Δύο είναι τα κορυφαία ελληνικά εστιατόρια που πήραν το Χρυσό Σκούφο. Και 21 τα καλύτερα, με ένα
σκούφο, στη λαμπερή τελετή απονομής που έγινε τη Δευτέρα 20 Απριλίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»:
Το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι και το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη τα οποία αναδείχτηκαν καλύτερα εστιατόρια για το 2015 στο γκραν πρι των Χρυσών Σκούφων που διοργανώνουν το «αθηνόραμα» και ο «Alpha Guide», φέρνοντας για πρώτη φορά αέρα συγκατοίκησης στην υψηλότερη θέση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας.
Χρυσοί Σκούφοι
Etrusco 16,5/20 (2 σκούφοι ) Κέρκυρα
Ο Έκτορας Μποτρίνι συνεχίζει να εξελίσσει την παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας, εκφράζοντας την ψυχή διάσημων και μη τοπικών πιάτων με απρόσμενη δημιουργικότητα και εκπλήσσοντάς μας με ευφάνταστους νεωτερισμούς. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά υλικά από τον κήπο του, ντόπιους μικρούς παραγωγούς και τροφοσυλλέκτες, ενώ επιστρατεύει την τελευταία λέξη της μαγειρικής τεχνολογίας αλλά και tailored made σχάρα με κάρβουνα και προτείνει πιάτα-εικαστικές συνθέσεις που συναρπάζουν. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Vento di Levante (μια σύνθεση με θράψαλα, homemade σαλάμι, χλωροφύλλη και τσιγαρέλια )
Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342
Funky Gourmet 16,5/20 (2 σκούφοι ) Αθήνα
Στη σύγχρονης αισθητικής γαστρονομική έδρα της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και του Νίκου Ρούσσου το δείπνο είναι ένα έντεχνα ενορχηστρωμένο τελετουργικό γεμάτο εκπλήξεις και εναλλαγές. Άλλοτε εννοιολογική (conceptual ), άλλοτε αφοπλιστικά αφαιρετική, με την ατόφια γοητεία των υλικών, η μαγειρική τους καλλιτεχνία μαγνητίζει βλέμμα και γευστικούς κάλυκες με ένα σερί από καλοζυγισμένες πιρουέτες δημιουργικότητας και τεχνικής. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Κακαβιά shabu shabu (σφυρίδα σαν σασίμι με φύλλο σίσο, ζεστός ζωμός και λάδι με λεμόνι )
Παραμυθιάς 13 και Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 2105242727.
Ακολουθούν τα 20 βραβευμένα εστιατόρια με 1 σκούφο:
1.Botrini’s 16/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Ιδιαίτερος σολίστας, ο Έκτορας Μποτρίνι ανασυνθέτει τις μνήμες της ελληνικής γεύσης με τεχνικές σε ένα ενδιαφέρον μενού γεμάτο πειραματισμούς και προσωπικές τροποποιήσεις. Πιάτα όπως μια «άλλη» πίτα γύρος, η θαλασσινή καρμπονάρα και το γλυκό τζατζίκι γίνονται στην ανοιχτή κουζίνα του λευκοντυμένου εστιατορίου του Χαλανδρίου τα συστατικά ενός απρόβλεπτου παιχνιδιού και φέρνουν στο εστιατόριο, εκτός από Χρυσό Σκούφο, ένα ακόμη Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Fantasy Lambia, ταξίδι γύρω από το αρνί σε τρία στάδια: φινετσάτη μαγειρίτσα, σπάλα με ξινούτσικα ρεβίθια και πιτάκι
Βασ. Γεωργίου Β΄ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857324.
2. Σπονδή 16/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Το καλύτερο γαλλικό ρεστοράν της Ελλάδας ήταν φέτος στην καλύτερή του χρονιά από τότε που την κουζίνα ανέλαβε ο Άγγελος Λάντος. H «Σπονδή» εκφράζει το σύγχρονο γαλλικό πνεύμα, συνδυάζοντας κλασικά και μοντέρνα στοιχεία, με αρμονικές συνθέσεις όλο κομψότητα και εξαιρετικές σάλτσες. Δυνατό χαρτί τα εξαιρετικά γλυκά, τα οποία αποτελούν από μόνα τους λόγο επίσκεψης.
Κορυφαίο πιάτο: Λαβράκι στον ατμό σε φύκι nori με αγκινάρες, λάχανο, στρείδια και σάλτσα λεμονιού-yuzu
Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107520658, 2107564021.
