Βιώνουμε και απολαμβάνουμε οι περισσότεροι, τις ζεστές γιορτινές ημέρες κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα, με ξεκούραση και φαγητό.
Τα Χριστούγεννα πέρασαν αλλά η Πρωτοχρονιά βρίσκεται προ των πυλών και το χαρακτηριστικό της ημέρας αυτής όπως και της Παραμονής, είναι η περίφημη βασιλόπιτα την οποία όλοι αγαπάμε ιδιατέρως.
Ωστόσο πολύ συχνά, στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι παρουσιάζεται το δίλημμα “Βασιλόπιτα τύπου κέικ, ή βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι;”
Ας δούμε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τις γευστικές και θερμιδικές διαφορές μεταξύ των δύο:
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΚΕΪΚ | ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΤΣΟΥΡΕΚΙ |
Διατροφική Ανάλυση (ανά 100γρ) | |
Ενέργεια: 350Kcal
Ολικά λιπαρά: 18γρ. Κορεσμένα λιπαρά: 9γρ Μονοακόρεστα λιπαρά: 6γρ Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ Χοληστερόλη: 78 |
Ενέργεια: 255 Kcal Ολικά λιπαρά: 12γρΚορεσμένα λιπαρά: 4γρ Μονοακόρεστα λιπαρά: 5γρ Πολυακόρεστα λιπαρά: 3γρ Χοληστερόλη: 65 |
Καλή Πηγή Ασβεστίου: Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος | Καλή Πηγή Αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών |
Πλούσια σε πρωτεΐνες: Η βασιλόπιτα τύπου κέικ περιέχει αρκετά αυγά. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρέχουν ενέργεια και κυρίως βοηθούν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών | Πλούσια σε πρωτεΐνες: Και η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλά αυγά και κατά συνέπεια πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας |
Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά: Η μεγάλη ποσότητα βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων της βασιλόπιτας- κέικ. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη και ανεβάζουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. | Σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ |
Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει συνήθως τη μισή ποσότητα αλατιού από τη βασιλόπιτα κέικ |
Κοιτάζοντας τα παραπάνω στοιχεία κανείς στο συμπέρασμα πως η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι είναι περισσότερο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας από την βασιλόπιτα τύπου κέικ, αφού συνδυάζει την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, νατρίου και λιπαρών.
Με την συνεργασία της Εύας Καφετζή, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πτολεμαΐδας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.