Enterprise Europe Network – HellasανκοΤην τρίτη μεγαλύτερη αύξηση εισοδημάτων από αγροτικές δραστηριότητες παρουσίασε η Ελλάδα το 2015 σε σχέση με έναν χρόνο πριν

, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Συγκεκριμένα, τα αγροτικά εισοδήματα στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 12,1% ανά εργαζόμενο, σε σχέση με το 2014, την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Κροατία (21.5%) και τη Λετονία (+14.3).

Συνολικά στην Ε.Ε. τα αγροτικά εισοδήματα έχουν εμφανίσει πτώση 6% φέτος, ενώ η αγροτική παραγωγή έχει μειωθεί κατά 1,8%. Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό εισόδημα ανά εργαζόμενο στον αγροτικό τομέα έχει μειωθεί κατά 4,3%.

Συνολικά αύξηση παρατηρήθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη και πτώση σε δεκαπέντε.

Εκτός από την Ελλάδα, την Λετονία και την Κροατία, αύξηση εμφάνισαν επίσης η Γαλλία (+8.8%) και η Ιταλία (+8.7%).

Την μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε η Γερμανία (-37.6%), η Πολωνία (-23.8%), το Λουξεμβούργο (-20.0%), η Δανία (-19.7%), η Μεγάλη Βρετανία (-19.3%) και η Ρουμανία (-19.2%).

Σε επίπεδο 5ετίας (2010-2015) η πραγματικό εισόδημα υποχώρησε κατά 5,7% στην Ε.Ε. Την μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η Ιταλία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Aναλυτικότερα στην ανακοίνωση της Eurostat

Εγκρίθηκε το σύνολο των 118 προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης –  4,7 δισ. ευρώ από το ΠΑΑ για την Ελλάδα 

Η έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας έγκρισης του συνόλου των 118 προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020. Με 99,6 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), και επιπλέον 60,6 δισ. ευρώ από τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους των εθνικών και περιφερειακών δημοσίων ταμείων ή ιδιωτικών επενδύσεων, τα ΠΑΑ θα βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές και κοινότητες να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα ανακύψουν.

  • Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα. Για την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ 4,7 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό ΠΑΑ επικεντρώνεται κυρίως στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας, στη διατήρηση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων και στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Θα διατεθεί ενίσχυση στους αγρότες για να καλυφθεί ποσοστό 10,3 % των γεωργικών εκτάσεων βάσει συμβάσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, 12,1 % για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και το 10,7% για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους και/ή την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους. Αναμένεται ότι 6.300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις σε αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό και 23.900 νέοι γεωργοί θα λάβουν ενισχύσεις για πρώτη εγκατάσταση. Επιπλέον, περισσότερες από 8.300 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν στήριξη για την ανάπτυξη βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού, τοπικών αγορών και για δραστηριότητες προώθησης ενώ περίπου 600 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αγρο-διατροφικό τομέα θα λάβουν στήριξη για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Η στήριξη της γνώσης και της καινοτομίας καταλαμβάνει ποσοστό που υπερβαίνει το 6 % της προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης με τη δημιουργία περίπου 86.640 θέσεων κατάρτισης, για γεωργούς και αγροτικές επιχειρήσεις.

Το ΠΑΑ θα παρέχει επίσης στήριξη για την τοπική ανάπτυξη σε Ομάδες Τοπικής Δράσης, μέσω της πρωτοβουλίας Leader καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ του αγροτικού πληθυσμού και θα συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες από περίπου το 10% του πληθυσμού της υπαίθρου, περιλαμβανομένων των υποδομών τεχνολογίας της πληροφορίας (π.χ. ευρυζωνικό διαδίκτυο).

Με την έγκριση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης και των 118 ΠΑΑ για τα 28 κράτη μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την αγροτική ανάπτυξη 2014-2020 

Το κύριο μέρος της αρχικής σελίδας της Πύλης παρέχει πρόσβαση σε πολυάριθμους πόρους του ENRD και σε άλλους πόρους που καλύπτουν γενικές πτυχές της πολιτικής για την περίοδο 2014-2020 και βασικά ζητήματα της εφαρμογής του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ). Κάθε τμήμα προσφέρει μια εικόνα που αποκρυσταλλώνει την αποδεδειγμένη πείρα που έχει αποκτηθεί και επιτρέπει την καλύτερη προετοιμασία των μελλοντικών ΠΑΑ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περιηγηθείτε στην πύλη μέσω της ιστοσελίδας  

Ευρωπαϊκή στρατηγική για μια “Βιώσιμη Γεωργία 

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας της 14 Δεκεμβρίου οι Υπουργοί συζήτησαν για  την ανάλυση προοπτικών της ευρωπαϊκής γεωργίας με στόχο  να συμβάλουν στην εκπόνηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για τη γεωργική έρευνα και καινοτομία ενώ συμφώνησαν με τους βασικούς τομείς προτεραιότητας για τη βιώσιμη γεωργία γύρω από τις οποίες οικοδομείται η στρατηγική.

