ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑFILOLOGIKO SYNEDRIO 1

Στο χωριό Κρανιά Γρεβενών, από την Παρασκευή 4/09 (απόγευμα) έως και την Κυριακή 6/09/2015) (μεσημέρι), θα πραγματοποιηθεί,   για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό την επιστημονική και οργανωτική ευθύνη και εποπτεία του Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παν/μιου Ιωαννίνων Γιάννη Μότσιου, φιλολογικό συνέδριο με θέμα:   Η ποίηση στη 10-ετία του 1940 – 1950.

Το συνέδριο υποστηρίζεται οικονομικά και τεχνικά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, την εφημερίδα ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ και από τέσσερις χορηγούς με το συνολικό ποσό των 1.000 ευρώ. Οφείλονται θερμές ευχαριστίες προσωπικά στον Περιφερειάρχη ΔΜ κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Γρεβενών κ. Βαγγέλη Σημανδράκο, τον Αναπληρωτή   Πρύτανη του ΠΙ κ. Αλμπάνη Τριαντάφυλλο, τη Διεύθυνση της εφημερίδας ΝΑ και τους ένθερμους χορηγούς.

Πιο συγκεκριμένα, στο μαγευτικό τοπίο του υψώματος Αγ. Αθανάσιος, στην άκρη της Κρανιάς, κάτω από τον φυσικό ίσκιο των πλατάνων, όπως και τα καλοκαίρια του 2013 και του 2014, με την άοκνη συνεργασία τοπικών παραγόντων και κατοίκων, επί τριήμερο, θα αναπτυχθεί  ουσιαστική επιστημονική και φιλολογική δραστηριότητα. Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις μέρες, ενώ τα απογεύματα θα παρουσιάζονται πολιτισμικές δράσεις, συναφείς με τη θεματολογία.

Στο αυστηρά επιστημονικό μέρος, θα παρουσιαστούν  πρωτότυπες, επιστημονικά τεκμηριωμένες ανακοινώσεις, με   θέματα από την πορεία της ποίησης (για την   Ελλάδα: αλβανικό Έπος, κατοχή, Εποποιία της Εθνικής Αντίστασης,  εμφύλιος πόλεμος), καθώς και των βαλκανικών λογοτεχνιών κατά την ίδια περίοδο. Στο 3ο ΦΣ θα μιλήσουν κοινωνιολόγοι (Βασίλης Φίλιας) και στρατιωτικός σταθερής διαδρομής (Δημήτρης Αλευρομάγερος, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Επίτιμος Αργηχός του ΓΕΣ) με συναφή θέματα. Για πρώτη φορά θα συνεκτιμηθεί η ποιητική παραγωγή όλων των περιόδων της Δεκαετίας, ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων και τεχνοτροπιών.

Σημαντική κρίνεται η συμμετοχή ομιλητών τόσο ερευνητών και καθηγητών από βαλκανικές χώρες, όσο και καλλιτεχνών από τις ίδιες χώρες. Έτσι, το συνέδριο διευρύνει τα όριά του, αφού ανοίγει μια διαπολιτισμική και διαβαλκανική συνεργασία με τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Από τη Βουλγαρία, η κ. Φωτεινή Χριστακούδη και Σπαρτάκ Πασκαλέφσκι με την ιδιότητα του τεχνοκρίτη και του ζωγράφου, του Valeriu Mardare από τη Ρουμανία, φιλολόγων από την Τουρκία, τη Σερβία και την Αλβανία.

Από τον ηθοποιό και ποιητή κ. Κώστα Γιαλίνη θα διαβαστούν ποιήματα, ενώ η χορωδία γυναικών της Κρανιάς θα τραγουδήσει τραγούδια της εποχής.

Το πρόγραμμα θα εμπλουτίσουν με τραγούδια και ποιήματα η Χορωδία Γυναικών της Κρανιάς, ο  Ματθαίου Νίκος, μουσικός, με την κόρη του, ο ηθοποιός και ποιητής Κώστας Γιαλίνης.

Σε ειδικό χώρο θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής. Καλλιτέχνες και Ζωγράφοι θα μιλήσουν για το έργο τους.

Η ποιήτρια Άννα Δερέκα θα διαβάσει το νέο ποίημά της Μελανοτυπία του ’44.

Η μεγάλη καινοτομία του ΦΣ συνίσταται στην αναθεώρηση(με πρόταξη αποκλειστικά την επιστημονική  τεκμηρίωση)  απόψεων  που  κυριαρχούν  στην  ελληνική  εκπαίδευση.

