dzoumpoulakis-o-paidiatros-pou-50-xronia-eswze-zwes_12.w_l

Τότε που δεν υπήρχαν βελόνες μιας χρήσης αλλά «τις βράζαμε για χρήση ξανά», ο παιδίατρος, Δ. Ζουμπουλάκης έσωσε αμέτρητα παιδιά κι έκανε τη ζωή του βιβλίο.

Στην καριέρα του έχει «συναντήσει» πάνω από 5.000 μηνιγγίτιδες. Ο αρχαιότερος εν ζωή με ειδικότητα στα λοιμώδη νοσήματα έλληνας πανεπιστημιακός παιδίατρος, Δημήτρης Ζουμπουλάκης, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα διότι «δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα ο άλλος να υποφέρει κι εσύ να του δίνεις κουράγιο…»

Τρια παιδιά στο ίδιο κρεβάτι με διφθερίτιδες, πολυομελίτιδες, γαστρεντερίτιδες…

Ολα ξεκίνησαν από την σκληρή εποχή του εμφυλίου. Οι τραγικές σκηνές που έζησε – «κομμένα πόδια, κομμένα χέρια, τρομερά πράγματα» έχει πει στην Καθημερινή – τον έκαναν να αποφασίσει να ασχοληθεί με τα λοιμώδη διότι … δίνουν χαρά. «Ξέρετε τι είναι να έρχεται ένα παιδί ετοιμοθάνατο με μηνιγγίτιδα και μετά από τρεις μέρες να γίνεται καλά; Κι ας ήταν εποχές που είχαμε τρια παιδιά στο ίδιο κρεβάτι με διφθερίτιδες, πολυομελίτιδες, γαστρεντερίτιδες και φυματιώδεις μηνιγγίτιδες…»

Εχει σώσει τις ζωές πολλών παιδιών που έγιναν ενήλικες. «Εχω δει ατέλειωτα περισταστικά μηνιγγίτιδας και διφθερίτιδας», έχει πει. «Εχω ακόμα σημάδι στο δείκτη του δεξιού μου χεριού από ένα παιδί που λόγω διφθερίτιδας υπέρφερε τόσο πολύ ώστε να με δαγκώσει στο χέρι. Εχω αντιμετωπίσει περιπτώσεις πολυομελίτιδας όταν δεν υπήρχαν εμβόλια. Ημουν εξπέρ στις παρακεντήσεις, κι έτσι στις περιπτώσεις μηνιγγίτιδας – κι όχι μόνο – διενεργούσα όλες τις παρακεντήσεις στη σπονδυλική στήλη χορηγώντας μ’ αυτό τον τρόπο την αντιβιωτική θεραπεία. Τότε που δεν είχαμε βελόνες μιας χρήσης αλλά τις βράζαμε και τις χρησιμοποιούσαμε ξανά..»

Δεκαπέντε ζουμερές ιστορίες

Και είναι μερικές «ζουμερές» ιστορίες – δεκαπέντε τον αριθμό – βασισμένες σε αληθινά περιστατικά οικογενειών που έζησε  ως παιδίατρος κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας του που αποτέλεσε το υλικό του βιβλίου «Υποδειγματικές Οικογένειες» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοράλλι.

΄Ολα τα κείμενα στο βιβλίο είναι εμπνευσμένα από προσωπικές εμπειρίες του όταν ασκούσε το επάγγελμα στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλήθεια, στο μισό αιώνα και πάνω που άσκησε το επάγγελμά του συνάντησε πολλές Υποδειγματικές Οικογένειες; «Ούτε μια» είναι η απάντησή του.

Οι συντελεστές

Η εικονογράφηση του νέου βιβλίου του Δ. Ζουμπουλάκη (όπως και του πρώτου) είναι του ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη, αδελφού του συγγραφέα.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι την επιμέλεια του βιβλίου έκανε η παιδίατρος κυρία Νίνα Μανωλάκη, στενή φίλη του Δημήτρη και σήμερα διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων Αγία Σοφία.

 

Οικογενειακή φωτογραφία με τον Δ. Ζουμπουλάκη στο μέσον. Από αριστερά ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, η μεγάλη ηθοποιός, Βούλα Ζουμπουλάκη, η Φρύνη και ο Νίκος Ζουμπουλάκης
Οικογενειακή φωτογραφία με τον Δ. Ζουμπουλάκη στο μέσον. Από αριστερά ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, η μεγάλη ηθοποιός, Βούλα Ζουμπουλάκη, η Φρύνη και ο Νίκος Ζουμπουλάκης

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.