Η τέταρτη μελέτη πρόβλεψης επικεντρώθηκε στη βιο-οικονομία, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή όλων των τύπων βιομάζας και τη μετατροπή των εν λόγω πόρων και αποβλήτων σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Αντιμετωπίζει τις πολυδιάστατες προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιομηχανικής ανανέωσης. Η άσκηση ξεκίνησε την άνοιξη του 2014, προκειμένου να διερευνηθούν ειδικά οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας και της βιο-οικονομίας με έμφαση στο μέλλον. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε δημόσια διάσκεψη στις Βρυξέλλες, στις 8 Οκτωβρίου 2015.

Η πορεία των εργασιών της βιο-οικονομίας που περιγράφονται, παρουσιάζουν τρεις κύριους τομείς της μεταποίησης με τη χρήση βιολογικών πόρων από τον πρωτογενή τομέα: το φαγητό, τις ζωοτροφές, τα υλικά, τις χημικές ουσίες και τα καύσιμα-ενεργειακών συστημάτων. Τα συστήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν στην πολυπλοκότητά τους μέσω μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης. Για τη μελλοντική πολιτική, βασική επίπτωση της ανάλυσης και των συμπερασμάτων της πρόβλεψης είναι ότι η βιο-οικονομία μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο εάν είναι βιώσιμη, όσον αφορά την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική της διάσταση.

Η προετοιμασία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής της ΕΕ για τη γεωργική έρευνα και την καινοτομία εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2015, με ένα εργαστήριο στην Expo Μιλάνο. Η στρατηγική θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί σε ένα μεγάλο συνέδριο που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες από τις 26 έως τις 28 Γενάρη του 2016.

Η στρατηγική αυτή περιστρέφεται γύρω από πέντε βασικούς τομείς προτεραιότητας:

  1. Η διαχείριση των πόρων και την κλιματική αλλαγή
  2. Υγιέστερα φυτά και τα ζώα
  3. Πλήρη οικολογική προσέγγιση από το αγρόκτημα στο επίπεδο του τοπίου
  4. Νέα ανοίγματα για την αγροτική ανάπτυξη (εδαφική δυναμική, συστήματα τροφίμων και μη τροφίμων, κλπ)
  5. Ενίσχυση του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου στις αγροτικές περιοχές

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: νέες κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για την από κοινού πώληση ελαιολάδου, βοείου κρέατος και αροτραίων καλλιεργειών

Νέες κατευθυντήριες γραμμές προς τους αγρότες έδωσε η Κομισιόν για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ. Πλέον οι παραγωγοί μπορούν να οργανωθούν για να πωλούν από κοινού ελαιόλαδο, βόειο κρέας και αροτραίες καλλιέργειες για να γίνουν ανταγωνιστικοί χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η αξία των ευρωπαϊκών αγορών για τα το ελαιόλαδο, το βόειο κρέας και τις αροτραίες καλλιέργειες ανέρχεται σε πάνω από 80 δισ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές συμπληρώνουν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) του 2013, η οποία επέφερε ορισμένες αλλαγές στους κανόνες σχετικά με τη συνεργασία των γεωργών. Στόχος των μέτρων που προβλέπει η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των γεωργών της ΕΕ και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος τους έναντι των αγοραστών, χωρίς να αναιρείται ο προσανατολισμός τους προς την αγορά.

Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αφορούν 3 παρεκκλίσεις με βάση την απόδοση οι οποίες επιτρέπουν στους παραγωγούς ελαιολάδου, βοείου κρέατος και αροτραίων καλλιεργειών να πωλούν και να καθορίζουν τις τιμέςτις ποσότητες ή άλλους όρους συναλλαγής των προϊόντων αυτών από κοινού μέσω αναγνωρισμένων οργανώσεων, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (άρθρα 169, 170 και 171 του κανονισμού ΚΟΑ).

Ειδικότερα:

  • οι οργανώσεις αυτές πρέπει να οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της απόδοσης των γεωργών, παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης, εκτός της πώλησης (για παράδειγμα, υπηρεσίες αποθήκευσης, μεταφοράς ή διανομής) και
  • οι ποσότητες που εμπορεύονται οι οργανώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν ορισμένα ανώτατα όρια (20 % της σχετικής αγοράς ελαιολάδου και 15 % της εθνικής αγοράς βοείου κρέατος και αροτραίων καλλιεργειών).

