγάλο εθνικό χαλασμό του 1914-1923.

Τους ξεριζωμένους του 1923, η προσφυγιά τους ακολούθησε αναπότρεπτα μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωή τους!… τόνισε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης που προλόγισε την παρουσίαση του βιβλίου.

Το μυθιστόρημα, χωρίς επιτηδεύσεις, απλογραμμένο κυλάει, ρέει στην ανάγνωσή του όπως ο Πυξίτης ποταμός ρέει, φουσκώνοντας τα νερά του με τα δάκρυα των νοσταλγών, στη Μαύρη Θάλασσα, στον Άξενο Πόντο, που για να τον εξευμενίσουν οι Έλληνες τον ονόμασαν Εύξεινο Πόντο. Αναπλάθονται μέσα από τις σελίδες του εικόνες και αφηγήσεις από τη ζωή στα 1900 του μακάριου Πόντου και της ευτυχισμένης Τραπεζούντας, τα χρόνια της γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και με τη δυνατή πένα του ενδοσκοπεί την ακατανίκητη επιθυμία των ξεριζωμένων να ταφούν στον Τόπο που γεννήθηκαν!

Αποσπάσματα του βιβλίου ανάγνωσαν η Ντόλα Ρούλα, η Γκαραμπλιάνα Ρούλα και η Ευταξία Βασιλική.

          Την Βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσαν οι Εκδόσεις «Ωκεανός», το Βιβλιοπωλείο «Ασυναγώνιστο» και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

          Για την επιτυχία της εκδήλωσης εργάσθηκαν η Κοπάνου Γεωργία, η Ταρλατζή Θεολογία και ο Απόστολος Σφέτκος.

Ζαγκανίκας Σίμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.