3. Varoulko Seaside 16/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Στο νέο του πόστο στο Μικρολίμανο, ο Λευτέρης Λαζάρου εξελίσσει όλο και πιο γαστρονομικά την κουζίνα του. Βραβεύεται συνεχώς επί 22 χρόνια με Χρυσό Σκούφο παρουσιάζοντας μια σύγχρονη, εξελιγμένη θαλασσινή δημιουργία επιπέδου με πολυσύνθετες αλλά και απλούστερες δημιουργίες, η οποία διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Ψητό χριστόψαρο με πουρέ κουνουπιδιού, ελαιόλαδο αρωματισμένο με σοκολάτα και τσορίθο
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 2105228400, 2104127900.
4. Bill & Coo 15,5/20 (ένας σκούφος ) Μύκονος
Οι συνεχείς πειραματισμοί του νεαρού σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου, με πρώτες ύλες τις γευστικές εμπειρίες από τα ταξίδια του, την απόλυτη επαφή του με τις πρωτογενείς πλευρές της ελληνικής κουζίνας και την εξαιρετική ευχέρεια στις πιο προχωρημένες διεθνείς τεχνικές, δίνουν μια κουζίνα αξιώσεων η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοποριακές δημιουργίες με ιδιαίτερη γεύση και φιλοπαίγμονα τολμηρή αισθητική. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Μελιτζάνα σασίμι του Ιάπωνα με καπνιστό σκουμπρί πάνω σε ψητή μελιτζάνα, πορτοκαλάτη σος σόγιας και παγωτό ουασάμπι
Ξεν. «Bill & Coo», Μεγάλη Άμμος, Μύκονος, 2289026292-3-4.
5. F+W by Olivier Campanha 15,5/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Καλύτερο από ποτέ, το δημοφιλές εστιατόριο του Κολωνακίου εκτινάσσεται με μια πολυσύνθετη γαστρονομία σπονδυλωτών πιάτων στο club των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας. Ο Olivier Campanha, ο οποίος υπήρξε δεξί χέρι του Pierre Gagnaire, ενός από τους μεγαλύτερους σεφ στον κόσμο, ανοίγει φέτος τα χαρτιά του και κεντάει μια μοντέρνα, σούπερ πρωτότυπη κουζίνα.
Κορυφαίο πιάτο: Ριζότο με παλαιωμένο ρύζι Aquerellο, μανιτάρια enoki τεμπούρα, μοσχάρι τατάκι με λάδι σοκολάτας και αβοκάντο με κάρι
Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι, 2107211146.
6. Matsuhisa Athens 15,5/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Με το ατού ενός ονειρεμένου σημείου της αττικής ριβιέρας στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η αθηναϊκή πρεσβεία του Nobu Matsuhisa αντικατοπτρίζει τις λεπτές αποχρώσεις μια διάσημης παγκοσμίως fusion φιλοσοφίας με γιαπωνέζικη βάση και περουβιανές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές επιρροές. Και τα πάει περίφημα, τόσο όσον αφορά τα κλασικά της πιάτα όσο και τις νέες της εμπνεύσεις.
Κορυφαίο πιάτο: Ginger braised short ribs με πουρέ γλυκοπατάτας, μανιτάρια shiitake και παντζαρόφυλλα
Ξεν. «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108960510.
7. Matsuhisa Mykonos 15,5/20 (ένας σκούφος ) Μύκονος
Ο Nobu Matsuhisa και οι σεφ του συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στο πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας. Υψηλή μαγειρική τέχνη με εμβληματικές σπεσιαλιτέ της σύγχρονης Jap fusion την οποία καθιέρωσε ο Nobu παντρεύοντας το Περού με την Ιαπωνία. Ευρηματικό ceviche με λαβράκι, κινόα, blueberry και ντομάτα, άψογα ψημένο Chilean sea bass με shiitake και τρούφα.
Κορυφαίο πιάτο: Βlack cod miso
Ξεν. «Βelvedere», Χώρα Μυκόνου, 2289025122.
8.Tudor Hall 15,5/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ανανεώνει την ελληνική κουζίνα με θαυμαστή λεπτότητα και άρτια τεχνική. Η αρμονία της γεύσης, η συμμετρία της εμφάνισης κι η συναισθηματική φόρτιση μιας ελληνικότητας διακριτής και εκφραστικής γίνονται τα όπλα μιας σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας, η οποία πατάει στην παραδοσιακή γευστική αρχειοθήκη επινοώντας νέες εικόνες και κοιτάζοντας κατάματα το μέλλον. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Γιουβαρλάκια σφυρίδας και θαλασσινών με μαραθόριζα και ρύζι αβγολέμονο
Ξεν. «King George», Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 2103330265.
9. Abovo 15/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Υψηλή γαστρονομία με δημιουργικό πρόσημο και ταυτόχρονα κατανοητή ως προς τη σύνθεση των πιάτων σε ένα εστιατόριο που από την αρχή μπήκε γερά στην ανταγωνιστική πιάτσα των βορείων προαστίων και συνέχισε ακόμη καλύτερα. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου εξακολουθεί να εξελίσσει την κουζίνα του παρουσιάζοντας καινούργιες ιδέες και υπόσχεται πολλά για το μέλλον.