Η κατηγοριοποίηση της ελληνικής ποίησης, από τους επίσημους φιλολογικούς κύκλους,   σε Προπολεμική,  ως  το  1940  (σωστή),  και  σε  Μεταπολεμική,  που  αρχίζει  επίσης  το  1940 (κατάφωρα αντιεπιστημονική) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έννοια (και την ιστορική πραγματικότητα), της λέξης ‘μεταπολεμική’ · ο όρος (μετά-πολεμική),  προϋποθέτει (όπως και συνέβηκε ιστορικά) την ύπαρξη του (2ου παγκοσμίου) πολέμου, συνεπώς  την πολεμική περίοδο και την αντίστοιχη ποιησή της στην Ελλάδα. Να υπογραμμίσουμε με έμφαση, ότι στη χώρα μας, δυστυχώς,   είχαμε την ‘πολυτέλεια’ των τριών κανονικών πολέμων: του Ιταλο-ελληνικού, της Κατοχής με συνεχείς στρατιωτικές συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τριπλής συμμαχίας του Άξονα και, τέλος, του Εμφυλίου.

Σε όλες αυτές τις περιόδους άνθισε ή αναπτυσσόταν κανονικά η ελληνική ποίηση πολεμικού – πατριωτικού φρονηματισμού. Αναφέρω  ενδεικτικά  την  πλούσια  ποιητική  παραγωγή  των:  Σικελιανού,  Σεφέρη,  Ελύτη, Βρεττάκου,    Εγγονόπουλου,    Γκάτσου,    Αναγνωστάκη,    Αλεξάνδρου,    Λειβαδίτη,    Τάκη Σινόπουλου, Σαχτούρη, Παπαδίτσα και στο δεύτερο μισό της ίδιας δεκαετίας, του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Κώστα Γιαννόπουλου και πολλών άλλων. Λόγος γίνεται για ποιητές που άντλησαν άμεσα ή έμμεσα τα θέματά τους από τις πολεμικές συγκρούσεις της  δεκαετίας, ανανέωσαν καθοριστικά την ποίηση της εποχής, ασκώντας ισχυρή επίδραση στην ελληνική λογοτεχνία ως σήμερα.

Afisa_3ou_Filologikou_Synedriou

Ανδρέας Αθ. Λάζαρης

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’40 (ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ) ΠΙΝΔΟΣ – ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

ΚΡΑΝΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 έως ΚΥΡΙΑΚΗ  6 Σεπτεμβρίου 2015

Παρασκευή: Ώρα έναρξης 18:00

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

κρανια

Υπαίθριος Συνεδριακός χώρος

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

17:30 – 18:00  Υποδοχή – Εγγραφές

18:00 – 18:30  Έναρξη – Χαιρετισμοί:

Καρυπίδης Θεόδωρος, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Σημανδράκος Βαγγέλης,  Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ζαγκανίκας Σίμος, Διευθυντής Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών

Γιάννης Μότσιος, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής  Συνεδρίου

18:30 – 21:30             Α΄ Συνεδρία Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΠΟΥΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Προεδρία: Ιουλία Αγοράστη

  • 18:30 – 18:50 Βασίλης Φίλιας: «Η πολιτιστική διάσταση του αντιστασιακού αγώνα και το φρόνημα του λαού».
  • 18:50 – 19:10 Γεωργία Λαδογιάννη: «Η ιστορία στην ελληνική ποίηση της 10-ετίας του ’40».
  • 19:10 – 19:30 Απόστολος Αθανασάκης: «Σποραδική ποιητική ανομοιογένεια στο τραγούδι της Αντίστασης 1940-1950».
  • 19:30 – 19:50 Κώστας Κονταξής: «…Η Ελλάδα σέρνει το χορό, ψηλά, με τους αντάρτες….Η αντιστασιακή ποίηση του Άγγελου Σικελιανού».
  • 19:50 – 20:10  Valeriu Mardare: «Λόγος και σιωπή του Lucian Blaga. Η ποίησή του κατά την δεκαετία του ’40».
  • 20: 10 – 20:30 Κώστας Σαχινίδης Δρ Κοινωνιολογίας: «Κοινωνικές και άλλες λειτουργίες των τραγουδιών και των χορών της Εθνικής Αντίστασης».
  • 20:30 – 20:50 Ελένη Σιωμοπούλου: Νίκου Εγγονόπουλου: «Ποίηση 1948»·

Μανόλη Αναγνωστάκη: «Στο Νίκο Ε…,1949». Παράλληλη ανάγνωση.

10:00 – 13:00                  Β΄ Συνεδρία – Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΠΟΥΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Προεδρία: Απόστολος Αθανασάκης

    • 10:00 – 10:20 Απόστολος Μπενάτσης: «Οι κώδικες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας στα κείμενα του Άγγελου Σικελιανού της δεκαετίας του 1940».
    • 10:20 – 10:40 Δημήτρης Κόκορης: «Ακμή ποιητικής φωνής : ο Γιώργος Κοτζιούλας στη δεκαετία του ’40»
    • 10:40 – 11:00 Καλλιόπη Μπεκιάρη: Μουσικός- Φιλόλογος- Μ.Δ.Ε. (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης) στις Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαιδευτικός του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

«Το λαϊκό επαναστατικό τραγούδι της Εθνικής Αντίστασης».

    • 11:00 – 11:20 Θανάσης Κούγκουλος: «Εκδοτικά ζητήματα των τραγουδιών της Εθνικής Αντίστασης».
    • 11:20 – 11: 40 Νίκος Κατσαλίδας: «Αντιστασιακά τραγούδια της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία».
    • 11:40 – 12:00 Σπαρτάκ Πασκαλέφσκι: «Ιδέες και μορφές στην αντιστασιακή τέχνη (Η 10-ετία του ’40 στον 20ο αιώνα)».
    • 12:00 – 12:20 Κώστας Γιαλίνης: Ανάγνωση ποιημάτων της Ιουλίας Αγοράστη, του Παναγιώτη Γεωργουδή, του Ανδρέα Λάζαρη . Η Άννα Δερέκα θα απαγγείλει ποίημά της με τον τίτλο Μελανοτυπία ’ 44.

ΠΟΡΤΙΤΣΑ

Το γεφύρι της Πορτίτσας (στο Σπήλαιο Γρεβενών)

Σάββατο βράδυ: Τραγούδια από τη Χορωδία Γυναικών της Κρανιάς.

Ματθαίου Νίκος, μουσικός, τραγουδούν με την κόρη του.

Ο Κώστας Γιαλίνης θα απαγγέλει ποιήματα και θα τραγουδήσει τραγούδια της Αντίστασης.

Έκθεση έργων ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής. Καλλιτέχνες – Ζωγράφοι θα μιλήσουν για το έργο τους.

10:00 – 13:00  Γ΄ Συνεδρία –  Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Προεδρία: Valeriu Mardare

    • 10:00 – 10:20 Δημήτρης Αλευρομάγειρος: «Η ποίηση ως παράγων επηρεασμού και υποστήριξης των αντιστασιακών αγώνων της δεκαετίας του ‘40».
    • 10:20 – 10:40 Ανδρέας Λάζαρης: «Χώρος, χρόνος, λόγος: η συγκρότηση της ιδεολογίας και αισθητικής στην ποίηση της δεκαετίας του 40».
    • 10:40 – 11:00 Βασιλική Χατζηκυριάκου: «Η γλώσσα και το ύφος της ποίησης. Η γλώσσα και το ύφος της πολιτικής (στη δεκαετία του 1940)».
    • 11:00 – 11:20 Πάνος Γεωργουδής: «Ποίηση και ύπαρξη στον Πέτρινο Χρόνο Του Γιάννη Ρίτσου».
    • 11:20 – 11:40 Φωτεινή Χριστακούδη: «Οι Βούλγαροι ποιητές της δεκαετίας του 40. Ο αξιοσημείωτος Νικόλα Βαπτσάροβ».
    • 11:40 – 12:00 Γιάννη Μάλλιο: «Αντίλαλοι πολέμου»
    • 12:00 – 12:40 Γιάννης Μότσιος: «Δυο εποποιίες· μία, ενιαία και κλιμακούμενη ποσοτικά και ποιοτικά η ποίησή τους».

Συζήτηση και κλείσιμο των εργασιών του 3ου Φιλολογικού Συνεδρίου

ΚΡΑΝΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη στην Κρανιά Γρεβενών 

Οργανωτική Επιτροπή: Πρόεδρος: Γιάννης Μότσιος

Τα μέλη: Γεωργία Λαδογιάννη, Απόστολος Μπενάτσης, Καλλιόπη Μπεκιάρη.

Γραμματέας του Συνεδρίου: Σοφία Πολυδώρου

 

Χορηγοί του 3ου Φ.Σ.: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (2.500 ΕΥΡΩ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (700 ΕΥΡΩ + ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ)

ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΡΑΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.- 500 ΚΑΙ 200 ΕΥΡΩ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ) ΝΙΚΟΣ ΜΟΤΣΙΟΣ (200 ΕΥΡΩ)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΙΟΣ (100 ΕΥΡΩ)

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Τιμής Ένεκεν· είχαν την επιστημονική διορατικότητα να δημοσιεύσουν το 2014 όλες τις ανακοινώσεις τού 2ου Φιλολογικού Συνεδρίου με θέμα «Ο λυρισμός στην ποίηση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Σε Ελλάδα και Βαλκάνια».

Η Αειφόρος Σιάτιστα Τιούκαλιας Ιωάννης και Σία θα προσφέρουν ποτά στους Συνέδρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.