Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε προσωρινές διαγραφές δημοσιογράφων λόγω της στάσης που κράτησαν την περίοδο του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ένωσης ποινή 18μηνης διαγραφής επιβλήθηκε στον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΣΚΑΪ, Σταμάτη Μαλέλη, ενώ για ένα έτος διαγράφεται ο Άρης Πορτοσάλτε.
Ο Νίκος Κονιτόπουλος, αρχισυντάκτης της εκπομπής «ΣΚΑΪ στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, διαγράφεται για έξι μήνες από τη δημοσιογραφική Ένωση.
Στους Όλγα Τρέμη (MEGA), η οποία παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από μέλος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επιβλήθηκε επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας, ενώ αθωωτική ήταν η απόφαση για τους Γιάννη Πρετεντέρη (MEGA) και τον Δημήτρη Οικονόμου του ΣΚΑΪ, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη συμπεριφορά τους απέναντι τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πάνο Καμμένο αντίστοιχα.
Η αντίδραση του πολιτικού κόσμου
Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ σχολιάστηκε αρνητικά τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων .
Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω το Twitter. «Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.
Την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει στην προσωρινή διαγραφή δημοσιογράφων από το σωματείο, για τη στάση τους την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, υπέρ του «Ναι», σχολίασε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά γράφοντας στο Facebook «η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο».
«Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις. Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας. Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σχολίασε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Για την κίνηση αυτή της ΕΣΗΕΑ τοποθετήθηκε και ο ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας: «Η απόφαση είναι πρωτοφανής. Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της. Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις ‘αντιφρονούντων»
Για «βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση», κάνει λόγο σε μήνυμά του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η ιδεολογική τυφλότητα και η πολιτική ανεπάρκεια μιας αρχαϊκής αριστεράς συνυπάρχουν αρμονικά στη βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση της ΕΣΗΕΑ», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος στο Twitter.
Λίγο αργότερα έγραψε νέο tweet τονίζοντας «Ιδεοληπτική τυφλότητα και πολιτική ανεπάρκεια μιας αρχαϊκής αριστεράς συνυπάρχουν στη βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ».
Μνήμες από το παρελθόν έφερε στον Σταύρο Θεοδωράκη η απόφαση της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει δημοσιογράφους για τη στάση που κράτησαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού θυμήθηκε την περιπέτεια που ο ίδιος έζησε με το Πειθαρχικό της Ενωσης πριν από 10 χρόνια, όταν το εστιατόριό του «Αλάτσι» τέθηκε στο στόχαστρο για τα αναψυκτικά που ενδεχομένως πούλαγε.
Έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Facebook:
Ήταν περίπου πριν 10 χρόνια όταν κλήθηκα από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ να δώσω εξηγήσεις για το Αλάτσι.
«Αν αύριο συγκρουσθεί η Ελλάδα με την Αμερική εσύ τι θέση θα πάρεις;»
– Και αυτό τι σχέση έχει με το Αλάτσι;
«Έχει. Πουλάς Coca Cola. Δεν πουλάς; Ποιου τα συμφέροντα θα υποστηρίξεις λοιπόν;»
Ευτυχώς για τη δημοσιογραφική μου καριέρα το Αλάτσι δεν πουλούσε Coca Cola παρά μόνο Μπυράλ και έτσι γλίτωσα την οριστική διαγραφή. Τιμωρήθηκα, αν θυμάμαι καλά, μόνο με επίπληξη.
Η διαγραφή των δημοσιογράφων που υποστήριξαν το «Ναι» είναι γελοία όπως πολλές άλλες αποφάσεις του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι -συνταξιούχοι κυρίως- που θεωρούν τους εαυτούς τους ιεροεξεταστές και κυνηγούν όσους δεν στρατεύονται μαζί τους ή όσους «παρεκκλίνουν». Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί. Το πρόβλημα είναι όλοι οι άλλοι που ανέχονται στη δημοσιογραφία συμπεριφορές τύπου Κιμ Γιονγκ Ουν.
Η αντίδραση των δημοσιογράφων
Δηκτική ήταν η απάντηση του Σταμάτη Μαλέλη στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ να τον διαγράψει προσωρινά από το σωματείο, για τη στάση του ΣΚΑΪ να υποστηρίξει το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού χαρακτηρίζει την απόφαση «αντιδημοκρατική» και «επικίνδυνη», καθώς «ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη», ανοίγοντας το δρόμο για «καθεστωτικές λογικές» και «χτυπά την ελευθεροτυπία».
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως πρόκειται για μία «αυταρχική» κίνηση, η οποία ισοδυναμεί με επίδειξη δύναμης σε βάρος των δημοσιογράφων.
Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με τον κ. Μαλέλη, είναι «μεροληπτική», δεδομένου ότι κανένας υποστηρικτής του ΟΧΙ δεν κλήθηκε για εξηγήσεις, ακόμα και όταν δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για «γερμανοτσολιάδες».
Ο κ. Μαλέλης εκτοξεύει τα «πυρά» του στο σωματείο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «εμπαθή» και «κατευθυνόμενη» απόφαση εις βάρος του, «αφού είναι γνωστές οι απόψεις μου που ενοχλούν την στρατευμένη πλειοψηφία του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού».
«Όσοι νομίζουν ότι θα με φιμώσουν με μεθόδους άλλων εποχών πλανώνται πλάνην οικτράν», καταλήγει.
«Προς καθεστωτικούς του Π.Σ της ΕΣΗΕΑ που με διέγραψαν για πολιτικούς λόγους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ», σχολίασε στο Twitter.
Όσον αφορά στον διευθυντή του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Άρη Πορτοσάλτε η απάντησή του ήρθε μέσω των κοινωνικών δικτύων όπου έγραψε αφήνοντας σαφή υπονοούμενα: Προφανώς συνεχίζω να σχολιάζω και να εκφράζω άποψη χωρίς προέγκριση από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ».
Σάλος στα κοινωνικά δίκτυα
Προφανώς μία τέτοια απόφαση δεν θα πέρναγε απαρατήρητη από τους χρήστες τω κοινωνικών δικτύων οι οποίοι με τις αναρτήσεις τους την καυτηρίασαν.
Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα πάντως εξέφρασαν τη θέση τους και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι οι οποίοι έγραψαν:
- Νομίζω η αφίσα βρήκε την αλήθεια της και η #ΕΣΗΕΑ ήρθε η ώρα να αλλάξει όνομα.. #ESSHEA
iefimerida