Του Πανεπιστημίου ΜακεδονίαςskaiΈβλαψε τη χώρα το δημοψήφισμα. Αρνητικές οι επιπτώσεις και από τις πρόωρες εκλογές. Λανθασμένη η διαπραγμάτευση. Κάτω από τη βάση βαθμολογείται το κυβερνητικό έργο. Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το μέλλον τους.Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

, στις 3 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.
 
Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:

25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ.  6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%.
ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%.
Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.

Στο 14,5% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.


Δημοτικότητα Πολιτικών Αρχηγών

Πιο δημοφιλής πολιτικός Αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με εξαιρετικά μικρή διαφορά, μόλις 0,5% (22,5%).

Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά τέταρτη, συγκέντρωσε το 16%. Ο Πάνος Καμμένος, μολονότι το κόμμα του φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής, συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5%.  Πολύ κοντά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%) ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνηςακολουθεί, στην προτελευταία θέση, με 10%. Τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, ο οποίος συγκέντρωσε ένα 5% αλλά το 54% της δυσμενέστερης γνώμης των ερωτηθέντων.

Αρνητικά αξιολογείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σε συντριπτικό ποσοστό 66,5% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντα της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα το αρνητικό αυτό ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά από τον Απρίλιο (47,5%). Ωστόσο φαίνεται ότι “κρατά” ένα σημαντικό ποσοστό υποστήριξης.


Έβλαψε την Ελλάδα το Δημοψήφισμα 

66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έβλαψε την χώρα η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και μόλις το 16,5% ότι αντίθετα, την ωφέλησε.

Αλλά και για τις πρόωρες εκλογές, σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό, 60,5%, πιστεύει ότι θα είναι βλαπτικές για την χώρα. 24% των ερωτηθέντων απαντούν το αντίθετο.

Λάθος ο τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση Τσίπρα
Ποσοστό 61,5% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένη την στρατηγική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Την απάντηση αυτή μάλιστα έδωσαν σε ποσοστό 46,5% οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα το διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 25-27 Αυγούστου που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ήταν σχεδόν κατακόρυφη η αύξηση της αρνητικής γνώμης για την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης.

“Κάτω από τη βάση” οι επιδόσεις της κυβέρνησης
Όταν οι  ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε μία κλίμακα από το μηδέν («Απαράδεκτη») έως το δέκα («Άριστη») την επίδοση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους βασικούς τομείς: οικονομία,μετανάστευση, εγκληματικότητα, παιδεία, εξωτερική πολιτική και άμυνα, δημόσια διοίκηση και Υγεία, ο μέσος όρος σε όλους τους τομείς ήταν κάτω από το «4». Ενώ σαφής ήταν η έντονη πτώση της σχετικής βαθμολόγησης σε σχέση με την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Απριλίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων βαθμολόγησε με «μηδέν» τις κυβερνητικές επιδόσεις. Ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης το ποσοστό αυτό ήταν συντριπτικό: 43,5%

Grexit
Περαιτέρω η συζήτηση για το grexit προκαλεί φόβο σε περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες (53%), με το σχετικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυξηθεί σε σχέση με τον Ιούλιο.

Τέλος, απαισιόδοξο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον (33,5%) ή σίγουρα (32%) θα χειροτερεύσει.

Όλη η δημοσκόπηση εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.