Αντιμέτωπη με ένα μπαράζ δηλώσεων, δημοσιευμάτων και σεναρίων για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ βρέθηκε την Τετάρτη η κυβέρνηση, την στιγμή που επισήμως οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία έχουν ξεκινήσει εκ νέου.
Πρακτικά, στην παρούσα φάση, δεν φαίνεται πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, μάλλον ούτε καν συζητήσεις, καθώς αυτό μαρτυρούν οι απανωτές δηλώσεις εκπροσώπων των εταίρων.
Μπαράζ δημοσιευμάτων για χρεοκοπία και Grexit
Από νωρίς το πρωί η ελληνική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνή Τύπου με τα περισσότερα δημοσιεύματα να επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην χρεοκοπία παρά στην συμφωνία με τους δανειστές.
Μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως η Telegraph, ο Economist, οι Financial Times αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κάνουν λόγο για επικείμενη χρεοκοπία και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, οι FT επανήλθαν το βράδυ της Τετάρτης με ένα ειρωνικό άρθρο στο οποίο περιγράφουν ότι οι Ελληνες δεν συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται λίγο πριν τον γκρεμό.
Πιο αιχμηρά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με το Spiegel να σημειώνει χαρακτηριστικά «Πέντε χρόνια είναι αρκετά. Να παραδεχθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνέχεια με την Ελλάδα και το ευρώ».
Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και ένα δημοσίευμα της Die Zeit η οποία έκανε λόγο για μυστικό σχέδιο της καγκελαρίας για χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ. Μπορεί το δημοσίευμα να διαψεύστηκε από την γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό της διάθεσης που επικρατεί στο εξωτερικό.
«Το Μνημόνιο πέθανε» επαναλαμβάνει το Μαξίμου
Κεραυνοί Σόιμπλε: Κατέστρεψε τα πάντα η νέα κυβέρνηση – Οι αγορές είναι έτοιμες
Την ώρα που οι περισσότεροι ασχολούνταν με την νεαρή κοπέλα που επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσταζε… δηλητήριο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε για την Ελλάδα και αφού ξεφυσούσε ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».
Για περίπου δέκα λεπτά εξαπέλυε μύδρους κατά της νέας κυβέρνησης τονίζοντας ότι «κατέστρεψε όλες τις προόδους και τώρα είναι δύσκολο να διορθωθούν. Κανείς δεν αναμένει πως θα υπάρξει λύση (σσ στις 24 Απριλίου), αλλά το κλειδί είναι στα χέρια της Ελλάδας. Οι Ελληνες πρέπει να βρουν μια λύση. Να μην πούνε “τώρα χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα”, αλλά “τώρα θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις”».
Σημειωτέον, ότι την Πέμπτη ο κ. Σόιμπλε θα βρεθεί ως ομιλητής στο ίδιο συνέδριο με τον Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να αποκλείεται κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε με συνέντευξή του στο Bloomberg για να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα έχει διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου για να συμφωνήσει με τους δανειστές και να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται.
Γιούνκερ: Η υπομονή μου εξαντλείται με την Ελλάδα
Την ίδια ώρα ένα δημοσίευμα του Reuters έρχεται να ανάψει φωτιές εκ νέου, καθώς, Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει τα όσα εκμυστηρεύτηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε σε κλειστή συνεδρίαση ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται, καθώς, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος τις τελευταίες ημέρες».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται ανένδοτος σε ένα σχεδιασμό για Grexit χαρακτηρίζοντας το θέμα «ταμπού».
Δηλώσεις με νόημα και από το ΔΝΤ
Εκτός από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανησυχία φαίνεται πως επικρατεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του Ταμείου, αφού διαβεβαίωσε ότι το βασικό σενάριο είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, επισήμανε ότι το Grexit θα είναι «φοβερό» για την Ελλάδα.
«Θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος. Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες στην Ευρωζώνη, δεν πρέπει να υποτιμούνται, ωστόσο, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλήγματα, λόγω των ενισχύσεων του θεσμικού πλαισίου».
Σόιμπλε: Η νέα κυβέρνηση κατέστρεψε τις προόδους και τώρα είναι δύσκολο να το διορθώσει
Το μπαλάκι στην Αθήνα από τον Ντράγκι και μια αποστροφή-φωτιά
Από την πλευρά του ο Μάριο Ντράγκι πέταξε για ακόμη μια φορά το μπαλάκι στην Αθήνα σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι της κυβέρνηση η συνέχιση του ELA για τις τράπεζες.
Ωστόσο, μια αποστροφή το επικεφαλής της ΕΚΤ είναι εκείνη που προκάλεσε ανησυχία.
Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε το ζήτημα κουρέματος των εγγυήσεων ο Μάριο Ντράγκι απάντησε ότι «αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε». Εάν πάντως η ΕΚΤ αποφασίσει κάτι τέτοιο αυτό θα σημάνει μείωση στα όρια ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ.
Τι απαντάει το Μαξίμου
Στην Αθήνα, πάντως, δεν φαίνονται να συμμερίζονται τις δηλώσεις περί χρεοκοπίας ή Grexit, ενώ, εντός της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει ακόμη ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας εντός του Απρίλη.
Παρά το γεγονός πως από τους Θεσμούς σημειώνεται ότι η προθεσμία της 24ης Απριλίου έχει χαθεί, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά εργάζεται για μια πολιτική συμφωνία εντός του μήνα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, απάντησε στις κατηγορίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνοντας τις κόκκινες γραμμές και την άρνηση να ακολουθήσει μνημονιακές πολιτικές.
Εκνευρισμένος και ο Γιούνκερ: Η υπομονή μου εξαντλείται
Οπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν, τονίζουν.
Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτουν πως ορισμένοι, υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα.
Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, διαμηνύουν και τονίζουν πως αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Επ’ αυτού, όπως σημειώνουν, αντί λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014.
Ο Φλαμπουράρης επανέφερε το δημοψήφισμα
Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, άναψε φωτιές κάνοντας αναφορά για προσφυγή σε δημοψήφισμα.
«Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές», πρόσθεσε.
«Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης και σημείωσε: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν θα είναι κακό να ρωτήσεις και τον ελληνικό λαό».