Δήλωσε πάντως ότι αισθάνεται “πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών” και με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ξεκαθάρισε:
“Όλη αυτή η διαδικασία δεν είχε στόχο ούτε να αλλάξει η κυβέρνηση ούτε να συμπληρωθεί με άλλους το κυβερνητικό σχήμα, ούτε το να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, πόσω δε μάλλον να πάμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Ξεχνάμε ότι πριν από δύο μήνες είχαμε εκλογές και ο ελληνικός λαός εξέφρασε με την ετυμηγορία του ποιος θέλει να κυβερνήσει”.
Όπως είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες και από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του “είναι μια κυβέρνηση τετραετίας”, ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι δεν της κάνει καλό “να κοιμάται και να ξυπνάει με την έννοια ότι αυτή η κυβέρνηση θα πέσει την επόμενη μέρα”.
“Το έκανε επτά μήνες όσο ήμασταν σε σκληρή διαπραγμάτευση και το ίδιο δυστυχώς κάνει και τώρα και δεν είναι καλό για την ίδια. Διότι θα πρέπει να προβεί και σε μια διαδικασία αυτοκριτικής και επανακαθορισμού στο ιδεολογικό της στίγμα. Τώρα αν περιμένεις ο άλλος να πέσει κάθε μέρα που περνάει στο τέλος θα την πατήσουν σαν τον λύκο με τα πρόβατα. Θα λένε στον κόσμο ‘λύκος, λύκος’, ο λύκος δεν θα έρχεται, δεν θα τους δίνει σημασία κανείς”, υπογράμμισε.
“Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τον δύσκολο κάβο”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας “εθνικής γραμμής πλεύσης” σε “μεγάλα ζητήματα, ζητήματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντα της τετραετίας”.
“Η αστάθεια βρίσκεται στην άλλη πλευρά”
Έβαλε επίσης “φρένο” και στα σενάρια εκλογών, λέγοντας:
“Τι εκλογές; Εγώ λέω ότι αύριο το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει 144 αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τι θα αλλάξει την άλλη μέρα; Εκτός κι αν το αίτημα για εκλογές έρθει από αυτούς που μέχρι πρότινος ομνύανε και ομνύουν στο θέμα της σταθερότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας σε ένα διαρκώς αποσταθεροποιημένο πολιτικό σκηνικό. Η αστάθεια δεν βρίσκεται στα κυβερνητικά έδρανα. Η αστάθεια βρίσκεται στην άλλη πλευρά και δυστυχώς γιατί πρέπει και στην άλλη πλευρά να αποκατασταθεί”.
Όπως εξήγησε, “η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμη κι αν συμβεί κάτι σε ένα νομοσχέδιο. Μια κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη όταν υπάρξει πρόταση μομφής ή ψήφος εμπιστοσύνης”.
“Εμείς έχουμε πάρει δύο ψήφους εμπιστοσύνης μέσα σε 2,5 μήνες. Μία στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και μία ο προϋπολογισμός”, πρόσθεσε.
“Δεν ανησυχώ για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ”
Εν όψει και της ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις θα είναι ύποπτες, ωστόσο δήλωσε ότι δεν έχει καμία ανησυχία για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τις δύο πρόσφατες αποχωρήσεις σημείωσε ότι ήταν γνωστές από την επόμενη μέρα των εκλογών και τόνισε: “Δεν θα δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να διεκδικήσει να έχει περισσότερη ευαισθησία με εμάς που δίνουμε τη μάχη”.
Ειδικά για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη έκανε λόγο για “στάση αρχής”, την οποία τιμά ιδιαίτερα. “Γιατί το έκανε θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο γιατί το έκανε. Δεν είμαι ο αρμοδιότερος να απαντήσω για θέματα που έχουν να κάνουν με την απόφαση ενός ανθρώπου να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική δράση”, πρόσθεσε.
“Είμαι ανοιχτός σε δημόσια συζήτηση πολιτικών αρχηγών”
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε δημόσια συζήτηση, για παράδειγμα στην ΕΡΤ, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη ΝΔ: “Αλλά αποφεύγουν τον διάλογο ακόμη και στο ίδιο τους το κόμμα. Είναι δύο μήνες σε προεκλογική αντιπαράθεση και δεν έχουν κάνει ένα ντιμπέιτ να δούμε τι διαφορετικό έχουν να πούνε”.
“Πρέπει να αποκτήσουμε μια άλλη κουλτούρα διαλόγου και να προσπαθούμε με επιχειρήματα και όχι με κραυγές”, υπογράμμισε, ενώ για τη Βουλή είπε ότι “είναι ένα πεδίο θεατρικό πολλές φορές αντιπαράθεσης”.
“Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ, δύναμη προσκολλημένη στη δεξιά το ΠΑΣΟΚ”
Σε αρκετά σημεία της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, ενώ εκτόξευσε βολές και κατά του ΠΑΣΟΚ.
“Το μεγάλο πρόβλημα για το πολιτικό σύστημα δεν είναι ότι δεν κάνει η ΝΔ εκλογές, αλλά ότι δεν έχει στρατηγική, ότι δεν διεξάγεται ένας ουσιαστικός ιδεολογικοπολιτικός διάλογος”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι “όταν ένας πυλώνας του πολιτικού συστήματος είναι τόσο ασταθής δημιουργείται αστάθεια συνολική στο πολιτικό σύστημα”.
Ερωτηθείς για τον διάλογο με τον Φρανσουά Ολάντ που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός είπε:
“Με τον πρόεδρο Ολάντ έχω μια συχνή επικοινωνία και έχει μια αληθινή, ειλικρινή έγνοια για την Ελλάδα, όπως και για την Πορτογαλία…Στην Ευρώπη υπάρχει μια μικρή, όχι ραγδαία, αλλά σημαντική μετατόπιση, κυρίως στον πολιτικό άξονα μέσα στη σοσιαλδημοκρατία. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί στην Ελλάδα, πέρα από το να είναι μία δύναμη που είναι αρνητικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, πώς ένα κόμμα από το 40 πηγαίνει στο 6, εξακολουθεί να είναι μια δύναμη προσκολλημένη στο να στηρίζει τη δεξιά και μάλιστα μια δεξιά που βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Αυτό προφανώς είναι κατανοητό στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία”.
Για το εάν “φλερτάρει με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία” απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια, ωστόσο επισήμανε ότι “είναι όμορος χώρος”.
“Εκτιμώ τον Β. Λεβέντη, έχει ωραίες ιδέες αλλά ανεφάρμοστες”
Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Βασίλη Λεβέντη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “δεν πάει πολύς καιρός που το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον απαξίωνε εν χορώ και τώρα αυτό το πολιτικό και μιντιακό σύστημα τον έχει καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής ζωής”.
“Τον εκτιμώ, έχει έναν μακρύ πολιτικό βίο. Κατάφερε το οποίο φάνταζε το προηγούμενο διάστημα ακατόρθωτο, να μπει επιτέλους στη Βουλή μετά από πολύ μεγάλους αγώνες που έκανε. Μου΄φερε και κάποιες προτάσεις, τα εννιά σημεία, πολλά από τα οποία είναι ωραίες ιδέες, πλην όμως ανεφάρμοστες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διεμήνυσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε συνδιαλλαγή με κανέναν, σημειώνοντας ότι και ο κ. Λεβέντης ξεκαθάρισε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ότι δεν λέει όσα λέει για να πάρει θέση ή να ανταλλάξει τη στήριξή του.
Δήλωσε ακόμη ότι προτίθεται να τον συναντήσει όπως και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής.
“Δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις”
Στο πεδίο της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις λέγοντας ότι μια δωδέκατη μείωση δεν θα προσέφερε απολύτως τίποτα. Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός είπε πως τα 600 εκατ. που χρειάζονται για να κλείσει η “τρύπα” θα μπορούσαν να καλυφθούν με μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία θα βαίνει μειούμενη με την πάροδο των ετών.
Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην λεηλατηθούν κι άλλο τα εισοδήματα των συνταξιούχων καθώς από τις συντάξεις ζουν ακόμα και άνεργοι.
Ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση η οποία θα δίνει συνολική λύση στο ασφαλιστικό και ανέφερε πως υπάρχει η σκέψη για ελάχιστη εθνική σύνταξη για όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εργασίας και από το ποσό αυτό και επάνω να χτίζεται η αναλογική σύνταξη.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά επισήμανε ότι μια διαδικασία διαλόγου που έχει καθυστερήσει με ευθύνη των θεσμών και ότι το ζήτημα αυτό δεν θα είναι στην πρώτη αξιολόγηση.
“Συντηρητικοί κύκλοι δεν χάνουν ευκαιρία να βάλουν κατά της Ελλάδας”
Για το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt ο Πρωθυπουργός είπε ότι η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η γερμανική πρεσβεία, το διαψεύδει πλήρως.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που θέλει να πει το δημοσίευμα είναι ότι “υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί κύκλοι οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να βάλουν κατά της Ελλάδος”.
Υποστήριξε ότι αυτή η θέση δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο είπε ότι δεν ξέρει “αν αφορά ενδοκυβερνητικές τριβές”.
