Μπορεί το κόστος για τα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο για να στεγάσει τις λογής υπηρεσίες του να έχει περιοριστεί αισθητά, ωστόσο η σπατάλη εξακολουθεί και υφίσταται.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το κόστος για μισθώματα έχει περιοριστεί από περίπου 180 εκατ. ευρώ το 2009 σε 71 εκατ. ευρώ το 2014. Ακόμη κι έτσι, όμως, υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις που δείχνουν πως θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν ακόμη περισσότερα χρήματα. Όπως αναφέρει το Capital.gr, τρανό παράδειγμα είναι η αδιαφορία του κράτους για το κτήριο του Λάκη Γαβαλά που έχει δεσμευτεί από την Επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μπορεί ο επιχειρηματίας να το προσφέρει, ωστόσο για να αρθεί η δέσμευση του ακινήτου απαιτείται είτε η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και οκτώ χρόνια. Είτε η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, διαδικασία εξίσου χρονοβόρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η λύση είναι η θέσπιση τροπολογίας -μερικές γραμμές νόμου όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι- που να προβλέπει ότι όταν το Δημόσιο εξοφλείται, η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, εν προκειμένω του κτηρίου του Λάκη Γαβαλά αίρεται. Πρόκειται για τροπολογία που ποτέ έως σήμερα δεν έχει καταρτιστεί…
Περιπτώσεις σπάταλης
Την ίδια στιγμή, πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις κατασπατάλησης χρημάτων σε ενοίκια, όταν το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα. Ενδεικτικά:
- Το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ σε μισθώματα, ετησίως, την ώρα που θα μπορούσε να στεγάζει τις υπηρεσίες του στα πολυάριθμα ιδιόκτητα κτήρια που διαθέτει.
- Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς το τέως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (που προστέθηκε σε αυτό), στεγάζονται σε 19 διαφορετικά κτήρια (από αυτοτελή κτήρια έως και διαμερίσματα). Από αυτά τα 16 βρίσκονται στην Αθήνα και τα 3 είναι στη Θεσσαλονίκη. Για τους χώρους αυτούς το Δημόσιο καταβάλλει για μισθώματα, 2 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
- Για 22 αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα πληρώνονται μισθώματα ύψους 22 εκατ. ευρώ.
- Η Βουλή πληρώνει κάθε μήνα περίπου 100.000 ευρώ για την εκμίσθωση γραφείων.
- Το κτήριο “Κεράνη”, συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., το οποίο το Δημόσιο αγόρασε προς 35 εκατ. ευρώ το 1998, ενώ αντίστοιχο περίπου ποσό δαπάνησε για την μετατροπή του σε κτήριο γραφείων. Κατά καιρούς σχεδιαζόταν να μεταφερθούν εκεί το προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και τα δικαστήρια του Πειραιά, ωστόσο κανένα σχέδιο δεν καρποφόρησε.
- Το Δημόσιο πληρώνει, κάθε χρόνο, 400.000 ευρώ σε κοινόχρηστα και ενοίκια για το κτήριο του οργανισμού Enterprise Greece, ενώ υπάρχει ιδιόκτητο ακίνητο στην Ηλιούπολη που δεν χρησιμοποιείται. Πλέον έχει πωληθεί στην Εθνική Πανγαία, με τη συμφωνία να προβλέπει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να βρει στον ιδιώτη εκμισθωτή ή να αποπληρώνει το ετήσιο ενοίκιο ύψους 2,62 εκατ. ευρώ.
- Στην Πρέβεζα πληρώνονται περίπου 28.000 ευρώ μηνιαίως για την μίσθωση των κτηρίων της Αστυνομίας και της ΔΟΥ.
iefimerida