Τις επόμενες ημέρες ο φάκελος της έρευνας στη δικαιοσύνηΕξι αστυνομικοί ύποπτοι για τον τραυματισμό του Καυκά

Δικογραφία με επιβαρυντικά στοιχεία για έξι αστυνομικούς των ΜΑΤ σχημάτισε η ΕΛΑΣ για τον σοβαρό τραυματισμό του σπουδαστή Γιάννη Καυκά σε επεισόδια τον περασμένο Μάο στο κέντρο της Αθήνας. Η ΕΛΑΣ αποστέλλει τον σχετικό φάκελο, εντός των επομένων ημερών, στην Εισαγγελία Αθηνών για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Τα στοιχεία σε βάρος των αστυνομικών συγκεντρώθηκαν ύστερα από πολυήμερη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας με βάση σειρά καταθέσεων, φωτογραφίες όπως και άλλο οπτικό υλικό από την επίθεση των ΜΑΤ κατά ομάδας διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο άτυχος σπουδαστής. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για «εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα με στόχο την τιμωρία των αστυνομικών που ξυλοκόπησαν τον σπουδαστή αλλά και προκειμένου να μην δίνεται η εικόνα ότι υπάρχει ατιμωρησία όσων αστυνομικών προχωρούν σε βιαιοπραγίες».

Σειρά φωτογραφιών
Ο 31χρονος διαδηλωτής τραυματίστηκε – το μεσημέρι της 11ης Μαίου – σε επίθεση αστυνομικών των ΜΑΤ εναντίον μπλοκ διαδηλωτών στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου, στο ύψος των οδών Βουκουρεστίου και Αμερικής. Ο Γιάννης Καυκάς μαζί με άλλους περίπου 20-30 διαδηλωτές συμμετείχε στο μπλοκ «Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης – Πατησίων» όταν δέχθηκε επίθεση από μία ή δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ενώ οι γιατροί που τον εξήτασαν ανέφεραν ότι ο τραυματισμός του προήλθε από αμβλύ όργανο, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για πυροσβεστήρα ή για κλομπ που αστυνομικοί κρατούσαν ανάποδα. Οι διαδηλωτές μίλησαν για απρόκλητη επίθεση ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ και βαριοπούλες.

Βασικά στοιχεία της έρευνας της ΕΛΑΣ ήταν σειρά φωτογραφιών που προσκόμισαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον κ. Καυκά, Αντωνία Λεγάκη και Κώστας Παπαδάκης. Στις φωτογραφίες που ήδη έχουν ενταχθεί στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης εικονίζονται τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί των ΜΑΤ να επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών κρατώντας τους πυροσβεστήρες. Ακόμη σε άλλο οπτικό υλικό φαίνονται τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις αστυνομικοί να κρατούν ανάποδα τα κλομπ τους, ενώ επιτίθενται στο συγκεκριμένο γκρουπ των διαδηλωτών. Υπενθυμίζεται ότι αρκετό καιρό μετά τον τραυματιασμό του Καυκά πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ισχυρίζονταν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων οι αστυνομικοί των ΜΑΤ «δεν είχαν βγάλει πυροσβεστήρες από την ειδική θήκη στην εξάρτυση τους ούτε κρατούσαν ανάποδα τα γκλόμπ» κάτι που διαψεύδεται από τις φωτογραφίες. Επιπλέον κατάθεση – σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις – έδωσε ο 31χρονος σπουδαστής που μίλησε αναλυτικά για τον τρόπο τραυματισμού του από τους αστυνομικούς ενώ σχετικές καταθέσεις έχουν δώσει άλλοι 20 διαδηλωτές.

Δύο οι επίμαχες διμοιρίες
Από την αρχική έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας προέκυψε ότι στην οδό Πανεπιστημίου την ώρα του τραυματισμού του σπουδαστή είχαν αναπτυχθεί συνολικά πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ. Ωστόσο από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι σε εκείνο το σημείο όπου κτυπήθηκε ο Γ. Καυκάς υπήρχαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ στις οποίες και εστιάστηκε το ενδιαφέρον των αστυνομικών-ερευνητών του περιστατικού. Ωστόσο οι άνδρες της μίας από αυτές τις δύο διμοιρίες δεν φαίνεται να είχαν πυροσβεστήρες. Πρώτο βήμα των αξιωματικών ήταν να βρουν από τα σχετικά στοιχεία που διατηρούν οι υπεύθυνοι των ΜΑΤ ποιοι αστυνομικοί από την άλλη, «ύποπτη» διμοιρία είχαν «χρεωθεί» εκείνη την ημέρα να κατέχουν πυροσβεστήρες αλλά και φυσούνες εκτόξευσης χημικών. Επιπλέον στοιχεία συγκεντρώθηκαν από φωτογραφίες και για αυτούς τους αστυνομικούς που κρατούσαν – όπως φαίνεται σε φωτογραφίες – ανάποδα τα κλομπ. Οι αστυνομικοί που φέρεται να εμπλέκονται στο περιστατικό έχουν καταθέσει – όπως εξάλλου όλοι οι άνδρες των δύο διμοιριών – κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας ως μάρτυρες, χωρίς όμως να πουν οτιδήποτε για τον τραυματισμό του Γιάννη Καυκά…

Οπως ανέφερε στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη στο «Βήμα», «θα στείλουμε τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει στον εισαγγελέα προκειμένου να τα αξιολογήσει και να ασκήσει – όπως πιστεύουμε – ποινικές διώξεις. Ωστόσο η έρευνά μας είχε δύο σοβαρά προβλήματα. Πρώτο δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία που να δείχνει τη στιγμή του χτυπήματος στον σπουδαστή. Και κυρίως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πλήρη ταυτοποίηση των δραστών γιατί ο σπουδαστής αρνήθηκε να δώσει δείγμα DNA ώστε να συγκριθεί με με 15 “ορφανά” δείγματα που έχουν εντοπισθεί πάνω σε 25 πυροσβεστήρες και δεκάδες κλομπ που συγκεντρώθηκαν από την πρώτη μέρα από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην οδό Πανεπιστημίου».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.