Καταγγελία του πρώην προέδρου της ΕΕΑ για μαφία στο ποδόσφαιρο
Αποκαλύψεις που αν συνοδευτούν από αποδείξεις και ονόματα θα προκαλέσουν σάλο όχι μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη, έκανε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) από το 2003 έως και το 2008 και πλέον επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Παπαλάκης.
Σε μια μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105.5, κατήγγειλε «βαρόνους» ναρκωτικών, παράγοντες και υπουργούς που τον πίεζαν να ενδώσει στα παράνομα «θέλω» τους, ομάδες-δορυφόρους στα πρωταθλήματα και φυσικά… απειλές κατά της ζωής του από μεγαλοπαράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο προσκήνιο, σε μεγάλη ομάδα της Ελλάδας.
Επίσης, χαρακτήρισε κλειδί για την «κάθαρση» του ελληνικού ποδοσφαίρου να… πέσει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Η συνέντευξη κράτησε περίπου 10 λεπτά και όπως τόνισε αποχώρησε από την ΕΕΑ γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος με το «κύκλωμα», αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσεις.
Αναλυτικά όσα είπε ο έμπειρος δικαστικός στην εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο»:
«Ήμουν από το τέλος του 2003 και έμεινε για πέντε περίπου χρόνια. Αντιμετωπίσαμε απίστευτες καταστάσεις, ένας υπόκοσμος, μια Λερναία Υδρα. Σκεφτείτε με δικαστικές αποφάσεις να διώχνουν τον πρόεδρο από την ομάδα και να έρχεται από το πουθενά ένας… αχυράνθρωπος, ένας τραγουδιστής, ένα πρόσωπο της νύχτας τέτοια κατάντια.
Να σας πω κάποια τρανταχτά περιστατικά: Είχε αποκαλυφθεί τότε μια εμπορία κοκαΐνης με πλοίο. Ο Έλληνας «Εσκομπάρ», ο μεγαλομαφιόζος ήταν και πρόεδρος μιας επαγγελματικής ομάδας. Το τι πιέσεις δεχτήκαμε από τον βουλευτή της περιοχής που μετέπειτα έγινε και υπουργός να το αφήσουμε δε λέγεται. Εγώ ήμουν αμετακίνητος. Τι θα μου κάνανε; Θα μου ξήλωναν τα γαλόνια; Μόλις είχε βγει από τον Αρειο Πάγο. Τότε το δημόσιο εισέπραξε πολλά χρήματα χάρη στις αποφάσεις που πήραμε.
Σε μια ακόμη περίπτωση, μεγάλη ομάδα Θεσσαλονίκης με εκατό χρόνια ιστορία. Ήθελαν να βάλουν πρόεδρο κάποιον, ο οποίος είχε καταδίκες για κοκαΐνη και τον συνέλαβαν και με ζυγαριά ακριβείας. Να με πιέζουν, να κάνουν, να ράνουν, υπουργοί, δεν άκουγα τίποτε. Ήρθε μάλιστα και δικηγόρος γνωστός και βουλευτής σήμερα και μας φιλοδώρησε και με μήνυση.
Έχω δεχτεί και προσωπικά απειλές. Τους έλεγα ‘αν πέσω από το παράθυρο τότε θα γλιτώσετε’. Με απείλησε κάποιος πασίγνωστος επιχειρηματίας, κορυφαίος παράγοντας του ποδοσφαίρου. Μου λέει η γραμματέας ‘κ. Παπαλάκη σας ζητάει ο τάδε επί προσωπικού. Κατεβαίνω κάτω, έρχεται και μου λέει ‘σε καθάρισα’. Ένας άλλος πάλι, η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα, μου στέλνει εξώδικο λίβελο και μου ζητάει 6 εκατομμύρια ευρώ.
Όταν λέμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο μιλάμε για τους προέδρους των ομάδων. Αυτοί είναι. Οι τέσσερις μεγαλομέτοχοι. Δίπλα από αυτούς είναι οι «δορυφόροι» οι υπόλοιποι. Αυτοί έχουν στήριγμα τις αθλητικές φυλλάδες που είναι άθλιες. Είχαν τους συνδέσμους, αιχμή του δόρατος και είχαν και το πελατειακό κράτος των βουλευτών και υπουργών. Αυτό είναι το πλέγμα. Όσο υπάρχει η μανία της επανεκλογής.
Τώρα που η αριστερά δεν έχει τέτοιες εξαρτήσεις, είναι μοναδική ευκαιρία. Θα πρότεινα στον κ. Κοντονή να δει τις ΠΑΕ, με μεγαλομετόχους, με τους συνδέσμους είπε πως θα κάνει λέσχες, δεν λύνεται το θέμα ή με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, δεν λύνεται. Οι πρόεδροι είναι το πρόβλημα. Στο αυτοδιοίκητο είναι το ‘κλειδί’. Στο άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος, την ανώτατη εποπτεία του αθλητισμού την έχει το κράτος, οπότε μπορεί κι αν ακόμη η UEFA επιμένει. Παράλληλα να υπάρχει μια επιτροπή κρατική που θα έχει το πάνω χέρι».
δολ