Νέα έρευνα ανατρέπει αυτά που πιστεύαμε μέχρι σήμεραεγκεφαλος

Τις τελευταίες στιγμές πριν από το θάνατο, η καρδιά του ανθρώπου παίζει καθοριστικό ρόλο. Δηλαδή, η καρδιά σταματά να χτυπά και το αίμα σταματά να ρέει, οπότε όλο το σώμα καταρρέει. Ωστόσο, μία νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί τελικά να μη συμβαίνει αυτό που νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα της καρδιάς και του εγκεφάλου ποντικιών λίγες στιγμές πριν πεθάνουν από έλλειψη οξυγόνου και ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος στέλνει πάρα πολλά σήματα στην καρδιά προκαλώντας μη αναστρέψιμες ζημιές στα όργανα και θάνατο.

Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν αυτά τα σήματα, η καρδιά επιβίωσε για περισσότερη ώρα.

Σε περίπτωση που μία αντίστοιχη διαδικασία συνέβαινε και σε ανθρώπους, ίσως θα ήταν δυνατό να επιβιώσουν αφού σταματήσει η καρδιά, μπλοκάροντας ουσιαστικά τα σήματα του εγκεφάλου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες.

Όπως εξηγεί ένας εκ των ερευνητών, οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην καρδιά πιστεύοντας ότι αν σώσεις την καρδιά σώζεις και τον εγκέφαλο, όμως στην πραγματικότητα πρέπει να μπλοκάρεις τον εγκέφαλο από την καρδιά ώστε να σώσεις την καρδιά, σε αντίθεση με ό,τι γίνεται στα επείγοντα όλων των νοσοκομείων.

Έχει αποδειχτεί όταν ένας άνθρωπος παθαίνει καρδιακή ανακοπή χάνει τις αισθήσεις του και παρότι δε δίνει ζωτικά σημάδια, ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί. Από την έρευνα προκύπτει ότι όταν η καρδιά πεθαίνει γεμίζει σήματα από τον εγκέφαλο, πιθανότατα σε μία απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί η καρδιά.

Ενδεχομένως τα σήματα αυτά να ευθύνονται για τις μεταθανάτιες εμπειρίες που έχουν κάποιοι άνθρωποι.

Βέβαια, όλη αυτή η έρευνα έγινε σε ποντίκια, οπότε και είναι άγνωστο αν το ανθρώπινο σώμα θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο.

Αν ισχύει θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στα επείγοντα.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.