Ένας στους τέσσερις άντρες και γυναίκες ηλικίας 35 ετών και πάνω, κινδυνεύει να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) κάποια στιγμή στη ζωή του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη
Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί, ενώ υπερβαίνει κατά πολύ τον κίνδυνο εκδηλώσεως άλλων νοσημάτων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και οι καρκίνοι του μαστού και του προστάτη. «Τα νέα ευρήματα έλκουν την προσοχή στην τεράστια επίπτωση της ΧΑΠ στην κοινωνία…. και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταπολεμηθεί η νόσος, ενώ δικαιολογούν την συνέχιση των προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος», γράφει η ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» σε ειδικό της τεύχος για την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS).
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από τον ερευνητικό οργανισμό ICES του Τορόντο, οι οποίοι χρησιμοποίησαν στοιχεία από 13 εκατομμύρια ανθρώπους, ηλικίας 35 έως 80 ετών.
Στόχος της μελέτης ήταν να καθοριστεί πόσο κινδυνεύει κανείς να αναπτύξει ΧΑΠ κάποια στιγμή στη ζωή του.
Τα στοιχεία αφορούσαν μια 14ετία, στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν 579.466 κρούσματα ΧΑΠ.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η μέση 35χρονη γυναίκα έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει κάποια στιγμή ΧΑΠ απ’ ό,τι να πάθει καρκίνο του μαστού. Αντίστοιχα, ο μέσος 35χρονος άντρας έχει τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσει ΧΑΠ απ’ ό,τι καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους πως οι άντρες, όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές και όσοι έχουν χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ΧΑΠ.
Πέμπτη αιτία θανάτου
Η ΧΑΠ είναι μια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της είναι το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικούς ατμούς και σκόνες κατά την εργασία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ, η οποία κοστίζει ετησίως τη ζωή 3 εκατομμυρίων ασθενών – και έτσι αποτελεί την πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Ωστόσο τα κρούσματα και οι θάνατοι από ΧΑΠ αυξάνονται ραγδαία και ο ΠΟΥ εκτιμά πως έως το 2030 θα έχει γίνει η τρίτη κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα