Σε πρόσφατη έκθεση εξηγεί ο ερευνητής Matthew Bunn εξηγεί πώς η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας αυξάνεται όσο οι εξτρεμιστικές ομάδες συνεχίζουν να εξελίσσονται και δρουν.
Η δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να μην είναι τόσο μακρινή όπως πολλοί ειδικοί προτείνουν. Ο συγγραφέας διακρίνει τρεις τύπους πυρηνικών ή ραδιολογικής τρομοκρατίας. Ενώ δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά υλικά, ο ερευνητής αναφέρει ότι οι ενέργειες και η ρητορική και δράση της τρομοκρατικής ομάδας δείχνουν την ανάγκη τους να περιέλθουν στην κατοχή τους τέτοια ισχυρά όπλα.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ύποπτων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Βέλγιο, διπλωματική πηγή των ΗΠΑ αναφέρει. Ενώ θα ήταν δύσκολο το ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες να αποκτήσουν τη γνώση αυτών των χαρακτηριστικών ασφαλείας και να επιτύχουν πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά, ο Bunn εξηγεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των προθέσεων αυξάνονται. Η έκθεση προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι οι απειλές προέρχονται από τη δυνατότητα των τριών τύπων πυρηνικών ή ραδιολογικής τρομοκρατίας, έτσι όπως τις διακρίνουν: η έκρηξη μιας πραγματικής πυρηνικής βόμβας, το σαμποτάζ των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ή η χρήση μιας «βρώμικης βόμβας» με αποτέλεσμα την εξάπλωση ραδιενεργών υλικών.
Κάθε ένας από αυτούς τους τρεις τύπους εγκυμονεί διαφορετικό επίπεδο κινδύνου, και οι συγγραφείς επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στον πιθανό κίνδυνο από τη χρήση μιας πυρηνικής βόμβας, καθώς τα αποτελέσματα θα ήταν «καταστροφικά». Για να μειωθεί η πιθανότητα των επιθέσεων αυτών, η έκθεση εξηγεί ότι η αποτελεσματική και βιώσιμη πυρηνική ασφάλεια είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Παρά , την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές τονίζουν ότι η δουλειά δεν γίνεται, κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι Πυρηνικές εγκαταστάσεις μπορούν να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο υπάρχουν και πολλές άλλες τοποθεσίες όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν ραδιενεργά υλικά, οι οποίες είναι λιγότερο προστατευμένες, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία και οι βιομηχανικοί χώροι. «Η πραγμάτωση ρίψης μιας πυρηνικής βόμβας δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι δυνητικά εντός των δυνατοτήτων μιας τεχνικά εξελιγμένης τρομοκρατικής ομάδας, όπως πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει. Αν και η πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος μπορεί να μην είναι υψηλή, ωστόσο, οι πιθανές συνέπειες θα είναι καταστροφικές και αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη βελτίωση των μέτρων πυρηνικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο», οι συγγραφείς καταλήγουν.
iefimerida