Φέτος οργανωθείτε και μην περιμένετε την αντίστροφη μέτρηση για να θέσετε τους στόχους του νέου έτους. Για να πετύχει ένα εγχείρημα θέλει οργάνωση και το κυριότερο, οι στόχοι να είναι εφικτοί, υλοποιήσιμοι και να συμβάλλουν στην υγεία και το ευ ζειν σας.
Μη βάζετε υψηλούς στόχους, γιατί δεν θα τους εφαρμόσετε ούτε την πρώτη εβδομάδα και τη δεύτερη θα τους έχετε ήδη παρατήσει. Κάνετε ρεαλιστικά πλάνα και όταν τα πετύχετε, βάλτε κι άλλους στόχους που θα ενισχύουν τον αρχικό. Μην ξεχνάτε πως δεν ανταγωνίζεστε κανέναν σε αυτό το παιχνίδι και ο μόνος χαμένος ή κερδισμένος θα είστε εσείς, στο τέλος της ημέρας.
Αποφασίστε λοιπόν, πως θέλετε να είναι η ζωή σας το 2015 και απλά κάντε τη πραγματικότητα…
1. Γυμναστική τρεις φορές την εβδομάδα
Μια φίλη μου έχει πει πως το γυμναστήριο είναι σαν το γάλα: «δε σου αρέσει, αλλά πρέπει να το πιεις». Αντιληφθείτε την αναγκαιότητα του γυμναστηρίου στην υγεία και τη φυσική σας κατάσταση και ακόμα και αν στην αρχή ζορίζεστε, θα δείτε πως μετά από λίγο θα το ζητάει το ίδιο σας το σώμα.
Δε χρειάζεται φυσικά καθημερινή παρουσία στο γυμναστήριο, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι ένας στόχος εφικτός, για άμεσα μάλιστα αποτελέσματα που θα δώσουν ακόμα περισσότερη ώθηση.
2. Φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες
Μην εστιάζετε στα αρνητικά που έχουν συμβεί στη ζωή σας, γιατί αυτά σίγουρα έχετε την τάση να τα μνημονεύετε περισσότερο, αλλά καταγράψτε σε ένα χαρτί τα πράγματα για τα οποία είστε ειλικρινά ευγνώμονες. Καταγράψτε ακόμα τα πράγματα για τα οποία θα είστε ευγνώμονες, όταν συμβούν στο μέλλον.
Μπορεί να νιώθετε δυσαρεστημένοι με τη ζωή σας, αλλά αν δείτε γραμμένα όλα τα καλά που σας έχουν συμβεί, είτε με δικό σας κόπο, είτε επειδή έτσι τα έφερε η ζωή, θα διαπιστώσετε τελικά πως οι λόγοι για να είστε χαρούμενοι είναι σαφώς περισσότεροι από τους λόγους που σας κάνουν θλιμμένους.
3. Κάντε ψηφιακή αποτοξίνωση
Όσο κι αν το αρνείστε ο εθισμός σας στον ψηφιακό κόσμο έχει αυξηθεί από πέρυσι και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο του χρόνου. Δεν είναι φυσικά κακό να είστε κομμάτι της παγκόσμιας ψηφιακής κοινότητας, αλλά αντιθέτως δείχνει ένα άτομο που ακολουθεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας και αυτό είναι πάντα καλό.
Προσέξτε όμως να μην είστε κομμάτι μόνο του ψηφιακού κόσμου και ξεχάσετε στην πορεία να ζείτε τη ζωή σας στον πραγματικό κόσμο. Από το νέο έτος, προκαλέστε τον εαυτό σας να περνάει μία ώρα κάθε μέρα, χωρίς καμία επαφή με κανένα είδος οθόνης. Ακόμα και αν αυτή την ώρα την περάσετε χαζεύοντας το ταβάνι, αδειάζοντας το κεφάλι σας από τις σκέψεις θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, κάτι που σίγουρα έχετε σε έλλειψη μέσα στον κυκεώνα των πληροφοριών που σας κατακλύζουν καθημερινά. Και πριν αντιδράσετε, θυμηθείτε πως αναφερόμαστε σε αποτοξίνωση και όχι σε παντελή αποχή.
4. Μην ασχολείστε με ανοησίες
Το λένε όλοι, αλλά λίγοι το καταφέρνουν. Βάλτε το σαν στόχο κι εσείς για το χρόνο που έρχεται και μη χαραμίζετε την ενέργειά σας σε πράγματα, που δεν αξίζουν ούτε το ελάχιστο της προσοχής σας. Μάθετε να αξιολογείτε τις καταστάσεις και τους ανθρώπους και εστιάστε μονάχα εκεί που κρίνετε απαραίτητο.
