ΖΑΧΑΡΟ

Είτε ανήκετε στην ομάδα των διαβητικών, είτε απλά σας ενδιαφέρει η υγεία σας και η διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων ζαχάρου στο αίμα σας, αξίζει να γνωρίζετε τις παρακάτω συνήθειες που αν και δείχνουν το αντίθετο, καταφέρνουν και ανεβάζουν το ζάχαρο, αντί να το ρίχνουν…

Δεν τρώτε πρωινό
Σύμφωνα με έρευνα του 2013 υπέρβαρες γυναίκες, που δεν έτρωγαν πρωινό (συνήθως το κάνουμε για δίαιτα, με τα αντίθετα πάντα αποτελέσματα) εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα τους, όταν μερικές ώρες αργότερα έπαιρναν το μεσημεριανό τους, συγκριτικά με τις μέρες που έτρωγαν κανονικά το πρωινό τους.
Αντίστοιχη έρευνα σε άντρες έδειξε, πως εκείνοι που δεν έτρωγαν πρωινό είχαν αυξημένες κατά 21% πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, από εκείνους που τηρούσαν κανονικά το πρώτο γεύμα της ημέρας. Εν ολίγοις, το πρωινό, ειδικά αν είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά, είναι το γεύμα που σταθεροποιεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα για την υπόλοιπη ημέρα, κάνοντας τη σημασία του ακόμα μεγαλύτερη.

Γλυκαντικές ουσίες
Τα ευρήματα μιας Ισραηλινής έρευνας έδειξαν, πως οι γλυκαντικές ουσίες που θεωρούνται η καλύτερη εναλλακτική για να γλυκάνετε τον καφέ σας, δεν είναι και τόσο αθώες. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν, πως όσα λάμβαναν γλυκαντικές ουσίες, είχαν περισσότερο ζάχαρο από τα ποντίκια που έπιναν σκέτο νερό ή ακόμα και νερό με ζάχαρη.
Δεδομένου ότι σε αυτά τα ποντίκια, οι ερευνητές έριχναν το ζάχαρο με τη χρήση αντιβιοτικών, δείχνει πως οι γλυκαντικές ουσίες, αλλοίωναν σε ένα βαθμό τα βακτήρια του στομάχου, επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο που το σώμα επεξεργαζόταν τη γλυκόζη.
Σχετική έρευνα σε ανθρώπινο δείγμα, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα, αν και σε καμία περίπτωση δεν υπονοείται πως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι καλύτερα από εκείνα με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε έχει να κάνει με τη μετριασμένη κατανάλωση των προϊόντων με γλυκαντικές ουσίες, στο πλαίσιο πάντα μιας υγιούς δίαιτας.

Γεύματα με πολλά λιπαρά

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους διαβητικούς είναι κυρίως η κατανάλωση των υδατανθράκων στο γεύμα τους, ενώ έρευνες δείχνουν πως το ίδιο θα πρέπει να ανησυχούν και για τα ποσοστά λίπους. Σχετικά ευρήματα του 2011, δείχνουν πως τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να «καθαρίσει» τη ζάχαρη από το αίμα, γι’ αυτό και η ισορροπημένη κατανάλωση λίπους έχει και αυτή σημασία στην τήρηση μια υγιούς δίαιτας.

Ο καφές
Μπορεί οι έρευνες με πληθυσμιακό δείγμα να δείχνουν πως η καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, συγκεκριμένα συμπεράσματα δείχνουν, πως για άτομα που ήδη πάσχουν από διαβήτη, ο καφές δεν κάνει τόσο καλό.
Δυστυχώς δεν μπορεί να διατυπωθεί ένας γενικός κανόνας σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο τρόπος που επηρεάζει η καφεΐνη τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αυτοπαρατήρηση και η συμβουλή του γιατρού σας είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης.

Μολύνσεις
Είτε έχετε την κοινή γρίπη, είτε μια πιο σύνθετη ουρολοίμωξη, οι αντιδράσεις του οργανισμού είναι σχετικά ίδιες και το ανοσοποιητικό, στην προσπάθειά του αμυνθεί, απελευθερώνει χημικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να διαταράξουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.
Πιο απλά, θα πρέπει να αντιληφθούμε την κάθε ασθένεια, σαν μια μορφή άγχους, που οδηγεί σε ενίσχυση των αμυνών του οργανισμού, όπως είναι η αυξημένη παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι, για την παροχή περισσότερης ενέργειας στο σώμα. Την ίδια στιγμή, λόγω συνθηκών, απελευθερώνεται περισσότερη κορτιζόλη, κάνοντας τα κύτταρα πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη.
Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο και οδηγεί το ζάχαρο σε υψηλά επίπεδα, όταν είμαστε άρρωστοι, γι΄αυτό και είναι σημαντικό να διαμορφώνεται η δίαιτα εκείνες τις ημέρες του χρόνου, ώστε να αποφεύγονται οι εξάρσεις. Η διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι βοηθητική, καθώς έτσι αποβάλλεται η περισσευούμενη γλυκόζη, ενώ η ενημέρωση του γιατρού σίγουρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων.

Δεν κοιμάστε καλά

Η σημασία του ύπνου αφορά όλους και, ακόμα περισσότερο τα άτομα που ταλαιπωρούνται από διαβήτη. Απλουστευμένα, θα πρέπει να αντιληφθούμε την έλλειψη του ύπνου σαν μια μορφή άγχους.
Το άγχος, σε όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται, αυξάνει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και όσο λιγότερο «ζορίζουμε» τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα θα διαχειρίζεται και αυτός την ινσουλίνη.

Καπνίζετε
Το τσιγάρο δεν κάνει καλό σε κανέναν και φυσικά σε καμία περίπτωση στα διαβητικά άτομα. Έρευνα του 2011, του Πολυτεχνείου της Καλιφόρνια, έδειξε πως όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά νικοτίνης στο αίμα, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του ζαχάρου σε αυτό.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως αυτά τα υψηλά επίπεδα, αυξάνουν πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών της νόσου του διαβήτη, όπως είναι το καρδιακό επεισόδιο, το εγκεφαλικό και η νεφρική ανεπάρκεια.

Συγκεκριμένα είδη φαρμάκων
Συγκεκριμένα και καθημερινά φάρμακα, όπως είναι αυτά που χορηγούνται για τη ρύθμιση του άσθματος ή της χοληστερίνης στο αίμα και τα διουρητικά για την πίεση, καταφέρνουν και ανεβάζουν τα επίπεδα του ζαχάρου.
Επειδή όμως, και τα φάρμακα για κάποιο λόγο τα λαμβάνετε και δεν είναι εύκολο να τα κόψετε, με τη συχνή μέτρηση του ζαχάρου και τη βοήθεια του γιατρού σας, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την ισορροπία των ποσοστών.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.