παππους ευρω

Με άμεσο και προφανή στόχο την ανακούφιση των πλέον ευαίσθητων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης παρουσίασε στο Κοινοβούλιο το κυβερνητικό πρόγραμμα για το Ασφαλιστικό.

Ένα πρόγραμμα που μεταξύ άλλων προβλέπει παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους (δηλαδή χορήγηση 13ης σύνταξης και επαναφορά του ΕΚΑΣ), άνεργους που απέχουν λίγα χρόνια από τη συνταξιοδότηση – και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται μίνιμουμ 100 ένσημα κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία), ελεύθερους επαγγελματίες (μέσω της αποποινικοποίησης των οφειλών) και ΑΜΕΑ.

Αναλυτικότερα, η πλήρης «ατζέντα» των αλλαγών, που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο κ. Στρατούλης, «εγγυάται» την κατοχύρωση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, αποκλείει νέες μειώσεις σε συντάξεις και περιλαμβάνει 14 μέτρα για τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι «πηγές» χρηματοδότησης για τα Ταμεία, που προϋπολογίζουν φέτος έλλειμμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα, όπως το παρουσιάζει σταχυολογώντας το σήμερα, η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, προβλέπει:

1. Την κατάργηση του νέου συστήματος συνταξιοδότησης (ν. 3863/10, 3865/10 κ.α.), που προβλέπει την «εγγύηση» από το κράτος, για όσους «βγαίνουν» στη σύνταξη από 1/1/2015 και μετά, της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ και τη συμπλήρωσή της με την αναλογική σύνταξη, με βάση τα έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών από τον κάθε ασφαλισμένο για τον χρόνο ασφάλισης από το 2011 και μετά.

2. Την αναστολή εφαρμογής κάθε νέας αλλαγής στο Ασφαλιστικό (μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας ή ετών υποχρεωτικής ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη της 15ετίας) και τη συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ με τις προϋποθέσεις που ισχύουν.

3. Την κατοχύρωση των ήδη θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

4. Την κατάργηση της «ρήτρας» μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και την ακύρωση της πρόβλεψης για μειωμένα ποσά αν μεταβιβάζεται η σύνταξη μετά τον θάνατο, όπως και της ανά τρίμηνο αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Διατήρηση της αυτοτέλειας των επικουρικών ταμείων των ένστολων.

5. Την αναθεώρηση του μαθηματικού τύπου στις εφάπαξ παροχές.

6. Την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

7. Την ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ παροχών με επιστροφή όσων «διαθεσίμων» (περίπου 200) απολύθηκαν και νέες προσλήψεις προσωπικού.

8. Την κατάργηση της προϋπόθεσης ύπαρξης 100 ημερών ασφάλισης κάθε χρόνο στην τελευταία πενταετία για την απονομή μειωμένων συντάξεων σε όσους συμπληρώνουν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

9. Την παράταση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας με 50 και 60 ένσημα, για περίθαλψη και παροχές, σε είδος, αντίστοιχα.

10. Την επιτάχυνση της κρίσης της αναπηρίας (με επικαιροποίηση του καταλόγου των παθήσεων) και της απονομής συντάξεων σε ΑμεΑ με παροχή υγειονομικής, προνοιακής και συνταξιοδοτικής «κάλυψης» στο διάστημα της αναμονής. Η καταβολή του προβλεπόμενου παράβολου των 46 ευρώ θα γίνεται από τα Ταμεία, ενώ θα απαλλάσσονται από την καταβολή παραβόλου οι ανασφάλιστοι.

11. Την αποποινικοποίηση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, θεώρηση βιβλιαρίων υγείας, βελτίωση της ρύθμισης για δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης και διευκόλυνση συνταξιοδότησης όσων οφείλουν, με αύξηση του ισχύοντος ορίου των 20.000 ευρώ.

12. Την επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.

13. Την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων για το Ασφαλιστικό με ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης (τριμερής χρηματοδότηση από κράτος, ασφαλισμένους και εργοδότες) και συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους που «δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπεζών». Τη χρηματοδότηση θα υποστηρίζει το υπό σύσταση Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

14. Την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων) αλλά και την εφαρμογή ενός απλού Κώδικα Ασφαλιστικού Δικαίου.

newmoney

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.