H τραγωδία για τους Ελληνες επιβαίνοντες στο Norman Atlantic συνεχίζεται καθώς το βράδυ της Παρασκευή αναγνωρίστηκε ένας ακόμη νεκρός
Οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν με σήμα τους την Αθήνα ότι ταυτοποίησαν και τρίτο νεκρό Έλληνα από την ομάδα των αγνοουμένων.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση πρόκειται για τον Γεράσιμο Καζαντζίδη, ο οποίος προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των συνολικά, πλέον, έντεκα θυμάτων από το ναυτικό δυστύχημα.
Οι άλλοι δύο νεκροί είναι ο Νίκος Παράσχης και ο Κώστας Κουφόπουλος ενώ θρίλερ επικρατεί με την τύχη του Γιώργου Δούλη καθώς πλέον συγκαταλέγεται στον κατάλογο των αγνοουμένων.
Εν τω μεταξύ στο κουφάρι του Norman Atlantic που βρίσκεται από το μεσημέρι στο λιμάνι του Μπρίντεζι μπήκε ο εισαγγελέας Ετορε Καρντινάλι, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να φτάσει, για λόγους ασφαλείας, στο γκαράζ του πλοίου απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, στις 4.30 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.
Δεν απέκλεισε να υπάρχουν και άλλα πτώματα ανθρώπων στο καμμένο πλοίο, ενώ επέρριψε ευθύνες στις ελληνικές αρχές για την καθυστέρηση, όπως είπε, της αποστολής στοιχείων για τους επιβάτες.
Ο εισαγγελέας Καρντινάλι δήλωσε ότι «μπορεί να υπάρχουν πτώματα στον χώρο στάθμευσης του πλοίου». Πρόσθεσε ότι «ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων» που περιέχει αυτό, κυρίως ως προς τις επικοινωνίες μεταξύ του πληρώματος και των λιμεναρχείων.
Ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός πρόκειται να επιστρέψει αύριο Σάββατο στο Norman Atlantic, κάτι που ενδέχεται να κάνει και τις επόμενες ημέρες. Στο πλοίο έχουν ανέβει από το μεσημέρι πολλοί Ιταλοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ελέγχουν σπιθαμή προς σπιθαμή τους εσωτερικούς χώρους και τα καταστρώματα, προκειμένου να βρουν στοιχεία για τα αίτια του δυστυχήματος.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, ο εισαγγελέας Καρντινάλι εκτίμησε πως «σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι δέκα, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε».
Ο Ιταλός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι «ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μια αξιόπιστη λίστα επιβατών», διότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς», όπως είπε.
Σκληρή απάντηση της Ελλάδας
Tο λεπτομερές ιστορικό των αρχικών ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος από τη στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic», μέχρι και τη χρονική στιγμή που κατέστη εφικτή η επικοινωνία για πρώτη φορά με τον πλοίαρχο του πλοίου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Παράλληλα, κοινοποιείται η αποσταλείσα αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος με το οποίο προωθήθηκαν έγκαιρα προς την Ιταλική πλευρά (MRCC/ROME) οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος, όπως αυτές παρελήφθησαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου.
Για όλα τα ανωτέρω υπάρχουν εγγραφές σε Υπηρεσιακά Ημερολόγια Συμβάντων, ανταλλαγή επίσημης αλληλογραφίας (έγγραφα – σήματα) καθώς επίσης και επίσημα καταγεγραμμένες συνομιλίες οι οποίες δύναται να απομαγνητοφωνηθούν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
imerisia, ΑΠΕ