Αν ακολουθείτε νηστεία απέχοντας από κρέας και γαλακτοκομικά, δείτε πώς ωφελείτε τον οργανισμό σας και τι χρειάζεται να προσέχετε για να μην κάνετε τελικά κακό στην υγεία σας.salata-laxanika-nisteia

 Αν και η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, για όσους ξεκίνησαν με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι ευεργετική για τον οργανισμό, παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ακολουθήσει το πρότυπο αυτό όλη τη

Σαρακοστή και τώρα βρίσκονται λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού. Στις περιπτώσεις πολυήμερης νηστείας σημειώνονται πραγματικά οφέλη για τον οργανισμό, την ίδια στιγμή που υπάρχουν κάποια μελανά σημεία, που μπορούν, όμως, να ελεγχθούν.

Προτού δούμε τα υπέρ και τα κατά, ας ξεκινήσουμε ορίζοντας τη νηστεία ως την αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που απέχουν και από το ψάρι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Πώς σας ωφελεί η νηστεία
Δείτε πόσο ευεργετείτε τον εαυτό σας αφήνοντας για λίγο το κρέας και τα γαλακτοκομικά έξω από το πιάτο σας.

Σας αποτοξινώνει:

Η αποχή από το κόκκινο κρέας και κάθε είδους κρέας σημαίνει απαλλαγή του οργανισμού μας για λίγες ημέρες από τις τοξίνες του κρέατος και τα λιπαρά του, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και με την αποχή από τα γαλακτοκομικά, τα οποία αποτελούν επίσης πηγές κορεσμένων λιπαρών.

Φέρνει στο πιάτο σας περισσότερες φυτικές ίνες: Με κάτι πρέπει να αντικαταστήσετε το κρέας και τα γαλακτοκομικά που δεν αποτελούν γι’ αυτές τις ημέρες μέρος του διατροφικού σας προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκουν περισσότερο χώρο στο πιάτο σας, τα όσπρια μπαίνουν πιο δυναμικά στο παιχνίδι κι έτσι οι φυτικές ίνες στη διατροφή σας αυξάνονται, ωφελείτε το έντερό σας και πεινάτε τελικά λιγότερο.

Σας κάνει να απέχετε από γλυκά και επεξεργασμένες τροφές: Τα γλυκά περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα οπότε βγαίνουν εκτός προγράμματος και οι επεξεργασμένες τροφές όπως junk food, αλλαντικά, γαριδάκια, κρουασάν, σοκολάτες κ.ο.κ. τα ακολουθούν, αφού περιέχουν κι αυτές είτε γαλακτοκομικά ή κρέας. Αυτό δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό σας να «ανασάνει» από τα τρανς λιπαρά που κατακλύζουν τη διατροφή σας όλο το προηγούμενο διάστημα, τα οποία είναι μόνο βλαβερά για τον οργανισμό και σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου.

Μετατρέπει τα σνακ σας σε πιο υγιεινά:

Τώρα που οι επιλογές είναι σαφώς πιο λίγες, τα σνακ σας μετατρέπονται αυτομάτως σε πιο υγιεινά. Αντί για κάποιο γλυκό, για σάντουιτς με αλλαντικά κ.ο.κ., τώρα καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, αργινίνη, φυλλικό οξύ, φυτικές στερόλες και ξαναφέρνετε στο προσκήνιο το ταχίνι, το οποίο είναι πολύ καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε και πρωτεΐνης, αλλά και τις ελιές, οι οποίες είναι πλούσιες στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά και σε βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτική δράση.

Σας ξανασυστήνει τη σόγια: Σε όλο αυτό το διατροφικό «παιχνίδι» συμμετέχει και η σόγια, η οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σε μια χρονική περίοδο που τη χρειάζεστε λόγω αποχής από κρέας και γαλακτοκομικά, σας παρέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα συν του ότι σας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι δεν στερείστε τίποτα, έτσι ώστε να μην πεινάτε, αφού μπορείτε να την καταναλώσετε ως τυρί, γάλα, ακόμη και μπιφτέκι.

Πού πρέπει να δώσετε προσοχή
Η στέρηση του οργανισμού σας από τις παραπάνω τροφές δημιουργεί και κάποια σημεία που πρέπει να προσέξετε.

Αναπληρώστε το σίδηρο και την πρωτεΐνη:

Το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου, ενώ η πρωτεΐνη που σας είναι απαραίτητη για ενέργεια και για το χτίσιμο των μυών μας βρίσκεται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Τώρα που αυτά λείπουν από τη διατροφή σας, πρέπει να φροντίσετε να τα λαμβάνετε από άλλες πηγές όπως (για σίδηρο) σπανάκι, σουσάμι, σταφίδες, πασατέμπο, πιπεριές, (για πρωτεΐνη) μανιτάρια, σόγια, κινόα κ.ά.

Βάλτε μέτρο για να μην παχύνετε: Το ότι δεν καταναλώνετε κρέας, γάλα, τυρί κ.ο.κ. δεν σημαίνει ότι βρίσκεστε σε δίαιτα. Δώστε προσοχή στην κατανάλωση ψωμιού, καθώς 1 φέτα αποδίδει 65 θερμίδες, προσέξτε με τους ξηρούς καρπούς καθώς 25 αμύγδαλα μπορεί να φτάνουν τις 160 θερμίδες, γύρω στα 45 φιστίκια Αιγίνης τις 170 και περίπου 15 καρύδια να σας φορτώσουν με 180 θερμίδες και δείξτε εγκράτεια με το ταχίνι, καθώς 1 κουταλάκι αποδίδει 50 θερμίδες.

Λάβετε ωμέγα-3 από άλλες πηγές:

Η απουσία του ψαριού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ωμέγα-3 πρέπει να λείψουν από τη διατροφή σας. Λάβετε τις απαραίτητες ποσότητες από καρύδια και λιναρόσπορο, βάζοντάς τα στις σαλάτες σας τακτικά.

Μην στερηθείτε το ασβέστιο: Ασβέστιο δεν λαμβάνουμε μόνο από το κρέας και το τυρί, αλλά και από τα αμύγδαλα, τα όσπρια, το σπανάκι, τις μπάμιες, τον αρακά, τα καρότα, τα δαμάσκηνα, τα ξερά φασόλια, το κακάο σε σκόνη κ.λπ. Βάλτε τα στη διατροφή σας, έτσι ώστε να καλύψετε το κενό για το διάστημα της νηστείας.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.