Δοκιμάζονται οι σχέσεις με τους «θεσμούς» λόγω της κατάθεσης των πρώτων νομοσχεδίων. Ανοίγουν «ευαίσθητα» θέματα για τις διαπραγματεύσεις
Με την κυβέρνηση να ξεκινάει από σήμερα την αποστολή των νομοσχεδίων που έχει προγραμματίσει στη Βουλή, αρχίζει να δοκιμάζεται –στην πράξη αυτή τη φορά- και η σχέση με τους «θεσμούς».
Νομοσχέδια «υψηλής επικινδυνότητας»
Τα νομοσχέδια κατατίθενται στη Βουλή λίγες ημέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup κατά το οποίο είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί το θέμα των «δίδυμων ελλειμμάτων» της Ελλάδας
Όλα τα νομοσχέδια που είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν, θεωρούνται «υψηλής επικινδυνότητας» καθώς αγγίζουν το θέμα «προσλήψεις» (π.χ. το νομοσχέδιο στην ΕΡΤ) το ζήτημα «δημοσιονομικό κόστος» (με το πακέτο καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης) αλλά και το θέμα «Τράπεζες» (με την απαγόρευση των πλειστηριασμών).
Τα νομοσχέδια κατατίθενται στη Βουλή λίγες ημέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup κατά το οποίο είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί το θέμα των «δίδυμων ελλειμμάτων» της Ελλάδας (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό) αλλά και η εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπισή του (π.χ. έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων, προκαταβολή της δόσης κ.ά.). Θα φανεί λοιπόν ποια θα είναι η αντίδραση της άλλης πλευράς και αν τα όσα θα σταλούν για ψήφιση στη Βουλή, θα εκληφθούν ως μονομερείς ενέργειες.
Δείγματα για τις ισχυρές αντιρρήσεις που θα εγείρουν οι δανειστές, υπάρχουν ήδη. Ο επικεφαλής του Euroworking Group διατύπωσε ανοικτά τη διαφωνία του για το ζήτημα των 100 δόσεων ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να ζητάει το προσχέδιο των διατάξεων για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.
Για το νομοσχέδιο με το πακέτο καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, μπαίνει ξεκάθαρα ζήτημα δημοσιονομικού κόστους σε μια φάση μάλιστα που η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Τις τελευταίες ώρες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ετοίμαζε την έκθεσή του για την επίπτωση του νόμου στον προϋπολογισμό, ενός νόμου ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Προβλέπει την δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.
- Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος, και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.
- Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό – έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
- Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 30.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα €3 ανά τμ.
Ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ το κόστος
Το κόστος του «πακέτου» (χωρίς την 13η σύνταξη η οποία δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συμπεριληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο δεδομένου ότι θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο) φαίνεται να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ αγγίζει το ευαίσθητο θέμα των προσλήψεων. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς θα είναι ότι οι όποιες επαναπροσλήψεις των εργαζόμενων δεν βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς θα χρηματοδοτηθούν με την αύξηση του ειδικού τέλους.
Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ αγγίζει το ευαίσθητο θέμα των προσλήψεων με την ελληνική πλευρά να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι οι όποιες επαναπροσλήψεις δεν βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό
Επί του νομοσχεδίου για το πάγωμα των πλειστηριασμών, θέλει να λάβει η γνώση η ΕΚΤ προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν τίθεται θέμα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή όχι. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι μια πάγια τακτική που ακολουθείται χρόνια. Για παράδειγμα, στην ΕΚΤ είχε σταλεί τόσο ο αρχικός νόμος «Κατσέλη» για τα κόκκινα δάνεια όσο και η τροποποίησή του.
Κρίσιμο θεωρείται και το νομοσχέδιο των 100 δόσεων με τους δανειστές να ζητούν εδώ και μέρες να μην προχωρήσουμε μονομερώς και να εισακουστούν στην απαίτησή τους να τεθούν αυστηρά κριτήρια που θα αποκλείσουν από τη ρύθμιση όσους έχουν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν.
Πρόσθετα κριτήρια σε σχέση με αυτά που είχαν ανακοινωθεί προ 10ημέρου αναμένεται να υπάρξουν κάτι όμως που θα έχει ως αποτέλεσμα να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να ενεργοποιηθεί το μέτρο.