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές βοηθούν τους γεωργούς να συμμορφωθούν με αυτές τις απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • παρέχουν σαφή ορισμό/περιγραφή του τύπου δραστηριοτήτων που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της απόδοσης που απαιτείται για να επωφεληθούν οι γεωργοί από την παρέκκλιση, και δίνουν συγκεκριμένα παραδείγματα περιπτώσεων στις οποίες οι εν λόγω δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση της απόδοσης
  • εξηγούν πώς μπορεί να υπολογίζεται ότι η ποσότητα που διατίθεται στο εμπόριο από τις οργανώσεις παραγωγών και να ελέγχεται ότι αυτή δεν υπερβαίνει τα όρια, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις φυσικές διακυμάνσεις του όγκου παραγωγής σε βάθος χρόνου
  • περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο εξαιρετικές περιστάσεις, για παράδειγμα μια φυσική καταστροφή, μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τον υπολογισμό των ποσοτήτων που διατίθενται στο εμπόριο από οργανώσεις παραγωγών και
  • αναλύουν τις περιπτώσεις στις οποίες οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού και η Επιτροπή μπορούν να εφαρμόζουν ρήτρα ασφαλείας όπως προβλέπεται στον κανονισμό ΚΟΑ. Η εν λόγω ρήτρα ασφαλείας επιτρέπει στις αρχές ανταγωνισμού να ζητούν σε εξαιρετικές περιστάσεις την επανεξέταση ή ακύρωση των συμβάσεων από κοινού εμπορίας μιας οργάνωσης παραγωγών, εάν η αγορά επηρεάζεται αρνητικά στο σύνολό της.

Οι οδηγίες θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ εντός των προσεχών ημερών.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΕ.

Συμφώνησαν οι υπουργοί Αλιείας για τις ποσοστώσεις αλιευμάτων του 2016 

Το Συμβούλιο των υπουργών Αλιείας της Ε.Ε., που συνεδρίασε τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις ποσοστώσεις αλιευμάτων για το 2016 για τα σκάφη της ΕΕ στην Ένωση και σε ορισμένα μη ενωσιακά ύδατα, με βάση συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας, η οποία καταρτίστηκε σε συμφωνία με την Επιτροπή. Η συμφωνία αυτή αφορά τόσο τα αποθέματα ιχθύων που δεν αποτελούν αντικείμενο διεθνών διαπραγματεύσεων ή συμφωνιών και τα αποθέματα που αποτελούν αντικείμενο διεθνών διαπραγματεύσεων ή συμφωνιών.

Οι εν λόγω αλιευτικές ποσοστώσεις καθορίζονται βάσει των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που μεταρρυθμίστηκε το 2013. Η νέα ΚΑλΠ προβλέπει ότι η λήψη αποφάσεων, όπως ο καθορισμός των αλιευτικών δυνατοτήτων, θα πρέπει να καθοδηγείται, μεταξύ άλλων, από επιστημονικές συμβουλές. Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ στοχεύει στην αποκατάσταση και διατήρηση της μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ) των αλιευτικών αποθεμάτων και προβλέπει τη σταδιακή εξάλειψη των απορρίψεων σε όλους τους τύπους αλιείας της ΕΕ με την εισαγωγή της υποχρέωσης εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων.

Το Συμβούλιο θα εκδώσει τον κανονισμό για τις αλιευτικές δυνατότητες, μετά την ολοκλήρωση των νομικών / γλωσσικών εμπειρογνωμόνων, με γραπτή διαδικασία.

Δεδομένου ότι οι υφιστάμενες διατάξεις στον τομέα της πρότασης εφαρμόζονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, με εξαίρεση ορισμένους περιορισμούς της αλιευτικής προσπάθειας που εφαρμόζονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016, η ρύθμιση θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2016 και μετά.

Συνοδευτικά αρχεία

Η ανακοίνωση και ο πίνακας που καθορίζει τις ενδεικτικές τιμές των κυριότερων TAC για το 2016

Αυξημένη παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου με το νέο καλλιεργητικό έτος

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το 2015/16 αναμένεται να φτάσει περίπου τους 2.988.500 τόνους, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 22%.

Η πρόβλεψη αυτή την τοποθετεί στο μέσον των επιπέδων παραγωγής μεταξύ των καλλιεργητικών ετών 2014/15 και 2013/14.

Η συνολική παραγωγή των κρατών μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), εκτιμάται σε 2.900.500 τόνους.

