‘’Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στο παρόν νομοσχέδιο προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και εκτιμώ ότι σε κάποια σημεία ανταποκρίνεται αποτελεσματικά.
Όμως ένα μεγάλο επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο εφαρμόστηκε και στα Γρεβενά, δεν αναφέρεται πουθενά στο παρόν Σχέδιο Νόμου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό δε, είναι το γεγονός ότι, πρόσφατα, ο αρμόδιος υπουργός εργασίας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, προανήγγειλε το τέλος του. Αυτό είναι λάθος και χάνουμε ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής φροντίδας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μας απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτό.
Ως προς το εφαρμοστικό πεδίο υλοποίησης των μέτρων θέλω να επισημάνω, ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για την καλύτερη απόδοση του όλου σχεδιασμού. Για παράδειγμα, η εκκλησία έχει όλες τις δομές να κάνει αφιλοκερδώς ένα μεγάλο έργο. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ουσιαστικά και αθόρυβα. Ας κατευθύνουμε τις δράσεις εκεί.
Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα για την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων:
- Διαφαίνεται ότι προωθείται η αύξηση των δημοσίων θέσεων και αξιωμάτων, η συγκέντρωση εκτελεστικών και νομοθετικών εξουσιών στον πρωθυπουργό, δια των Γενικών Γραμματειών Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού με την συμπερίληψη της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
- Απορίας άξια είναι η αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών υπουργών ανά υπουργείο και ο μη ποσοτικός περιορισμός τους. Πόσοι υπουργοί μπορούν να υπάρξουν σε μία κυβέρνηση;
- Επίσης απορία δημιουργεί και ο θεσμός του νέου Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες θέσεις του Γενικού και Ειδικού Γραμματέα. Αλήθεια πόσο θα αυξηθούν οι θέσειςτης ευρύτερης κυβέρνησης; …..
Θέλω ακόμη να τονίσω τρία σημεία:
- Με το παρόν νομοσχέδιο καταργείται ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, ένας ανεξάρτητος θεσμός και σε αντικατάστασή του ιδρύεται η Γενική γραμματεία για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, η οποία αποτελεί οργανικό τμήμα των κυβερνητικών δομών και στερείται ανεξαρτησίας .
- Επιπρόσθετα και δυστυχώς ευρύτερα και βαθύτερα, απειλείται η ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών όπως του Γενικού Επιθεωρητή και του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ σημαντικές ελεγκτικές και λειτουργικές δομές, όπως το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία και άλλοι καίριοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, πλέον θα υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς
- Η σώρευση αυτών των δομών και αρμοδιοτήτων του κράτους εμπλαισιώνεται και από μία ακόμη προβληματική παράμετρο, που είναι ο πρακτικός περιορισμός της λειτουργικής απομόνωσης της Δικαιοσύνης:
Στο άρθρο 10 του παρόντος Σχεδίου Νόμου αναφέρεται ότι ‘’ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς εντάσσουν την δράση τους στα σχέδια συντονισμένων ενεργειών, τα οποία εκπονεί η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.Δηλαδή, προκύπτει ο κίνδυνος της διατάραξηςτης ισορροπίας μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας, υπέρ της πρώτης και εις βάρος της δεύτερης.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,Κάθε κυβέρνηση επιχειρώντας αναδιοργάνωση στα υπουργεία και στις δομές της διοίκησης δημιουργεί νέα και καταργεί κάποια από τα υπάρχοντα. Νομίζω ότι επιβάλλεται αυτή η διαδικασία να απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, για να τελειώνει το γνωστό «ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ», με ότι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια πολύτιμου χρόνου και δαπανών, που χρειάζονται για να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές. Δίδεται μια μοναδική ευκαιρία, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι έχουμε ένα υδροκέφαλο και κοστοβόρο κράτος, να συνεργήσουμε και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές,προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτό. Δεν είναι λύση η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του πρωθυπουργού, που επιχειρείται με το προς ψήφιση νομοσχέδιο.’’ Δείτε το video: