Το ταπεινό αγριόχορτο, ελληνική απάντηση στην παγκόσμια αγοράΑΓΚΙΝΑΡΑ

Η παγκόσμια ζήτηση για καυστήρες pellet «τρέχει» με ρυθμούς 20% ετησίως. Σύμφωνα με μετρήσεις,

με αυτό το καύσιμο επιτυγχάνεται στην οικιακή θέρμανση εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο που φτάνει ως και το 50%.

Διαρκώς αυξανόμενη είναι και η ζήτηση από τον βιομηχανικό τομέα και τα θερμοκήπια,καθώς το ανταγωνιστικό κόστος του pellet σε συνδυασμό με το χαμηλό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει εκτινάξει τις παραγγελίες. Οι πελέτες, αυτά τα μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο, είναι η νέα μόδα  στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αφού, εκτός από την οικονομία και το οικολογικό αποτύπωμα που έχουν, «εξυπηρετούν» την τάση για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Olympus Pellet, από την Κατερίνη της Πιερίας, είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής βιοκαυσίμων (pellet) με πηγή τη βιομάζα.

Διαδικασία παραγωγής pellet από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειώνΗ εταιρεία χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του pellet υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Πιερίας, όπως για παράδειγμα κλαδέματα ελιάς, ενώ εισάγει πιλοτικά την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, δηλαδή ειδικές ποικιλίες αγριαγκινάρας σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς.

Ο κ. Βασίλης Δήμου, ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της Olympus Pellet, εξηγεί τα πλεονεκτήματα της αγριοαγκινάρας ως πηγής πρώτης ύλης για την παραγωγη ξηρής βιομάζας υψηλής θερμογόνου δύναμης (pellet): «Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας είναι σταθερά προσδιορισμένη χωροταξικά, έχει μικρό κόστος παραγωγής και είναι πολυετής. Η αγριαγκινάρα σπέρνεται μια φορά. Καθώς έχει μαζευτεί σε μπάλες μεταφέρεται στη μονάδα μας, περνάει από σπαστήρες, μετατρέπεται σε “πούδρα” η οποία στη συνέχεια συμπιέζεται και έτσι παράγονται τα pellets. Τα μικρά αυτά εύκαμπτα κυλινδρικά τεμάχια που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη καύσης συσκευάζονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα».

Οπως διευκρινίζει  ο κ. Δήμου, η αγριαγκινάρα, αυτό το αγριόχορτο, μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών της υπαίθρου, να βγάλει τους γεωργούς από το αδιέξοδο των επιδοτήσεων και να δώσει μια φθηνή και καθαρή ενεργειακή λύση αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε σπίτια και βιομηχανίες.

Οι ιδρυτές της Olympus (B. Δήμου, Στ. Αποστόλου, Αν. Τσιόκας και Αντυ Μηλιώτη)έχουν ως στόχο να προωθήσουν την ελεύθερη και ανοιχτή παραγωγή βιοκαυσίμων σε οποιονδήποτε  αγρότη διαθέτει τη δική του πρώτη ύλη.

«Η παραγωγή αγριαγκινάρας μπορεί να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας και παράλληλα να εξασφαλίσει συμπληρωματικό εισόδημα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει κάποιος νέος στην προσπάθειά του να ενασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα είναι η έλλειψη ρευστότητας και η δυσκολία δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα.

«Στη δική μας περίπτωση το πρόβλημα της χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε μέσω του προγράμματος “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα” του ΕΣΠΑ, με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου Πιερίας και του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ» επισημαίνουν οι τέσσερις επιστήμονες – επιχειρηματίες.

 

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.