Επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου, Ήσυχο
Επεισόδιο σημειώθηκε από την παρατήρηση του μητροπολίτη Ιερεμία προς τους επισήμους που βρέθηκαν την Κυριακή στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στη Μεγαλόπολη για την επιμνημόσυνη δέηση για τους 212 εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Η καθυστερημένη άφιξη μεταξύ άλλων της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Κώστα Ήσυχου και του δημάρχου Μεγαλόπολης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του μητροπολίτη Ιερεμία, ο οποίος τόνισε:
«Τετιμημένοι άρχοντες, σας βλέπουμε με τιμή και με σεβασμό, αλλά ως Επίσκοπος της επαρχίας αυτής έχω να σας πω με πόνο το εξής: Είστε παραβάτες του προγράμματός σας! Καθορίσατε το Μνημόσυνο ώρα 10:00, εμείς αρχίσαμε μετά τις 10:00, λέγαμε αργά την Ακολουθία, και όμως ήλθατε μετά το πέρας του Μνημοσύνου. Θα έλεγα ότι έπρεπε να έλθετε και πολύ πριν από το Μνημόσυνο, για να λειτουργηθείτε.
»Κυριακή σήμερα, πού λειτουργηθήκατε σεις οι άρχοντές μας; Αλειτούργητοι άρχοντες; Τι προκοπή να δούμε τότε με αλειτούργητους άρχοντες; Τι κακό είναι αυτό που συμβαίνει με σας τους επισήμους; Έχουμε επίσημες εορτές και έρχεστε μετά – μετά τη Λειτουργία, στη Δοξολογία μόνο. Δεν είναι η Λειτουργία, κύριοι Επίσημοι, για τον αφερλή λαό. Η Λειτουργία είναι αναγκαία προπαντός για σας, για να λάβετε την ευλογία του Θεού, για να κυβερνήσετε σωστά τον ματωμένο και αγιασμένο αυτό τόπο της πατρίδας μας».
Στις παρατηρήσεις αυτές αντέδρασε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και, μετά από προτροπή της, αποχώρησαν οι περισσότεροι από τους επισήμους.
Οι εκπρόσωποι της πολιτείας παρέστησαν στο πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες. Στη διάρκεια της τελετής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
«Η σημερινή ημέρα μνήμης δεν είναι απλώς ημέρα ανάμνησης και εθιμοτυπίας, είναι ημέρα εθνικού πατριωτικού χρέους» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Η παρουσία μου εδώ εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων αποσκοπεί στο να σηματοδοτήσει ότι η θυσία όλων εκείνων που σφαγιάστηκαν κι εκτελέστηκαν στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής αποτελεί πηγή έμπνευσης και υποχρέωσης.
»Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν. Υποχρέωση και σήμερα με τις πράξεις και τα έργα μας να διεκδικήσουμε αποκατάσταση της θηριωδίας, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποζημίωση των θυμάτων, αποκατάσταση των καταστροφών, επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών».
Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «από αυτήν εδώ την αφετηρία, μέσα στις επόμενες ημέρες μία από τις πρώτες πράξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα είναι η επανασύσταση της κοινοβουλευτικής διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων».
Επιπλέον, τόνισε με νόημα, «υπάρχει ένα απαράγραπτο χρέος προς την πατρίδα μας, προς την ελευθερία και προς την δημοκρατία και αυτό το χρέος δεν μπορούν να το ξεχνούν και δεν μπορούν να το διαγράφουν ιδίως εκείνοι που επικαλούνται άλλα χρέη που δεν έχει καν αποδειχθεί ότι είναι νόμιμα και καταβλητέα».
news.in