Οι παραγωγοί της ΕΕ αναμένεται να παράξουν 2.049.500 τόνους από αυτή την ποσότητα, δηλαδή θα υπάρχει 43% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Πιο αναλυτικά, προβλέπονται 1.300.000 τόνοι για την Ισπανία (+55%), 350 000 τόνοι για την Ιταλία (+58%), 300.000 τόνοι για την Ελλάδα (καμία αλλαγή) και 82.000 τόνοι για την Πορτογαλία (+34%). Μικρότερες ποσότητες προβλέπονται για το υπόλοιπο των παραγωγών της ΕΕ.

Στα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΔΣΕ  οι προοπτικές δείχνουν μείωση παραγωγής 8% σε σχέση με το 2014/15.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν -16% στην Τουρκία (143.000 τόνοι), -59% στην Τυνησία (140.000 τόνοι), -20% στο Ισραήλ (14.000 τόνοι), -5% στο Λίβανο (20.000 τόνοι) και -4% στην Αλβανία (10.500 τόνοι).

Αντίθετα, κατά σειρά όγκου, η παραγωγή προβλέπεται να είναι αυξημένη στη Συρία (215.000 τόνοι), στο Μαρόκο (130.000 τόνοι), στην Αλγερία (73.500 τόνοι), στην Ιορδανία (29.000 τόνοι), στην Αργεντινή και την Αίγυπτο (25.000 τόνοι). Οι προβλέψεις για τις άλλες χώρες είναι μικρότερες.

Όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου για το 2015/16 προβλέπεται να ανέλθει σε 2.989.000 τόνους, δηλαδή 5% περισσότερο από ό, τι  το 2014/2015.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει τα ιστορικά δεδομένα χρονοσειρών (1990 / 91-2015 / 16) για την παραγωγή, την κατανάλωση, τις εισαγωγές και εξαγωγές ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.

H Ιταλία εγκαινίασε παρατηρητήριο παραγωγής και αγοράς για τα κρασιά της 

Το Παρατηρητήριο των ιταλικών κρασιών είναι ήδη γεγονός, σχεδιάστηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου οίνου (την Ιταλική Ένωση Οίνων, IVU), από την γεωργική διοίκηση (ιταλικές Υπηρεσίες Ινστιτούτου Γεωργικής Αγοράς, ISMEA), και από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Bocconi Management School στο Μιλάνο).

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 10 Δεκεμβρίου στη Ρώμη, στο Υπουργείο Γεωργικών Πολιτικών. Το Παρατηρητήριο του ιταλικού κρασιού έχει στόχο να είναι το σημείο αναφοράς για τις στατιστικές σχετικά με τον ιταλικό αμπελώνα από τις εκτάσεις και την παραγωγή μέχρι τις επιδόσεις των εξαγωγών, περνώντας μέσα από τη συγκομιδή και την εγχώρια κατανάλωση. Μία φιλοδοξία που απαντά σε μια κραυγαλέα έλλειψη διασταυρούμενων δεδομένων, που στοχεύει να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα της ιταλικής βιομηχανίας οίνου.

Βελτίωση της στρατηγικής διαχείρισης

Έχοντας πρόσβαση σε πρόσφατες και εγκάρσιες στατιστικές, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν πολλά να βελτιώσουν στη στρατηγική διαχείριση, ιδιαίτερα τώρα με το νέο καθεστώς δικαιωμάτων φύτευσης (υπεγράφη μόλις το διάταγμα). Ο Πρόεδρος της IVU, Domenico Zonin δεν κρύβει ότι η Ευρωπαϊκή οροφή είναι χαμηλή (1% του αμπελώνα ετήσιες νέες φυτεύσεις, «αυτό αντιπροσωπεύει επιφάνειες 6.400 εκταρίων ετησίως, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία έχουμε χάσει 8 – 9.000 εκτάρια / έτος κατά μέσο όρο», είπε σε μια δήλωσή του.

Η πρώτη στατιστική παρατήρηση του Παρατηρητηρίου του ιταλικού κρασιού αφορούσε την ιταλική κατανάλωση οίνου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, που κατέγραψε πτώση 4% σε όγκο και μέχρι 1% σε αξία για τον καταναλωτή στον τόπο της αγοράς, αλλά και 3,1% σε όγκο και 2,3% σε αξία για την εγχώρια κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη μιας ενιαίας πηγής ανάλυσης και στατιστικής οίνων στην Ισπανία είχε οδηγήσει το 2008 στην ίδρυση μιας ιδιωτικής εταιρείας: το Ισπανικό Παρατηρητήριο αγορών Οίνου (OeMV).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι πρωτεΐνες αποκτούν τον δικό τους Περιοδικό Πίνακα 

Επιστήμονες στη Βρετανία παρουσίασαν τον πρώτο Περιοδικό Πίνακα Συμπλεγμάτων Πρωτεϊνών, γεγονός που θα επιτρέψει στους ερευνητές όλου του κόσμου να κατανοήσουν και να προβλέψουν καλύτερα με ποιους τρόπους οι πρωτεΐνες συνδυάζονται για να κινήσουν τις βιολογικές διαδικασίες.