Κορυφαίο πιάτο: Καραβίδες ψητές σε λευκό σαγανάκι με φινόκιο, γραβιέρα και μανιτάρια
Κολοκοτρώνη 37, 1ος όροφος, Κεφαλάρι, 2108015324-5.
Alfredo’s Grand Dining 15/20 (ένας σκούφος ) Θεσσαλονίκη
Η μαγειρική προσωπικότητα του Απόστολου Αλτάνη αποτυπώνεται με όρους ξεχωριστής νοστιμιάς σε μια κουζίνα με έμφαση στην άριστη ποιότητα της πρώτης ύλης και την εποχικότητα και σε ένα grand restaurant με μεσογειακή γεύση αλλά κι εντυπωσιακό σέρβις που παίζει δυνατά στη γαστρονομική σκηνή της συμπρωτεύουσας.
Κορυφαίο πιάτο: Ριζότο με μπαρμπούνι και σαφράν, αέρας λεμονιού και σος αβγοτάραχου
Regency CASINO Thessaloniki, Αεροδρόμιο, Θεσσαλονίκη, 2310491199.
Apocalypsis 15/20 (ένας σκούφος ) Πάτμος
Στο εστιατόριο «Apocalypsis», ο Δημήτρης Παμπόρης, executive chef του ξενοδοχείου «Patmos Aktis Suites & Spa», βρήκε πρόσφορο έδαφος για να εκφράσει, χρόνο με το χρόνο, όλη του τη δημιουργική ενέργεια, η οποία τον οδήγησε να κατακτήσει φέτος, για πρώτη φορά, εκτός από το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, και ένα Χρυσό Σκούφο.
Κορυφαίο πιάτο: Σιταρότο «καρμπονάρα» με μάγουλο πεσκαντρίτσας, πουρές αγκινάρας, σαλάμι Λευκάδας και νιώτικο κεφαλοτύρι
Ξεν. «Patmos Aktis Suites & Spa», Γροίκος, Πάτμος, 2247032800.
Botrini’s Rodi 15/20 (ένας σκούφος ) Ρόδος
Στη ροδίτικη γαστρονομική του έδρα στο ξενοδοχείο «Βellevue Suites» ο Έκτορας Μποτρίνι δανείζεται στοιχεία από την τοπική γευστική παράδοση και, φροντίζοντας να τα διανθίζει με διεθνείς και μεσογειακές αναφορές, παρουσιάζει πιάτα τα οποία διακρίνονται για τη δημιουργικότητά τους και το νεωτεριστικό τους χαρακτήρα.
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος a la plancha (αναφορά στις αγκινάρες αλά πολίτα )
Ξεν. «Bellevue Suites», Ακτή Μιαούλη και Τήλου, Ρόδος, 2241075880.
Hytra 15/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Η κομψή κουζίνα του Τάσου Μαντή που δούλευε ως sous chef στο βελγικό εστιατόριο «Hof Van Cleve» (3 αστέρια Michelin ) ανανεώνει το γαστρονομικό σκηνικό του βραβευμένου εστιατορίου, με μια κουζίνα που έχει πολλά ελληνικά αλλά και μεσογειακά στοιχεία. Χαρακτηριστική ιδέα το σάντουιτς μπισκότων ελιάς, με παγωτό ελαιόλαδο και σφαίρες από ζελέ lime να ηλεκτρίζουν τις γεύσεις.
Κορυφαίο πιάτο: Ο Κήπος του σεφ (εδώδιμο τοπίο από λαχανικά, μυρωδικά και πέταλα λουλουδιών, βινεγκρέτ πετιμεζιού, πανακότα κρεμμυδιού, μαγιονέζα φουντουκιού )
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2177071118, 2103316767.
Κουκούμαυλος 15/20 (ένας σκούφος ) Σαντορίνη
Ο Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς, όπου οι διεθνείς ιδέες μιξάρονται με ελληνικές γεύσεις σε μοναδικές δημιουργίες. Στο εδώ και χρόνια καλύτερο εστιατόριο της Σαντορίνης η φάβα συνδυάζεται με αμύγδαλα, δαμάσκηνα και βύσσινα και τα σπαγκέτι με κεράσια, βανίλια, λάιμ, γάλα καρύδας και κάσιους.
Κορυφαίο πιάτο: Καραβίδες σε σάλτσα από λευκή σοκολάτα με λάιμ, τζίντζερ, χαβιάρι χρυσής ρέγκας και καρπάτσιο από πράσινο μήλο
Φηρά, Σαντορίνη, 2286023807.
Ντομάτα 15/20 (ένας σκούφος ) Χαλκιδική
Ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, στην πιο ώριμη εποχή του, αποδίδει με ισορροπία, φαντασία και φινέτσα την ελληνικότητα σε οτιδήποτε παρουσιάσει στο τραπέζι σου. Χωρίς ποτέ να ξεχνά το ΣΤΟΙΧΗΜΑ της εντοπιότητας ή της υψηλής ποιότητας των υλικών, εξακολουθεί να ερμηνεύει την κουζίνα της χώρας μας με το δικό του ιδιωματικό και κοσμοπολίτικο τρόπο. Το εστιατόριο διακρίνεται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Αχνιστά χτένια με φύκια και βινεγκρέτ με κόκκινο βασιλικό και yuzu
Συγκρότημα «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099465.
Old Mill 15/20 (ένας σκούφος ) Κρήτη
Το «Old Mill» στον καταπράσινο κήπο του «Elounda Mare» είναι ένα από τα λίγα μέρη σε ολόκληρο το νησί όπου μπορείς να απολαύσεις μια από τις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της σύγχρονης κρητικής κουζίνας. Όταν το σταμναγκάθι παντρεύεται με ένα καρέ από αρνάκι κι οι φημισμένοι χοχλιοί κάνουν κουμπαριά με ένα κροκάτο γαμοπίλαφο, η ένωσή τους στέφεται με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Φιλετάκια κουνελιού με θυμάρι, κρεμμυδάκια καραμελωμένα με μέλι και πουρές γλυκοπατάτας Ιεράπετρας
Ξεν. «Elounda Mare», Ελούντα, Κρήτη, 2841041102-3, 2841068250.
Premiere 15/20 (ένας σκούφος ) Αθήνα
Στον τρίτο χρόνο του σε αυτό το εστιατόριο στην κορυφή του «Αthenaeum Intercontinental», απέναντι από την Ακρόπολη, ο Jean-Charles Metayer αποτελεί μια δυναμική παρουσία στη γαστρονομική σκηνή της πόλης. Παρουσιάζει μια κουζίνα επιπέδου, που συνδυάζει το γευστικό κύρος της κλασικής σχολής με μια σύγχρονη, φρέσκια, όμορφα συνδυαστική και γοητευτικά φινετσάτη ματιά.
Κορυφαίο πιάτο: Πανσέτα σιγοψημένη, καραμελωμένη με ψητά μήλα και black pudding σε κυβάκια
Ξεν. «Intercontinental», Λεωφ. Συγγρού 89-93, Ν. Κόσμος, 2109206000.
Σελήνη 15/20 (ένας σκούφος ) Σαντορίνη
Γιορτάζοντας τα 30ά της γενέθλια, η «Σελήνη», με την καθοδήγηση του Γιώργου Χατζηγιαννάκη και σεφ τον Θοδωρή Παπανικολάου εξελίσσει τις γεύσεις της δημιουργώντας πιάτα αναφοράς για τη νέα ελληνική κουζίνα. Πρωτότυποι συνδυασμοί σαντορινιών αλλά και πρώτης τάξεως υλικών απ’ όλη την Ελλάδα, όπως η άσπρη και μαύρη μελιτζάνα με στάχτη, καπνιστό χέλι, ξινόμηλο και αφρό καρότου-πιπερόριζας. Το εστιατόριο διακρίνεται και με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Κορυφαίο πιάτο: Μπακαλιάρος ριζότο αχινού, κρέμα τρούφας
Γρεβενών Πύργος, Σαντορίνη, 2286022249.
Squirrel 15/20 (ένας σκούφος ) Χαλκιδική
Σε εμβληματικό σημείο πάνω στο κύμα, το «Squirrel» ακολουθεί τη δημιουργική λογική του απελθόντος Herve Pronzato. Ο νυν επικεφαλής της κουζίνας Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει πιάτα με τολμηρούς και ενίοτε απρόσμενους συνδυασμούς που σέβονται τις επιταγές της υψηλής γαστρονομίας. Κορυφαίο πιάτο: Topinambur παναρισμένο με σουσάμι, κρέμα από porcini, μανιτάρια enoki και καλοκαιρινή τρούφα
Ξεν. «Danai Beach Resort», Νικήτη, Χαλκιδική, 2375022310.
Water Restaurant 15/20 (ένας σκούφος ) Χαλκιδική
Σ’ αυτό το εστιατόριο σε μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές του «Sani Asterias Suites», ο Γιάννης Παρίκος βασίζεται στην εξαιρετική ποιότητα των υλικών, τα διαχειρίζεται με φαντασία και επιτυγχάνει μια γκάμα από ευπαρουσίαστα, φινετσάτα πιάτα με εξαιρετική αρμονία στο συνδυασμό των συστατικών τους.
Κορυφαίο πιάτο: Χτένια με topinambur, μανιτάρια morilles και dashi
Συγκρότημα «Sani Resort», Σάνη, Χαλκιδική, 2374099531.