ΣΤΗΝ WALL STREET JOURNAL

ευρω

Ως μια επιθετική, καλά προγραμματισμένη κίνηση που σκοπό είχε να πιέσει στο μέγιστο βαθμό την ελληνική κυβέρνηση καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, χαρακτηρίζουν επτά ξένοι αναλυτές των αγορών την κίνηση της ΕΚΤ να μην θεωρεί ανταλλάξιμα πλέον τα ελληνικά ομόλογα.

Μιλώντας στην Wall Street Journal, και οι επτά κατατείνουν στο συμπέρασμα πως η πίεση που ασκεί η ΕΚΤ είναι ισχυρή. Σε κάποιους υπάρχει η άποψη ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός bank run, αν και δεν φαίνεται να το έχει προσχεδιάσει αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης κοινή γραμμή στους αναλυτές είναι ότι η απόφαση της ΕΚΤ βάζει την ελληνική κυβέρνηση στη διαδικασία να σκεφτεί ξανά τη στάση της στις διαπραγματεύσεις και ενδεχόμενα να αλλάξει τακτική υπό το φόβο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Πάντως το μήνυμα που έστειλε ο Ντράγκι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συμβιβασμών.

Nick Lawson, senior trader στην Deutsche Bank
Η πρώτη φάση της ελληνικής «αθέτησης πληρωμών χωρίς χρεοκοπία» έχει βρεθεί στο πρώτο εμπόδιο με το πρόσχημα μιας σκληρόκαρδης ΕΚΤ. Η συγκράτηση της ρευστότητας μπορεί να δώσει το έναυσμα για ένα bank run (στην πραγματικότητα, να το επιταχύνει) κάτι που θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αν και όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη. Η έκβαση θα απαιτήσει μια αλλαγή στο status quo ή μια ραγδαία αλλαγή στην κυβέρνηση. Καμία λύση δεν μπορεί να είναι ταχεία και καθαρή.

Giuseppe Maraffino και Antonio Garcia Pascual, οικονομολόγοι στην Barclays
Ερμηνεύουμε αυτή την απόφαση της ΕΚΤ να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες σε έναν πιο ακριβό δανεισμό, ως ένα «νεύμα» προς την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να ανακοινώσει σύντομα μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα. Στις 11 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν για να συζητήσουν για την Ελλάδα και θα ακολουθήσει Σύνοδος των επικεφαλής των κρατών στις 12 Φεβρουαρίου. Θα περιμένουμε κάποιες σαφείς ενδείξεις της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ μετά από αυτές τις συναντήσεις.

Gary Jenkins, αναλυτής στην LNG Capital
Είναι δύσκολο να το δούμε αυτό ως οτιδήποτε διαφορετικό από μια πολύ επιθετική κίνηση της ΕΚΤ. Δεν χρειαζόταν να το κάνουν τώρα (αναμενόταν να λάβουν μια απόφαση στο τέλος του μήνα) και ενώ μπορούν να ισχυριστούν ότι ακολουθούν τους κανόνες που έχουν τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως έχει συμβεί και με το σύνολο της ευρωζώνης. Εξάλλου, υποτίθεται ότι δεν θα υπάρχουν διασώσεις.

Ενώ το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι κάποιου είδους συμβιβασμός, παραμένει η πιθανότητα η Ελλάδα να καταλήξει σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, από ατύχημα όσο και από σχέδιο. Προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία και μια έξοδος από την ευρωζώνη, οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να μετριάσουν την θέση τους. Ασφαλώς δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί τους στόχοι όταν ανέλαβαν την εξουσία. Θα μπορούσαν να είχαν συμφωνήσει σε κάποιες μικρές αλλαγές στο προηγουμένως ανακοινωθέν πρόγραμμά τους, ή ίσως θέλουν στα αλήθεια να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Υποθέτω ότι θα το μάθουμε.

Frederic Ducrozet, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole
Το αποτέλεσμα είναι πως η απόφαση της ΕΚΤ είναι μια ριψοκίνδυνη αν και καλά υπολογισμένη πολιτική κίνηση, για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση και τους φορείς χάραξης πολιτικής να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι άσχημα νέα με την έννοια ότι είναι ενάντια στην πρόταση της Ελλάδας να κερδίσει χρόνο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στο τέλος, η απόφαση να σταματήσει την χρηματοδότηση, έπρεπε να είναι πολιτική, επομένως ακόμη και στην ακραία περίπτωση όπου δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τις αρχές Μαρτίου, θεωρούμε δύσκολο η ΕΚΤ να προκαλέσει σκοπίμως ένα bank run.

Simon Derrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon
Ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει εξηγήσει την πρόωρη αναστολή της χρήσης του ελληνικού χρέους ως collateral, ότι είναι «σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους του ευρωσυστήματος, από τη στιγμή που δεν είναι δυνατό να υποθέσουμε μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης του προγράμματος», ήταν δύσκολο να αγνοηθεί το γεγονός ότι η κίνηση αυτή ήρθε ώρες μετά από τη συνάντηση του Draghi με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Εν ολίγοις, αυτό φαινόταν προγραμματισμένο να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα  στην ελληνική κυβέρνηση παρά οτιδήποτε άλλο. Το μήνυμα από μόνο του είναι αρκετά απλό: υπάρχει μικρό περιθώριο για συμβιβασμό στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Peter Dragicevich, οικονομολόγος της Commonwealth Bank of Australia
Αυτή η ενέργεια αφαιρεί την ικανότητα των ελληνικών εμπορικών τραπεζών να χρησιμοποιούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral με αντάλλαγμα την φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Έτσι, δεν είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα ρευστότητας. Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα έχουν τώρα πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική λειτουργία από την ελληνική κεντρική τράπεζα, με υψηλότερο κόστος.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.