Η δημιουργία του Πίνακα, που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science”, είναι έργο μιας διεπιστημονικής ομάδας (βιολόγων, φυσικών, χημικών κ.ά.).

Ο Πίνακας -κατά το πρότυπο του Περιοδικού Πίνακα των χημικών στοιχείων- αποκαλύπτει την τεράστια ποικιλία των σχημάτων που μπορούν να πάρουν οι πρωτεΐνες στη φύση, ενώ βοηθά τους επιστήμονες να προβλέψουν ποιές άλλες πρωτεΐνες μπορούν να ανακαλυφθούν μελλοντικά και ποιές νέες δομικές μορφές θα μπορούσαν να πάρουν μέσω ανθρώπινης παρέμβασης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σχεδόν όλες οι βιολογικές διαδικασίες εξαρτώνται από την αλληλεπίδραση των πρωτεϊνών και τη «συναρμολόγησή» τους σε συνεχώς νέα συμπλέγματα.

Πολλές ασθένειες οφείλονται σε προβλήματα στη δημιουργία αυτών των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως αυτές τις πολύπλοκες διαδικασίες, αλλά ο νέος Πίνακας θα τους βοηθήσει να βάλουν μια τάξη στον χαοτικό κόσμο των πρωτεϊνών.

Ο «χορός» των πρωτεϊνών, που φτιάχνουν συνεχώς διαφορετικά συμπλέγματα, βασίζεται σε ορισμένα βασικά βήματα, πράγμα που -με την πρόσθετη βοήθεια της οπτικοποίησης χάρη στον νέο Πίνακα- θα επιτρέψει στους επιστήμονες να φωτίσουν καλύτερα την όλη διαδικασία.

«Φέρνουμε επιτέλους τάξη στον μπερδεμένο κόσμο των συμπλεγμάτων πρωτεϊνών», δήλωσε ο ερευνητής. «Οι πρωτεΐνες, μέσα από αρκετές επαναλήψεις των ίδιων απλών βημάτων, προσθέτουν όλο και περισσότερα επίπεδα πολυπλοκότητας, με τελικό αποτέλεσμα μια τεράστια ποικιλία δομών.

Αυτό που κάναμε, είναι μία ταξινόμηση με βάση τις υποκείμενες βασικές αρχές, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βγάλουν άκρη με όλη αυτή την πολυπλοκότητα», πρόσθεσε. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Νέος κινεζικός κολοσσός στα φρούτα 

Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο Πεκίνο η Joyvio – θυγατρική της Lenovo Holdings – και η Golden Wing Mau (GWM) ανακοίνωσαν ότι θα συγχωνευτούν και η νέα εταιρία που θα προκύψει με την επωνυμία Joyvio GWM θα έχουν μοιρασμένα μερίδια (50/50).

Και οι δύο εταιρίες μαζί σημείωσαν πωλήσεις ύψους 5 δισ. γεν (773 εκατ. δολαρίων).

Ο Chen Shaopeng της Joyvio και ο Liu Mau Wah της GWM θα είναι από κοινού πρόεδροι και ο Διευθυντής της GWM, Zhang Jian, θα είναι Γενικός Διευθυντής του νέου ομίλου.

Σημειώνεται ότι ο νοτιοαφρικάνικος όμιλος φρούτων, Capespan, κατέχει το 25% της GWM.

Επίσης, η Joyvio είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βατόμουρων και τα ακτινιδίων, και είναι επίσης γνωστή για την ταχεία επέκτασή της στο εξωτερικό, μέσω στρατηγικών συνεργασιών στη Χιλή με την Subsole και στην Αυστραλία με την Perfection Fresh. Πιο πρόσφατα, η ομάδα ξεκίνησε να λανσάρει μπανάνες που προέρχονται από τις Φιλιππίνες και συνέχισε να κάνει άλματα στον αγροτικό κλάδο μπαίνοντας στο κρασί και στο τσάι.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν ώστε η νέα εταιρεία να μπει στη χρηματιστηριακή αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η κυβέρνηση ζητά διεθνή αναγνώριση των προϊόντων Π.Ο.Π.

Ο γενικός γραμματέας Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος, κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής προπαρασκευαστικής σύσκεψης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε., που προηγήθηκε της εναρκτήριας τελετής της 10ης Υπουργικής Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ζήτησε να υπάρξει αναγνώριση των Προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης σε διεθνές επίπεδο.

