Ιδανικό φαγητό για βραδινή παρέα με φίλους, τον χειμώνα. Ριζότο προτείνουν σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια αλλά σπάνια είναι πετυχημένο. Θέλει καλά υλικά και μερικά μυστικά.
Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- παρμεζάνα Grana για τρίψιμο ή φλούδες
- 300 γραμμάρια ρύζι για ριζότο, Arborio π.χ.
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί, ποιοτικό
- 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος
- 1 ζωμό λαχανικών ή κότας
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουτί μανιτάρια κονσέρβα ή 100 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόψτε τα μανιτάρια σε λωρίδες αφού τα πλύνετε και τα στεγνώσετε καλά
- Υπάρχουν μανιτάρια φθηνά και μανιτάρια ιταλικά ακριβότερα -Διαλέξτε
- Βάλτε τα μανιτάρια σε τηγάνι να σωταριστούν ελαφρά με το σκόρδο σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- Γυρίστε τα καλά, επί 10 λεπτά, να σωταριστούν χωρίς να καούν
- Βγάλτε τα και κρατήστε τα στην άκρη
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε 1 κουταλά λάδι και προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Σωτάρετε για 2-3 λεπτά
- Προσθέστε το ρύζι και τα μανιτάρια. Ανακατέψτε
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το κρασί. Ανακατέψτε
- Αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά
- Στο μεταξύ λιώστε το ζωμό σε 2 ποτήρια πολύ ζεστό νερό
- Με μια κουτάλα ρίξτε λίγο ζωμό και ανακατέψτε ώσπου να εξατμιστεί
- Ξαναρίξτε άλλη μια κουτάλα, ίδια διαδικασία
- Ρίξτε όλο το ζωμό και ανακατέψτε
- Αφήστε να βράσει για 20 λεπτά, ρίξτε αλάτι και λίγο πιπέρι
- Αν δείτε ότι λείπουν υγρά και το ρύζι δεν έχει βράσει, προσθέστε καυτό νερό
- Αφήστε να βράσει ακόμη 5 ως 10 λεπτά
- Βγάλτε από τη φωτιά και ρίξτε από πάνω την παρμεζάνα λίγο πριν σερβίρετε
- Πρέπει να έχετε απολύτως ετοιμάσει το τραπέζι γιατί το ριζότο δεν μπορεί να περιμένει πολύ!
iefimerida