Οι οικονομικές ανισότητες ολοένα και μεγαλώνουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, με νέα έρευνα να δείχνει πως ο μισός πλούτος του πλανήτη, ανήκει μόλις στο 1% της ελίτ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών της Credit Suisse, στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, με χρηματικά ποσά που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια, βρίσκεται μόνο το 0,7% των κατοίκων του πλανήτη. Ο πληθυσμός των ανθρώπων με περιουσία χαμηλότερη των 10.000 δολαρίων αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό από κάθε άλλον, με το 71% των ενηλίκων να ανήκουν στην τελευταία κατηγορία της έρευνας.
Τα άλλα δύο στρώματα, που βρίσκονται στην μέση της πυραμίδας, ολοκληρώνουν τα γράφημα όπως αναμενόταν. Οσο η περιουσία αυξάνεται, τόσο τα ποσοστά κατεβαίνουν. Οι άνθρωποι με πλούτο μεταξύ 10.000 και 100.000 δολαρίων αποτελούν το 21% του συνολικού πληθυσμού, ενώ αυτοί μεταξύ των 100.000 και 1.000.000 είναι μόλις το 7.4%.
Η μεσαία τάξη διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, μόνο που όπως φαίνεται ολοένα και «συμπιέζεται» δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερο οικονομικό χάσμα στον πλανήτη. Μάλιστα, ο υπεύθυνος της έρευνας, κ. Tidjane Thiam, δεν παρέλειψε να τονίσει το συγκεκριμένο στοιχείο.
«Ο συνολικός πλούτος της μεσαίας τάξης αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς από αυτόν της χαμηλότερης. Αυτό είναι ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο, αφού τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια σχετική ισορροπία. Αν το αναλύσουμε, σημαίνει πως όλο και περισσότερος κόσμος μεταπηδάει στο σύνολο με τα χαμηλότερα εισοδήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε απόλυτους αριθμούς, το διάγραμμα αντιστοιχεί σε 3,386 δισ. ανθρώπων με περιουσία που δεν ξεπερνά τις 10.000 δολάρια, 1 δισ. για την αμέσως επόμενη κατηγορία, 349 εκατ. για όσους βρίσκονται ένα βήμα κάτω από την ελίτ και μόλις 34 εκατ. για τους πλουσιότερους.
Για να βρίσκεται κάποιος πάνω από την μέση της πυραμίδας, του αρκούν μόλις 3.210 δολάρια. Ενα ποσό κοντά στις 70.000, εξασφαλίζουν θέση στο top 10% του πληθυσμού, ενώ μόλις το 1% του κόσμου έχει πλούτο που ξεπερνάει τις 759.900 δολάρια. (Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα, συνυπολογίστηκαν οι αξίες όλων των περιουσιακών στοιχείων, όπως για παράδειγμα ακίνητα, χρηματιστηριακές επενδύσεις κλπ.)
Η οικονομική ανισότητα συνεχίζει να αυξάνεται, δίχως διάλειμμα, από το 2008, έχοντας πλέον φτάσει σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα. Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας, είναι η ανάλυση ανά χώρα.
Αυστραλία, Η.Π.Α, Καναδάς Ιαπωνία αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι χρωματισμένες με κίτρινο, γεγονός που σημαίνει ότι ο μέσος πλούτος ξεπερνάει τα 100.000 δολάρια. Ελλάδα και Πορτογαλία ωστόσο δεν βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία, με τον μεσαία τάξη να έχει περιουσία που κυμαίνεται ανάμεσα στα 25.000 και το 100.000 δολάρια.
Κίνα, Ρωσία, ένα μέρος της Αφρικής αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής, ανήκουν στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία, με τον μέσο άνθρωπο να έχει στην κατοχή του από 5.000 έως και 25.000. Την ίδια στιγμή, η Ινδία, το Ιράν το Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, αλλά πιθανότατα και οι χώρες που πλήττονται από την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους (για τις οποίες δεν συλλέχθηκαν στοιχεία), βρίσκονται τελευταία στον σχετικό χάρτη.