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στο Ναϊρόμπι της Κένυας και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, η 10η υπουργική Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τα αποτελέσματα της οποίας θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για το μέλλον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο γενικός γραμματέας Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ηλίας Ξανθάκος, ο οποίος στην παρέμβασή του στη συντονιστική προπαρασκευαστική σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε., αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμπερίληψη της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, στα νέα θέματα που θα συζητηθούν στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ μετά το Ναϊρόμπι.

Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης είναι αναγνωρισμένα εντός ΕΕ, αλλά δεν προστατεύονται σε διεθνές επίπεδο, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Διατυπώθηκε, επίσης, η θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτεί οποιαδήποτε παραχώρηση θίγει την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, ως αποτέλεσμα της πρότασης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών να καταργηθεί η εσωτερική στήριξη στο βαμβάκι από τις αναπτυγμένες χώρες.

Καταργείται η ταινία ασφαλείας στα ΠΟΠ κρασιά – Οι οινοποιοί θα προτείνουν ένα σήμα που θα την αντικαταστήσει 

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, καταργείται η ταινία ασφαλείας στα ΠΟΠ κρασιά.

Η κατάργηση της ταινίας ασφαλείας είναι πάγιο αίτημα του κλάδου και, μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά ζητάμε και την αντικατάστασή του από άλλο ελεγκτικό εργαλείο. Έχουμε αποφασίσει να προτείνουμε ένα σήμα μοναδιαίο και ελεγχόμενο για τα ΠΟΠ κρασιά, που θα τοποθετείται πάνω από το φελλό ή το στέλβιν, στο καψύλι”.

Συνεπώς, εκτός από την κατάργηση της ταινίας, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αντικατάστασή της, για μην σταματήσουν οι έλεγχοι.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ιδρύθηκε υπερ-συνεταιρισμός από 19 οργανώσεις για την κοινή εμπορία των προϊόντων τους 

Με πρωτοβουλία των ενεργών παραγωγικών συνεταιρισμών, δημιουργείται ο Αστικός Προμηθευτικός Παραγωγικός Εμπορικός Συνεταιρισμός Συνεργαζόμενων Ελληνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις της χώρας, συναποφασίστηκε η ίδρυση του Αστικού Προμηθευτικού Παραγωγικού Εμπορικού Συνεταιρισμού Συνεργαζόμενων Ελληνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Σκοπός του νέου Φορέα είναι να αποτελέσει ομπρέλα για την εμπορία, προώθηση, ενδυνάμωση και ανάπτυξη των ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων διατροφής. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία των 20 μεγαλύτερων ελληνικών ενεργών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα: Πίνδος, ΕΒΟΛ, οι Ενώσεις Καβάλας, Κορινθίας, Αγρινίου, Θεσσαλονίκης, Βέροιας (“Venus”), Παναιγειαλίου, Θεσπρωτίας – Πρέβεζας, Μεσολογγίου, Καλαβρύτων, Κιάτου, Ρεθύμνης, οι Συνεταιρισμοί “Αχελώος”, Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δυτ. Θεσσαλίας, Κτηνοτροφικός Αρκαδίας, Κουτσουρά Σητείας, η Ένωση Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης και η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών Επιδαύρου-Λιμηράς Λακωνίας.

Τη δημιουργία του νέου σχήματος επιβάλλουν οι αυξημένες απαιτήσεις του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος έντασης ανταγωνισμού στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικοί συνεταιρισμοί με όρους επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας. Όπως τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, “μόνο η συλλογικότητα και η συνένωση δυνάμεων στον αγροδιατροφικό συνεταιριστικό χώρο μπορεί να προσφέρει την πολυπόθητη υπεραξία στα προϊόντα και να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη του κλάδου”.

Η Οργανωτική Επιτροπή που έχει αναλάβει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του Φορέα απαρτίζεται από τους κ.κ. Ανδρέα Δημητρίου, Πρόεδρο του Α.Π.Σ.Ι. ΠΙΝΔΟΣ, Νικήτα Πρίντζο, Πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, Θωμά Κουτσουπιά, Πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου, Χρήστο Γιαννακάκη, Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και Χρήστο Μπαρλιά, Πρόεδρο της Ένωσης Κορινθίας.

Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση των μελών για την επίσημη ίδρυση του Αστικού Προμηθευτικού Παραγωγικού Εμπορικού Συνεταιρισμού Συνεργαζόμενων Ελληνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων έχει οριστεί για την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα.

