Σύντομα, ο άνθρωπος μπορεί να αναγκαστεί να ανταγωνίζεται ένα ρομπότ, διεκδικώντας μία θέση εργασίας.
Οι οικονομολόγοι είχαν διχασμένοι για το πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί η απειλή από τα ρομπότ και άλλες μορφές τεχνολογίας του μέλλοντος. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή υπάρχει ήδη, άλλοι εκτιμούν όταν θα προκύψει στα τέλη αυτού του αιώνα, σύμφωνα με το CNN.
Η Ειμι Γουέμπ, ειδική ψηφιακών μέσω που έχει ιδρύσει την Webbmedia Group, προβλέπει όμως ότι τουλάχιστον 8 επαγγέλματα πολύ σύντομα θα φτάσουν στην εξάλειψη. Και όταν λέει «πολύ σύντομα», μιλά για τα επόμενα 10-20 χρόνια.
Οπως είπε σε παγκόσμιο συνέδριο στο Λος Αντζελες πρόσφατα, αυτές οι 8 δουλειές είναι:
1. Θέσεις εργασίας σε σταθμούς διοδίων και ταμίες. Η εξάπλωση των συσκευών που φοριούνται και του συστήματος πληρωμών από το κινητό θα κάνει τέτοιες δουλειές ουσιαστικά παρωχημένες. «Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει παντού ένας άνθρωπος», υποστηρίζει.
2. Διαφημιστές. Τα ισχυρά εργαλεία διαφήμισης του μέλλοντος μπορεί να επιτρέπουν στις μάρκες να περνούν τα μηνύματά τους στους πελάτες με απόλυτη ακρίβεια. Ηδη, όπως εξήγησε η Γουέμπ, γίνονται νέα πειράματα με τεχνολογίες που μελετούν την συμπεριφορά του καταναλωτή, για να διαπιστωθεί το είδος των διαφημίσεων που θα είναι πιο αποτελεσματικές. Αν αυτά τα «εργαλεία» αποδώσουν, θα οδηγήσουν σε μικρότερες ομάδες στις εταιρείες διαφήμισης και μάρκετινγκ.
3. Εξυπηρέτηση πελατών. Ηδη το Watson, ο υπερ-υπολογιστής της ΙΒΜ μπορεί μεταξύ άλλων να αντικαταστήσει τους πάντες που εργάζονται σε ένα τέτοιο τμήμα εταιρείας, σύμφωνα με την Γουέμπ.
4. Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο. Τα ρομπότ θα «κλέψουν» ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία από τους ανθρώπους, καθώς είναι πιο φτηνές λύσεις και δεν χρειάζονται… διαλείμματα.
5. Μεσάζοντες στα χρηματοοικονομικά. Το Blockchain, το πρόγραμμα υπολογιστή του Bitcoin< έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αυτόματα συναλλαγές και να δημιουργεί ένα τέλειο, αξιόπιστο ψηφιακό αρχείο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους μεσάζοντες στο τραπεζικό σύστημα, τον ασφαλιστικό τομέα ή εκείνο των υποθηκών.
6. Δημοσιογράφοι. Το διαδίκτυο «έσβησε» αμέτρητες εφημερίδες και τώρα η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να «σκοτώσει» ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Η Γουέμπ, πρώην δημοσιογράφος και η ίδια, αναφέρει ότι το επόμενο βήμα θα είναι αλγόριθμοι που θα επιτρέπουν σε ειδησεογραφικά πρακτορεία να δημιουργούν αυτόματα θέματα και να τα τοποθετούν σε ιστοσελίδες, χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση.
7. Δικηγόροι. Η Γουέμπ θεωρεί ότι αρκετοί θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές υπηρεσίες που μπορούν να διεκπεραιώσουν απλές εργασίες, όπως αιτήσεις για εμπορικά σήματα, διαθήκες ή ακόμη και διαζύγια.
8. Εργαζόμενοι στην τηλεφωνία. Πολλοί δεν έχουν πλέον σταθερό τηλέφωνο, κάτι που αναμένεται να εξαπλωθεί με την πρόοδο της ψηφιακής επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι στις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν θέσεις όπως εκείνες για την έκδοση λογαριασμών ή χειριστών.