“Αν κάποιοι θέλουν από το παράθυρο να φέρουν όσα δεν κατάφεραν να φέρουν από την πόρτα τον προηγούμενο Ιούλη θα διαψευστούν. η χώρα αυτή τη φορά δεν είναι μόνη, έχει συμμαχίες”, διεμήνυσε.
“Δεν ζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα”
Αναφορικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι δεν ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.
“Πιστεύουμε από θέση αρχής ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβλήματά της και δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μία τεχνογνωσία καλύτερη από αυτή που μπορούμε να’ χουμε εμείς. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα θέμα και το Ταμείο τι θέλει να κάνει, διότι το Ταμείο δεν χρηματοδοτεί και λέει θα περιμένω να δω αν έχει προοπτική βιωσιμότητας το χρέος να μπω ή να μη μπω. Έχω την αίσθηση ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών, δεν καθίσταται και αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου διότι το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε. Άρα η συμβολή του έχει μια αξία συμβολική. Σημαντική για κάποιες χώρες του βορρά”, εξήγησε.
Υποστήριξε ακόμη ότι η στάση του Ταμείου “δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εποικοδομητική”, υπογραμμίζοντας: “Έρχονται οι εκπρόσωποι του Ταμείου στην Ελλάδα και απαιτούν για μεταρρυθμίσεις εξαιρετικά σκληρές γνωρίζοντας ότι δεν τις αντέχει, όχι το πολιτικό σύστημα, η ελληνική κοινωνία και πηγαίνουν στους εταίρους και απαιτούν λύσεις και προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους”.
“Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών”
Στο μείζον θέμα του προσφυγικού ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επανειλημμένα ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών” και ότι η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει διαδικασία επιστροφής αυτών που αποδεδειγμένα δεν χρήζουν χορήγησης ασύλου.
“Αν τα Σκόπια θέλουν να κλείνουν σύνορα για να μη βάζουν τους μη πρόσφυγες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και τα Σκόπια και η διεθνής κοινότητα και η ευρωπαϊκή κοινότητα ότι αυτοί οι μη πρόσφυγες θα πρέπει ή να γυρίζουν στις χώρες υποδοχής ή και αυτούς να αποφασίσουμε να τους μοιραστούμε και όχι να μένουν στην Ελλάδα”, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι “βρίσκει ευήκοα ώτα” και ότι “η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι στη σκληρή γραμμή στο θέμα αυτό”.
Για τη Frontex είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει “αιτήματα στα οποία δεν έχει ανταποκριθεί” για προσωπικό, σκάφη και μηχανές για να γίνεται η ταυτοποίηση.
Απαντώντας στην κριτική για την αποδοχή της βοήθειας από την Frontex ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι “στη σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες για τον βαλκανικό δρόμο πήραμε κάποιες δεσμεύσεις ως χώρα και αυτές υλοποιούμε”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την επιχειρησιακή δράση της Frontex στα βόρεια σύνορά μας και συνεχίζει να την απορρίπτει.
Σε ερώτηση για την επιστολή των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας με την οποία ζητούν από την Κομισιόν εξουσιοδότηση για να μπορεί η Frontex να δρα ακόμη και χωρίς αίτημα κράτους μέλους ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα”.
Ο Πρωθυπουργός απάντησε επίσης σε υψηλούς τόνους στην κριτική ότι “τα ελληνικά σύνορα είναι σαν ελβετικό τυρί”, λέγοντας:
“Τι ακριβώς ζητάνε από την Ελλάδα να πράξει; Ζητάνε να κάνει επαναπροωθήσεις σε αυτές τις βαρκούλες που είναι πάνω 100 – 100 στιβαγμένοι πρόσφυγες και παιδάκια; Δηλαδή να πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο; Αυτό ζητάνε; Θα είχαμε την απόλυτη διεθνή κατακραυγή αν ακολουθούσαμε μια τέτοια πολιτική”.
Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι δύο από τους τρομοκράτες του Παρισιού είχαν περάσει, μαζί με πρόσφυγες, από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας:
“Αυτοί ταυτοποιήθηκαν στα ελληνικά νησιά. Στην υπόλοιπη διαδρομή τους, αν εξαιρέσει κανείς τη Σερβία, περάσαν όλη την Ευρώπη χωρις κανείς να τους ζητήσει τίποτα, δεν ταυτοποιήθηκαν πουθενά. Κάποιοι πηγαίνανε πέρα δώθε Γαλλία – Βέλγιο χωρίς κανένας να τούς ζητήσει τίποτα. Εμείς εδώ κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Δεν είναι η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Η Ελλάδα σήμερα είναι το τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή”.
megatv