Δασικά φυτώρια ιδρύονται για την ενίσχυση των δασικών οικοσυστημάτων

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, θα μπορούν να ιδρυθούν δασικά φυτώρια στη χώρα μας, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε ειδικό θεσμικό πλαίσιο για αυτή τη δραστηριότητα. Για το σκοπό αυτό θα χορηγούνται άδειες λειτουργίας από το υπουργείο και οι σχετικές διαδικασίες και προϋποθέσεις ορίζονται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 2564/2015) στις 27 Νοεμβρίου.

Συνοδευτικά αρχεία

Το ΦΕΚ με την απόφαση

Κατά 13,9% μειώθηκε ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα την περίοδο 2003-2013

Αύξηση των χρησιμοποιούμενων εκτάσεων είτε για καλλιέργεια είτε για βοσκότοπους παρουσιάζει η Ελλάδα την περίοδο 2003 έως 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Την ίδια περίοδο καταγράφεται μείωση του αριθμού των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατά 13,9%, που είναι ένα από τα μικρότερα ποσοστά μείωσης στην Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι χώρες έχασαν σε αριθμό αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων εκτός από την Ιρλανδία.

Η αύξηση των χρησιμοποιούμενων εκτάσεων στην Ελλάδα υπολογίστηκε στο 22,4%, ενώ ανάλογη αύξηση είχε μόνο η Εσθονία και η Λετονία και πρώτη ήρθε η Βουλγαρία (+60%), η οποία όμως σημειώνει ότι αυτή την περίοδο ενσωμάτωσε τις δημόσιες εκτάσεις στις χρησιμοποιούμενες.

Πιο συγκεκριμένα, το 2013 στην Ελλάδα καταμετρήθηκαν 709.500 αγροτικές μονάδες (6,5% του συνόλου της ΕΕ), 13,9% λιγότερες από το 2003. Η εκμεταλλεύσιμη γη το 2013 ήταν 4,8 εκατ. εκτάρια (2,8% του συνόλου της ΕΕ), αυξημένη κατά 22,4% σε σχέση με το 2003. Τη δεκαετία αυτή, η μέση καλλιεργούμενη έκταση ανά αγροτική μονάδα αυξήθηκε από 4,8 εκτάρια σε 6,8 εκτάρια ή από 48 στρέμματα σε 68 στρέμματα.

Τέλος, στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η ηλικιακή διάρθρωση των ιδιοκτητών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα:

Μικρότεροι από 35 35-44 45-54 55-64 Μεγαλύτεροι από 65
5,2% 14,7% 23,9% 24,9% 31,3%

Μεγαλύτερες φάρμες σε Τσεχία, Αγγλία

Οι μεγαλύτερες σε έκταση φάρμες βρίσκονται στην Τσεχία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο διάστημα των 10 ετών (2003-2013) η μέση έκταση ανά αγροτική εκμετάλλευση αυξήθηκε από 117 στρέμματα το 2003 σε 161 στρέμματα το 2013. Η ανοδική αυτή τάση είναι εμφανής σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πλην της Κύπρου. Το 2013, η υψηλότερη μέση χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση ανά εκμετάλλευση καταγράφηκε στην Τσεχία (με 1.330 στρέμματα), στο Ηνωμένο Βασίλειο (936 στρέμματα), στη Σλοβακία (807 στρέμματα), στη Δανία (675 στρέμματα). Αντιθέτως, εκτάσεις κάτω των 100 στρεμμάτων ανά εκμετάλλευση κατά μέσο όρο καταγράφηκαν στη Μάλτα (12 στρέμματα), στην Κύπρο (31 στρέμματα), στη Ρουμανία (36 στρέμματα), στη Σλοβενία (67 στρέμματα), στην Ελλάδα (68 στρέμματα) και στην Ουγγαρία (95 στρέμματα).

Η ανακοίνωση της Eurostat στα αγγλικά.

Μέχρι 13 Μαρτίου οι συμμετοχές για το διαγωνισμό καινοτομίας Ecotrophelia 2015 

Τον 5ο Εθνικό Διαγωνισμό Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2015 προκήρυξε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της ελληνικής τεχνολογικής πλατφόρμας «Food for Life», έχει πλέον αναδειχτεί σε θεσμό για την πανεπιστημιακή-ερευνητική κοινότητα, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική, την καινοτόμο σκέψη και την ευρηματικότητα των νέων στον κλάδο της αγροβιοδιατροφής.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί) των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα διατροφής (τρόφιμα ή ποτά) με βασικό γνώρισμα στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι και η παρουσίαση ενός τελικού προϊόντος, που τίθεται σε γευστική δοκιμή και, που δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά.

