Μπορούν να πάρουν εξ αποστάσεως τον έλεγχο του οχήματος ή και να το ακινητοποιήσουν
Με όλο και περισσότερα κομπιούτερ και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα να είναι πλέον συνδεδεμένα στο μηχανισμό πλοήγησης των αυτοκίνητων μας, ολοένα κι αυξάνεται ο κίνδυνος κακόβουλοι χάκερ να πάρουν εξ’ αποστάσεως (!) τον έλεγχό του, ακόμα και να σβήσουν τον κινητήρα ενώ ο οδηγός κινείται στο δρόμο!
Αυτό υποστηρίζει, σε νέα έκθεσή της, η McAfee, η εξειδικευμένη αμερικανική εταιρία κυβερνοασφαλείας και λογισμικού κατά των ιών, προειδοποιώντας ότι στο μέλλον είναι δυνατό να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ζωή των οδηγών αυτοκινήτων.
Ερευνητές απέδειξαν και μάλιστα με πολλά διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων ότι είναι δυνατό ένας χάκερ από απόσταση να ανοίξει τις πόρτες του οχήματος ή να ξεκινήσει την μηχανή, χρησιμοποιώντας απλά γραπτά μηνύματα.
Οι επιθέσεις αυτές περιλαμβάνουν την εξ’ αποστάσεως απενεργοποίηση του οχήματος, το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του κινητήρα μέσω κινητού τηλεφώνου, τον εντοπισμό της ακριβούς γεωγραφικής θέσης του αυτοκινήτου, την κλοπή προσωπικών δεδομένων μέσω συστήματος Bluetooth, την παρεμπόδιση της πλοήγησης μέσω δορυφορικών συστημάτων κ.α.
«Η τάση των καταναλωτών-οδηγών είναι να επιθυμούν όλο και περισσότερες διασύνδεσης του οχήματός τους, ώστε να αποτελεί προέκταση του υπολογιστή και του «έξυπνου» τηλεφώνου τους, όμως προειδοποιεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουν τους κινδύνους από τυχόν κακόβουλο λογισμικό», επισημαίνει στο πόρισμα της σχετικής έρευνας η McAfee.
Πριν λίγες εβδομάδες, δύο αμερικανοί χάκερ, ο Ντον Μπέιλι κι ο Μάθιου Σόλνικ, κατάφεραν, χρησιμοποιώντας έναν φορητό υπολογιστή, να χρησιμοποιήσουν ένα κινητό τηλέφωνο για να διαρρήξουν ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ένας χρήστης επέλεγε το ξεκλείδωμα ή την απομακρυσμένη εκκίνηση της μηχανής από την εφαρμογή του κινητού του, τότε το κινητό έστελνε ένα σήμα σε ένα κέντρο εξυπηρέτησης, το οποίο με τη σειρά του το έστελνε στο εκάστοτε αυτοκίνητο για την εκτελέσει. Οι δυο χάκερ υπέκλεψαν και κατόπιν αναπαρήγαγαν το σήμα που αποστελλόταν στο αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας το στη συνέχεια για να επαναλάβουν την οποιαδήποτε λειτουργία.