Με άρθρο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα iskra, η οποία απηχεί τις απόψεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων κατηγορείται ο πρωθυπουργόςότι έχει ευθύνες για το γεγονός ότι δεν διέθετε εναλλακτικό σχέδιο, όπως π.χ. την εθνικοποίηση των τραπεζών ή τη στάση πληρωμών, ενώ εκφράζεται η ελπίδα «να διαψευστούν τα περί εκκαθαρίσεων».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια».
Αναλυτικά το άρθρο του Νίκου Περπερά:
Από το απόγευμα της Τρίτης, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν, ύστερα από τη δήλωση του πρωθυπουργού σε συνεργάτες του, την οποία άφησαν να διαρρεύσει “κυβερνητικές πηγές”. Κοινή ήταν η εκτίμηση των συστημικών μέσων, ότι με αυτή τη δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την οδό της “εκκαθάρισης” όσων διαφωνούν με το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ελπίζουμε να διαψευστούν οι αντίπαλοί μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εγείρεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι δεν του προσέφερε τέτοιο σχέδιο η Αριστερή Πλατφόρμα- πράγμα που δεν ισχύει- σε τι θα ελάφρυνε κάτι τέτοιο τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της διαπραγματευτικής ομάδας που ο ίδιος σχημάτισε;
Γιατί δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμώνενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία, χωρίς να παίρνει ούτε ένα ευρώ δανειακής βοήθειας- γεγονότα που μας οδήγησαν σε δεινότατη θέση στις 12 Ιουλίου;
Πότε ανακάλυψε αλήθεια ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση; Αν το ήξερε από την αρχή, γιατί δεν υπέγραφε μια πολύ ελαφρότερη συμφωνία το Φλεβάρη; Για ποιο λόγο μιλούσε μέχρι χθες για ακύρωση των Μνημονίων; Γιατί πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα;
Κι αν διακηρύσσει τώρα σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία εναλλακτική λύση, τί σόι διαπραγμάτευση εννοεί να κάνει με την τρόικα για το τρίτο Μνημόνιο; Δεν καταλαβαίνει ότι αφοπλίζεται μόνος του, κι ότι μένει παντελώς ακάλυπτος στον οποιονδήποτε εκβιασμό; Εκτός κι αν δεν χρειάζεται καν να εκβιαστεί, πλέον, για να υπογράψει αυτά που θα του ζητηθούν.
Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες “σταύρωναν” τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη.
Η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα μέσω συνεργατών
Προηγήθηκε η μετωπική επίθεση του πρωθυπουργού προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες. «Φωτογραφίζοντας» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας τους κάλεσε να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής και τους κατηγόρησε για έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου. Επίσης, φρόντισε να καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει άλλη υποχρέωση νομοθέτησης στο εγγύς μέλλον, καθώς και ότι θα πρέπει να ρίξουν το βάρος στη διαπραγμάτευση.
Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός έδειξε πως είναι αποφασισμένος να φτάσει κυρίαρχος στο κόμμα του ως τις εκλογές, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο iefimerida.gr, «δεν ανησυχούμε ότι δεν θα υπάρξουν οι “120”, συμπληρώνοντας πως «η προσδοκία παραμένει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τους “123” της προηγούμενης εβδομάδας».
Διόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι επέλεξαν να διευκολύνουν τους επίδοξους αντάρτες, φέρνοντας προς ψήφιση ένα σχετικά… ελαφρύ πακέτο:
- Οριστικά εκτός μένει η φορολόγηση των αγροτών
- Μετατίθενται για αργότερα οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
Η ρύθμιση για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.
Σε θέση μάχης οι «συνιστώσες»
Την ίδια ώρα, στο εσωκομματικό πεδίο, αμετακίνητοι στις θέσεις τους μένουν «προεδρικοί» και Αριστερή Πλατφόρμα. Οι μεν επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν αυτόν τον δυϊσμό και προειδοποιούν ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό. Από την άλλη, τα στελέχη της πτέρυγας Λαφαζάνη αφήνουν αιχμές λέγοντας ότι «δεν γίνεται κάποιοι να αδιαφορούν για το κόμμα» και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις επικείμενες ψηφοφορίες, ούτε να αλλάξουν στάση και να υποχωρήσουν σε μια πολιτική που δεν πιστεύουν.
Ερχεται ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο συνέδριο
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, περιμένει να δει απόψε και τις αντιδράσεις των βουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των «53» και επέλεξαν το «παρών». Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει αύριο, οπότε και θα έχει προηγηθεί το τυπικό της ψηφοφορίας και η ηγεσία θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δυνατότητα ή μη μιας «επανασυγκόλλησης».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα πως από τον Σεπτέμβριο το κόμμα θα οδηγηθεί σε «ευρείες συλλογικές διαδικασίες», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας συνέδριο, με την Αριστερή Πλατφόρμα να επιμένει σε σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.
iefimerida