Μην έχετε, ακόμα, εμμονή με την τελειότητα, καθώς τελειότητα δεν υπάρχει και να θυμάστε να έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις αντιδράσεις σας, όταν κάτι δεν πάει, όπως αρχικά υπολογίζατε. Για κάποιο λόγο συμβαίνουν όλα και πρέπει κάποια στιγμή να το αποδεχτείτε και αυτό για τη δική σας ψυχική ηρεμία.
5. Διατηρείτε καθαρό το χώρο σας
Είναι σημαντικό να διατηρείτε το χώρο σας, καθαρό και τακτοποιημένο. Πέρα από την αυξημένη παραγωγικότητα που θα παρατηρήσετε σε ένα χώρο όχι ακατάστατο, θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας βλέποντας ότι τα καταφέρνετε στο να διατηρείτε το κρεβάτι σας καθημερινά στρωμένο και χωρίς σκόνη τον προσωπικό σας χώρο. Αφιερώστε μερικά λεπτά στην υγιεινή του χώρου σας και θα φτιάξει η διάθεσή σας άμεσα.
6. Κάνετε καθημερινά διαλογισμό
Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής και οι φρενήρεις ρυθμοί στους οποίους τρέχουμε καθημερινά μας στερούν την ευλογία της χαλάρωσης και ηρεμίας, που όλοι δικαιούμαστε. Αυτή τη χρονιά, μη την περάσετε τρέχοντας από τη μια υποχρέωση στην άλλη ή αν τον κάνετε φροντίστε τουλάχιστον στο τέλος της κάθε ημέρας, να αφιερώνετε λίγο χρόνο στο διαλογισμό, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική ή ακόμα τα κύματα της θάλασσας.
Η ηρεμία με την οποία θα αρχίσετε σιγά σιγά να αντιμετωπίζετε τα πράγματα θα σας βοηθήσει να μην αγχώνεστε με ανούσια πράγματα και να ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια κάθε μέρα.
7. Φροντίστε για έναν καλό ύπνο
Οι θετικές επιδράσεις του διαλογισμού θα φανούν και στην ποιότητα του ύπνου σας, καθώς αδειάζοντας το μυαλό σας από όλες τις αγχωτικές σκέψεις, θα πέσετε για έναν ύπνο περισσότερο βαθύ και γαλήνιο. Όπως έχετε εσείς ανάγκη να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας, έτσι έχει ανάγκη και το σώμα σας να ξεκουραστεί και να σας εξασφαλίσει την ενέργεια γι’ αυτές τις υποχρεώσεις. Μη στερείτε από το σώμα σας τον 8ωρο νυχτερινό ύπνο, καθώς στο τέλος, εσείς θα είστε αυτός που θα ζημιωθείτε.
Αν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει την «πολυτέλεια» του 8ωρου ύπνου, σύντομα θα καταλάβετε πως δεν πρόκειται για πολυτέλεια, αλλά καθαρή ανάγκη που δεν πρέπει να αγνοείτε και αυτό που θα πρέπει να διαμορφώσετε θα είναι το πρόγραμμά σας και όχι ο ύπνος σας.
8. Μάθετε κάτι καινούριο κάθε μέρα που περνάει
Η γνώση είναι δύναμη και όσο περισσότερες γνώσεις έχετε, τόσο περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση θα έχετε.
Δεν υπάρχει φυσικά ο χρόνος να γίνετε εμπεριστατωμένοι γνώστες πολλών πραγμάτων, αλλά και σε αυτή την περίπτωση αρκεί ένα κομμάτι πληροφόρησης την ημέρα για να μη χάνετε τις εξελίξεις. Διαβάζετε ένα επιστημονικό άρθρο την ημέρα ή επισκέπτεστε τακτικά ένα ειδησεογραφικό site και θα νιώσετε καλύτερα την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια κουβέντα για την επικαιρότητα με τους φίλους σας.
9. Βρείτε ένα χόμπι
Αν δεν έχετε, βρείτε ένα χόμπι και αν έχετε, βρείτε ένα καινούριο. Με τα χόμπι, επεκτείνετε τις γνώσεις και τη διασκέδασή σας, ενώ, την ίδια στιγμή,γνωρίζετε και άλλους ανθρώπους. Είτε αυτό είναι ο χορός, είτε το μαγείρεμα, είτε οι πεζοπορίες στα βουνά της Ελλάδας, μην καθυστερείτε, γραφτείτε σε ένα σχετικό σύλλογο και βάλτε κι άλλο νόημα στην καθημερινότητά σας.