Υπάρχει δυνατότητα τα προϊόντα, που συμμετέχουν στον διαγωνισμό να έχουν προκύψει από τη συνεργασία φοιτητών με εταιρείες τροφίμων και ποτών.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται μέσω ομάδων, δύο έως δέκα ατόμων, που προέρχονται από το ίδιο ή διαφορετικά πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι:

  • Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015: αποστολή τεχνικού φακέλου με συμπληρωμένα τα υποχρεωτικά στοιχεία.
  • Δευτέρα 1η Ιουνίου 2015: αποστολή αναλυτικού τεχνικού φακέλου στα Αγγλικά.
  • Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015: τελετή απονομής βραβείων.

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός, όπου θα συμμετέχουν οι νικητές όλων των χωρών θα πραγματοποιηθεί στo Μιλάνο, στις 4-6 Οκτωβρίου του 2015 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών EXPO 2015: Feeding the Planet, Energy for Life.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τα έντυπα του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΣΕΒΤ ή να επικοινωνήσουν με τη Δρ. Φ Σάλτα (Τ: 210 6711177, 210 6723215, e-mail: fotsal@sevt.gr).

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

Το ΑΙ4Β (www.ai4b.gr), είναι μία καινοτόμα υποδομή πληροφοριακών συστημάτων που έχει στόχο να συμβάλλει στην αποτελεσματική αξιοποίηση της βιομάζας, ανανεώσιμης πηγής ενέργειας με αναγνωρισμένα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Αξιοποίηση της βιομάζας μέσα από εφοδιαστικές αλυσίδες

Επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, πρόκειται να ωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρει η υποδομή ΑΙ4B. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο AI4B, θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν στοιχεία (ποσότητες, τύπος, τοποθεσία, κόστος διακίνησης κ.α.) για τη βιομάζα που παράγουν ή αναζητούν, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν αγοραστές ή πωλητές αντίστοιχα, ανάλογα με τις προδιαγραφές που θα έχουν θέσει.

Η ανάπτυξη και εξάπλωση της χρήσης της βιομάζας χρειάζεται τη συμβολή όλων καθώς τα οφέλη που μπορούν να αποκομιστούν είναι σημαντικά, τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από τη συστηματική εκμετάλλευση του μεγάλου δυναμικού βιομάζας που διαθέτει η χώρα μας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Η υποδομή ΑΙ4Β παρέχει υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη δημιουργία εφοδιαστικών αλυσίδων βιομάζας και ανιχνεύουν εναλλακτικές δυνατότητες επεξεργασίας και διάθεσής της. Αποσκοπεί στη δημιουργία συμβιωτικών δικτύων από παραγωγούς και χρήστες/παραγωγούς βιομάζας και στη καθιέρωση οικονομικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της βιοενέργειας. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, το AI4Bσυλλέγει και διαθέτει Ανοιχτά Δεδομένα για την προσφορά της βιομάζας σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα Συμβιωτικά Δίκτυα είναι μια καινοτόμα προσέγγιση που δημιουργεί γέφυρες μεταξύ επιχειρήσεων στην Βιομηχανία με σκοπό την κοινή διαχείριση διαθέσιμων πόρων και τη βελτίωση της πρόσβασης στις απαραίτητες πρώτες ύλες. Τα Ανοιχτά Δεδομένα διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες παρέχονται με διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες παρακολούθησης σε όλα τα βήματα της αλυσίδας αξιοποίησης της βιομάζας.

Οι επισκέπτες του 1ου Thessaloniki Science Festival είχν πρώτοι την ευκαιρία να δουν ζωντανά τις δυνατότητες της υποδομής AI4B και να ενημερωθούν από την ερευνητική ομάδα του ΙΠΣΥ, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου 2015στον χώρο του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» (Περίπτερο 8 ΔΕΘ).

Το ερευνητικό έργο ΑΙ4Β (Υποδομές Πληροφορικής για τη Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικών Αλυσίδων σε Συμβιωτικά Δίκτυα Βιοενέργειας με Υπηρεσίες Λογοδοσίας – Δράση «Συνεργασία»/ΕΠΑΝ ΙΙ) συντονίζει το ΙΠΣΥ/ΕΚ “Αθηνά”, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι εξής φορείς: ΕΜΠ-Τμήμα Χημικών ΜηχανικώνΚΑΠΕ,Ερατοσθένης Μελετητική ΑΕTERO ΕΠΕTWIN NET Πληροφοριακά Συστήματα Ε.Π.Ε.  Αναπτυξιακή Τρικάλων Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑΑναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας Α.Α.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες:

EEN ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου«Enterprise Europe Network – Hellas»Φον Καραγιάννη 1-350100 Κοζάνη

Τηλ.: +30 24610 24022

Φαξ: +30 24610 49210

E-mail: info@anko-eunet.gr

Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/

Το Enterprise Europe Network – Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.

Το Enterprise Europe Network – Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.