Το κίνημα που ξεκίνησε ως «αστείο» στη Σουηδία αποκτά ευρωπαϊκή διάστασηΤο Πειρατικό Κόμμα... κούρσεψε το Βερολίνο

Αν και τις εντυπώσεις μονοπώλησε το ναυάγιο των Φιλελευθέρων (FDP) του ευρωσκεπτικιστή και ανθέλληνα αντικαγγελάριου και υπουργού οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που καταποντίστηκαν με μόλις 1,9% των ψήφων, εξίσου ενδιαφέρον πολιτικά ήταν και το εντυπωσιακό ποσοστό 9% που…έκλεψε το εναλλακτικό «Κόμμα των Πειρατών» στις τοπικές εκλογές της «πόλης-κράτους» του Βερολίνου.

Οι «Πειρατές», «παιδί» του αντίστοιχου κινήματος που δημιουργήθηκε στην Σουηδία με σκοπό να προστατεύσει πολιτικά τον διάσημο ιστότοπο δωρεάν ανταλλαγής πολυμέσων (ταινίες, τραγούδια, ηλεκτρονικά βιβλία κ.α.) Pirate Bay, κατέβηκε στις εκλογές διεκδικώντας την ψήφο διαμαρτυρίας κατά των «παραδοσιακών» κομμάτων- και τα κατάφερε. Εχοντας ως προεκλογική σημαία την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, και πρωτίστως το δικαίωμα να διαθέτει κανείς ελεύθερη πρόσβαση στο Ιντερνετ σε ολόκληρη την πόλη για «κατεβάζει» τζάμπα ό,τι του αρέσει, οι «Πειρατές» ξεπέρασαν εύκολα τον σκόπελο του εκλογικού ορίου, στον οποίο προσάραξαν οι Φιλελεύθεροι «συγκυβερνήτες» της Ανγκελας Μέρκελ.

Για την ακρίβεια, εξελέγησαν στο τοπικό συμβούλιο και οι 15 υποψήφιοι που κατέβασαν οι «Πειρατές»- στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, κάτω των τριάντα ετών και εντελώς άσχετοι με την πολιτική. Σύμφωνα άλλωστε με τις δημοσκοπήσεις, το 80% των ψηφοφόρων τους επέλεξε ως κόμμα διαμαρτυρίας στο πολιτικό κατεστημένο.

Να σημειωθεί εδώ ότι το «ορίτζιναλ», σουηδικό Κόμμα Πειρατών (Piratpartiet) ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 θέτοντας ως κύριο στόχο του την αλλαγή (διάβαζε: κατάργηση…) του νομικού πλαισίου σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, εκφράζοντας την αρχή «τα πολιτισμικά αγαθά ανήκουν σε όλους» και βγάζοντας την γλώσσα στο Χόλιγουντ και τις μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου ψυχαγωγίας.

Ενώ όμως ξεκίνησε περισσότερο ως αστείο, μια σειρά από κατασταλτικές επιθέσεις σε βάρος του Pirate Bay και άλλων ιστότοπων ανταλλαγής torrents, και οι πολύκροτες δίκες που ακολούθησαν, αύξησαν κατακόρυφα την δημοτικότητα του μέσα στην Σουηδία, με αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του 2009 το Κόμμα των Πειρατών να πάρει ποσοστό 7,1% και να εκλέξει ευρωβουλευτή!

Αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη σύντομα δημιουργήθηκαν «παραρτήματα»- δεδομένου ότι πολλοί νέοι άνθρωποι όχι μόνον ασχολούνται σε καθημερινή βάση με το παράνομο downloading, αλλά νιώθουν και βαθιά αποστροφή για την «καθεστηκυία» πολιτική σκηνή…

Εκτός από την Γερμανία (Piratenpartei Deutschland), «πειρατές» υπάρχουν πλέον επισήμως στην Αυστρία, την Φινλανδία, την Πολωνία, την Γαλλία και την Ισπανία, ενώ ανεπίσημες ομάδες έχουν ήδη στηθεί και λειτουργούν στις ΗΠΑ, την Βρετανία, ακόμα και την …Αργεντινή! Κοινή «πλατφόρμα» όλων, τέσσερα βασικά σημεία: μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η ελευθερία λόγου και η διαφάνεια στην πολιτική…

Αν και οι ίδιοι αποφεύγουν τα μεγάλα λόγια, είναι βέβαιο ότι το 9% τους άνοιξε την όρεξη για μεγαλύτερα πράγματα: όπως έλεγαν με νόημα στελέχη τους, ανάμεσα στους ξέφρενους πανηγυρισμούς μαζί με τους «Πράσινους», που πήραν ένα εντυπωσιακό 17,4%, ξεπερνάνε το 26% και, με την απέχθεια που προκαλούν τα παλιά κόμματα, μέχρι που βγάζουνε …Πειρατική κυβέρνηση!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.