Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια, για τον φόρο εισοδήματος και για το ασφαλιστικό, και θα έχουν ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα, όπως προανήγγειλαν οι τρεις υπουργοί κ.κ. Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης.
Οι υπουργοί διευκρίνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα, ενώ περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισαν ότι “υπάρχει ακόμα η αισιοδοξία ότι μέχρι τις 22 Απριλίου” μπορεί να κλείσει η συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε επιπλέον ότι ενδέχεται να συγκληθεί και έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία του κλεισίματος της αξιολόγησης με κάποια αισιοδοξία, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για να συμπληρώσει ότι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται “πάρα πολύ κοντά” στα βασικά ζητήματα που είναι τα κόκκινα δάνεια, οι συντάξεις, η αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος και το δημοσιονομικό πακέτο του 1% του ΑΕΠ.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος, για αυτά τα δύο νομοσχέδια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με τους θεσμούς και έχουν τεθεί “κόκκινες γραμμές” από την ελληνική κυβέρνηση. “Προσπαθήσαμε και κάναμε τα πάντα για να υπάρξει μια συμφωνία με τους θεσμούς και σεβόμαστε και τις όποιες διαφορές έχουν ανάμεσά τους” επισήμανε, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως η ελληνική κυβέρνηση διαβουλεύεται και παίρνει συμβουλές από τους θεσμούς, αλλά διατηρεί “ως κυρίαρχη χώρα την επιλογή να έχει την τελική λέξη στο πώς φτάνουμε στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί”.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Διατύπωσε, επίσης, την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι “οι αριθμοί βγαίνουν”, σημειώνοντας: “Πιστεύουμε ότι με το 1% από τις συντάξεις, με το 1% από την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος και με το 1% των δημοσιονομικών μέτρων, υπάρχει το αξιόπιστο πακέτο και έχουμε φτάσει πάρα πολύ κοντά”. Ειδικά για το φορολογικό, που ανήκει και στον τομέα ευθύνης του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το χαρακτήρισε ένα “φορολογικά πολύ προοδευτικό” νομοσχέδιο, για το οποίο η Αθήνα έχει πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς “για το πώς δομικά μπορεί να είναι καλύτερο”.
Έχουμε βρει το 1% από τον φόρο εισοδήματος, ο οποίος έχει πολλά καλά δομικά στοιχεία και δεν έχει απότομες αυξήσεις συντελεστών, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ και παρέθεσε βασικά σημεία του ν/σ που προβλέπουν ότι:
– Το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις και από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται αθροιστικά
– Η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται κατά 100 ευρώ για 1.000 ευρώ εισοδήματος, για εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ
– Το αφορολόγητο ανέρχεται στις 9.091 ευρώ
– Τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με 3 συντελεστές
– Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται πλέον με οριακούς συντελεστές
– Τα μερίσματα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρηματιών, δήλωσε πως με την πρόταση της ελληνικής πλευράς, το 92% των φορολογούμενων με εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο.
Το ίδιο πολιτικό μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως:
“δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που φέρουν την υπογραφή μας, τα μέσα όμως που θα επιλέξουμε για να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα σε μια κυβέρνηση δημοκρατική εκλεγμένη ανάγονται στην ευχέρεια από την νόμιμα εκλεγμένη από το λαό εξουσία”.
Σχεδόν σε όλα τα θέματα της πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπήρχε συμφωνία ή πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχε η διακοπή λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ “είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία”.
Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται από ισονομία και επανέλαβε ότι καταρχήν υπάρχει πλήρης προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 και κατά δεύτερον ότι η εθνική σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ. Καμιά επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας ενώ αναφερόμενος στους αυτοαπασχολούμενους σημείωσε πως το 80% του πληθυσμού πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές απ’ ότι στο παρελθόν.
“Πρόκειται να δεχτούμε προφανώς βελτιωτικές προτάσεις από θεσμούς, σε ό,τι αφορά υποχωρήσεις, όπως πχ μειώσεις συντάξεων, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον” διαμήνυσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι υπήρξαν αποστάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το ζήτημα των “κόκκινων δανείων”, ωστόσο, υπογράμμισε ότι “έχουμε προσεγγίσει πάρα πολύ έναν κοινό τόπο και είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε λύση έως 22 Απριλίου”. Είμαστε κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.
Ερωτηθείς για τα περί πώλησης των “κόκκινων δανείων”, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν είναι υπαρκτές αυτές οι πληροφορίες διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο.