Στο πλευρό του Β. Μεϊμαράκη θα βρεθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής, και σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» έχουν ήδη διαμηνύσει στον πρόεδρο της ΝΔ ότι μπορεί να υπολογίζει στην ενεργό εμπλοκή τους στην εκστρατεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης συνομίλησε τηλεφωνικά και με τους δύο το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του, και υπήρξε ταύτιση απόψεων ως προς τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τους ανέλυσε το σκεπτικό του για την αξιοποίηση της διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά σημείωσε ότι η ΝΔ πρέπει να αναδείξει τις ευθύνες του κ. Τσίπρα για την πρόκληση των νέων πρόωρων εκλογών. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί συμφώνησαν και διεμήνυσαν στον κ. Μεϊμαράκη πως είναι στη διάθεσή του για ό,τι τους χρειαστεί.
Ειδικότερα, οι θέσεις των κ. Σαμαρά και Καραμανλή ?έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με τους στενούς συνεργάτες του? απέναντι στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχουν ως εξής:
Ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει κρύψει ότι προτιμούσε τη δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού, καθώς εκτιμά ότι οι (νέες) πρόωρες εκλογές θα βλάψουν τη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και πριν από τις ανακοινώσεις Τσίπρα είχε επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λύγιζε υπό το βάρος των ευθυνών και πως ο πρωθυπουργός θα επέλεγε να αποδράσει μέσω της κάλπης.
Μετά την ανακοίνωση της προηγούμενης Πέμπτης, τα πρώτα σχόλια του τέως πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά επιθετικά. «Εξακολουθεί να λέει ψέματα» τόνισε σχολιάζοντας το διάγγελμα Τσίπρα. «Απέτυχε στα πάντα, διαψεύστηκε στα πάντα και τώρα έχει το θράσος να ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Καταλογισμός ευθυνών
Η τοποθέτηση αυτή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», είναι απολύτως ενδεικτική της στάσης που θα κρατήσει ο τέως πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Θα επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών στον κ. Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα, δεν θα του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, ούτε πρόκειται να θέσει στο στόχαστρό του πρόσωπα όπως ο κ. Βαρουφάκης ή η κ. Κωνσταντοπούλου.
Θα υπερασπιστεί με δυναμικό τρόπο τα πεπραγμένα των δικών του κυβερνήσεων και το ίδιο αναμένει και από τον κ. Μεϊμαράκη. Αλλωστε ήδη στελέχη-υπουργοί των κυβερνήσεων Σαμαρά, όπως οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, επισημαίνουν την ανάγκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ της 7μηνης κυβέρνησης Τσίπρα και των 2,5 ετών της κυβέρνησης Σαμαρά.
Τέλος, ο τέως πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει παρεμβάσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία, ενώ θεωρείται δεδομένη και η παρουσία του σε σχεδόν όλες τις κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος, τονίζοντας τη στήριξή του στη ΝΔ και στον κ. Μεϊμαράκη.
Ο Κ. Καραμανλής ήταν ανέκαθεν υπέρ των «καθαρών λύσεων» και αρκετές εβδομάδες πριν από τις ανακοινώσεις Τσίπρα προέβλεπε ότι αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε οριστικό το «διαζύγιο» της Αριστερής Πλατφόρμας με τον κ. Τσίπρα από την πρώτη στιγμή της διαφωνίας τους (11 Ιουλίου) και στις συζητήσεις που είχε με τον κ. Μεϊμαράκη έθετε πάντοτε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.
«Το ζητούμενο τώρα είναι να προκύψει από αυτή τη διαδικασία μια ισχυρή κυβέρνηση που να έχει χρόνο μπροστά της να λύσει θέματα» είπε σε στενούς συνεργάτες του αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό πιστεύει ότι μετά τις εκλογές είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα με σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του κατά την προεκλογική περίοδο θεωρείται βέβαιον ότι οι παρεμβάσεις του θα είναι πιο πολλές απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν και σε αυτό παίζει σαφώς ρόλο η στενή πολιτική-φιλική σχέση που έχει με τον κ. Μεϊμαράκη, τον οποίον άλλωστε στήριξε και στα πρώτα του βήματα στην ηγεσία της ΝΔ.
Επίσης ο κ. Καραμανλής θα παραστεί στις κεντρικές εκδηλώσεις της ΝΔ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι ξανά υποψήφιος), ενώ θα ζητήσει από όλους τους βουλευτές που ανήκουν στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του να μπουν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης.
Δηλώνει αισιόδοξος ότι η ΝΔ μπορεί να είναι πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, καθώς εκτιμά ότι οι 7 μήνες που πέρασαν οδήγησαν σημαντικά τμήματα της κοινής γνώμης στην αναθεώρηση των επιλογών που έκαναν τον Ιανουάριο και τα έπεισαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το μόνο αξιόπιστο στη χώρα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Ο Καραμανλής λέει «Ναι» σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
Για τον κ. Καραμανλή δεν θα ήταν αρνητική εξέλιξη ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής πως αλλάζει πορεία, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της χώρας και προωθεί μια διαφορετική πολιτική από αυτήν που ακολούθησε επί επτά μήνες – με τα γνωστά αποτελέσματα.
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr