Καταθέσεις στο Ειδικό ΔικαστήριοΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - INTIME

Τη γραμματέα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλου θα κλητεύσει ως μάρτυρα το Ειδικό Δικαστήριο ύστερα από αίτημα της εισαγγελέως.

Η εισαγγελική λειτουργός βασιζόμενη στην κατάθεση της ειδικής συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, Σοφίας Ρίτσου, ζήτησε να καταθέσει και η γραμματέας Σοφία Μπέλμπα.

Επίσης θα κλητευθεί ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίων Γεωργακόπουλος. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για τον Παναγιώτη Νικολούδη, νυν υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Τα δύο τελευταία πρόσωπα συνιστούν αίτημα της υπεράσπισης.

Για τη δίκη του Γ.Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τα θέματα που αφορούν τη λεγόμενη ‘λίστα Λαγκάρντ’ και τη διεξαγόμενη δίκη του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου εξαντλήθηκαν στην διαδικασία ενώπιον της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

» Αυτά που συνέβησαν όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός οικονομικών παρέλαβε από τη Γαλλία το σχετικό CD, δεν έχουν καμία σχέση με τους διαδόχους του στο υπουργείο οικονομικών. Οι ημερομηνίες είναι πολύ σαφείς.

» Ο Σεπτέμβριος του 2010 απέχει δύο ολόκληρα χρόνια από τον Οκτώβριο του 2012! Τα ψέματα και οι συκοφαντίες ορισμένων κατέρρευσαν -όπως πρέπει να θυμούνται όλοι- μέσα από την τεχνική εξέταση που διενήργησαν οι πραγματογνώμονες των εξειδικευμένων εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Οι καταθέσεις κατά τη δεύτερη μέρα

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, στενός συνεργάτης σε θέματα Πληροφορικής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έπιασε πρώτος το νήμα των καταθέσεων σήμερα, Πέμπτη, στο Ειδικό Δικαστήριο, για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.

«Ηταν το τελευταίο τρίμηνο του 2010, όταν παρέλαβα το cd, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς. Θέλω να μου βρεις, μου είπε, είκοσι μεγάλα ποσά και ποιοι τα έχουν. Μια τάξη μεγέθους των ποσών, δεν μου είπε πάντως κάτι ιδιαίτερο για την εμπιστευτικότητα του cd» σημείωσε ο μάρτυς, υπογραμμίζοντας ότι δεν θυμάται τον ακριβή αριθμό των αρχείων: «Γύρω στα 2.000» είπε και τόνισε  ότι το μεγαλύτερο ποσό ήταν της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

«Το αντέγραψα στον υπολογιστή και δούλευα εκεί. Το cd ήταν κλειδωμένο στο συρτάρι. Με κάλεσε για να με ρωτήσει τι ποσό είχα βρει. Ήταν γύρω στα 2 δισ. δολάρια. Διάγραψε τώρα ό,τι έχεις κάνει, μου τόνισε. Θα το έσβηνα ούτως η άλλως» είπε ο κ. Αγγελόπουλος.

«Κατάλαβα ότι ήταν στοιχεία τράπεζας, αλλά δεν ήξερα ότι επρόκειτο για τη λίστα Λαγκάρντ. Το κατάλαβα όταν άρχισε να ‘παίζει’ η υπόθεση στα ΜΜΕ. Με πήρε αργότερα ο ίδιος, τον Νοέμβριο του 2012, και με ρώτησε αν θυμάμαι τη λίστα. Μου επεσήμανε δε την πιθανότητα να με καλέσουν από τη Βουλή για να καταθέσω» τόνισε.

«Και ο υπολογιστής σας»; ρώτησε τον μάρτυρα η εισαγγελέας.

«Αν και είχαν αλλάξει τα του γραφείου όταν ξαναπήγα στο υπουργείο, υπέδειξα έναν – δυο υπολογιστές, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και του ΣΔΟΕ, που ήταν της ίδιας μάρκας με τον δικό μου. Κατασχέθηκαν αλλά δεν ήταν τελικά αυτοί…» συμπλήρωσε ο μάρτυς.

«Έπρεπε να μαζευτούν όλοι οι παρόμοιοι υπολογιστές» σχολίασε η εισαγγελέας. Και πρόσθεσε: «Με προβληματίζει το χρήμα που έχει δώσει η Πολιτεία για να φθάσουμε σε αυτή τη δίκη… Περισσότερα και από τα ποσά που βρήκατε στη λίστα».

«Αν σας φέρουμε το cd που μας έχουν δώσει οι Γάλλοι, θα μπορούσατε να δείτε αν ήταν το ίδιο»; ρώτησε το δικαστήριο.

«Δεν νομίζω ότι θυμάμαι…» απάντησε ο μάρτυς.

Όταν ο κ. Αγγελόπουλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ηλεκτρονικού ίχνους (μεταδεδομένα), η ατμόσφαιρα στην αίθουσα χαλάρωσε: «Δεν είμαι και CSI, για να σας απαντήσω…».

Δεδομένου ότι το βούλευμα αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός έφτιαξε το usb -και απάλειψε τα ονόματα- τη μέρα που παρέλαβε το cd, ο κ. Βασιλακόπουλος, εκ των συνηγόρων του κ. Παπακωνσταντίνου, ρώτησε τον μάρτυρα αν θα ήταν πιο εύχρηστο να παραλάβει cd ή usb, για να πάρει θετική απάντηση ως προς το δεύτερο.

«Κάποιος έπαιζε με το usb» τόνισε με νόημα ο συνήγορος, φέρνοντας ως παράδειγμα το στικάκι που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, το οποίο έφερε ημερομηνία («πειραγμένη» προφανώς), προγενέστερη της παραλαβής του επίμαχου cd από τον πρώην υπουργό.

Η… τρόικα και η «Σοφία»

Τη σκυτάλη των μαρτύρων πήρε στη συνέχεια η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη.

«Έμαθα για τη λίστα Λαγκάρντ ως πολίτης το 2012, όταν έγινε ο σχετικός θόρυβος. Δεν είχα παρευρεθεί στο υπουργείο σε σύσκεψη με θέμα τη λίστα», σημείωσε η μάρτυς.

«Ανήκατε σε μια ομάδα με σκοπό τη συλλογή εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής», σχολίασε προς τη μάρτυρα η εισαγγελέας. «Ήταν της τρόικας η απόφαση για αυτές τις ομάδες;»

«Νομίζω ότι έχει καταργηθεί η τρόικα», τη διέκοψε ο πρόεδρος Ν.Πάσσος, για να ακουστούν πνιχτά γέλια στο ακροατήριο.

«Δεν είμαι εγώ η Σοφία, δεν είμαι εγώ ο χρήστης με αυτό το κωδικό όνομα που άνοιξε -με ημερομηνία 1.10.2012- το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ. Εγώ χρησιμοποιώ άλλον κωδικό. Έψαξα όμως στον Τύπο. Ήταν η γραμματέας του κ. Ευ. Βενιζέλου…» σημείωσε η μάρτυς σε ερώτηση της εισαγγελέως.

«Πείτε μας αν ήσασταν εσείς. Το τι έκανε η άλλη Σοφία δεν σας ενδιαφέρει» παρενέβη ο πρόεδρος.

Όταν στη μάρτυρα απευθύνθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης ο Βασίλης Δημακόπουλος, η κυρία Ρίτσου επέμεινε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε καταστήσει σαφές ότι στο έργο που επιτελείτο «δεν υπήρχαν εξαιρέσεις, ούτε παρεμβάσεις».

Ν.Αλιβιζάτος: «Είναι λίγο αλαζονικό το ύφος του, τον αδικεί…»

Στο βήμα ανέβηκε ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, για να δώσει μεταξύ άλλων το στίγμα των οικογενειακών σχέσεων.

«Είμαστε σε διαφορετική γενιά απο τον κατηγορούμενο, γνώριζα όμως τον θείο του, Μιχάλη. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν λίγο το ‘απολωλός πρόβατο’ για την οικογένεια (καθώς δεν ανήκαν στην ίδια παράταξη) και δεν είχε τη στενή συγγενική σχέση που κανείς φαντάζεται με τις εξαδέλφες του. Ήταν αδιάφορες οι σχέσεις τους.

Ενδιαφέρθηκα, χωρίς να τον ξέρω, όταν προέκυψε το θέμα της παραγραφής και της αποσβεστικής προθεσμίας. Έχω επαφή με το θέμα από το 1989, όντας τότε στενός συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου. Αυτή ήταν η αιτία της γνωριμίας. Η αίσθηση που έχω από εκεί και πέρα είναι η εξής: είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος, που πήρε πολλά ρίσκα στη ζωή του, αλλά δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα έκανε τη μεγαλύτερη βλακεία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί… Τον αδικεί λίγο το ύφος του, είναι λίγο αλαζονικό…»

«Η εξωτερική ηρεμία και η γαλήνη εύκολα ερμηνεύεται ως αλαζονεία και υπεροψία» παρενέβη ο κ. Πάσσος.

«Παίρνω κάποιο ρίσκο βεβαίως με το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχει στοιχεία να μου πει για την υπόθεση, δεν μου κατονόμασε ποτέ κανέναν ως υπαίτιο» επεσήμανε ο κ. Αλιβιζάτος.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.