Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για τα σχολεία και τις οικογένειες των μαθητών α’θμιας και β’θμιας, έχει αρχίσει να προσλαμβάνει το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών βιβλίων μετά την προτροπή της ίδιας της υπουργού Παιδείας να χρησιμοποιηθούν φωτοτυπίες και dvd μέχρι ν’ αρχίσουν η εκτύπωση και η διανομή των βιβλίων.
Σύσσωμη η σχολική κοινότητα απαντά: «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε», ενώ όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αναρωτιούνται: Ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα έξοδα; Τα σχολεία με τα άδεια ταμεία ή οι οικογένειες με το συνεχώς μειούμενο εισόδημά τους;
Ηδη οι δάσκαλοι καλούν τους γονείς να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ αν τους ζητηθεί, ενώ στον αγιασμό «για να πάρουν κάτι τα παιδιά» θα διανεμηθεί από τα μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας ανοιχτή επιστολή-πρόσκληση σε κοινό αγώνα. Σήμερα, δε, αποφασίζουν αν θα προβούν σε απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη εβδομάδα ή θα την αναβάλουν γι’ αργότερα προκειμένου να μην επισκιαστεί το πρόβλημα των ελλείψεων στα σχολεία.
«Ενα σχολείο με μέσο αριθμό μαθητών (μέχρι 350) θα πρέπει να βγάζει περί τις 2.500 φωτοτυπίες την ημέρα. Ενα επαγγελματικό μηχάνημα μπορεί να βγάλει μέχρι 3.000 φωτοτυπίες. Αυτά που βρίσκονται στα σχολεία βγάζουν πολύ λιγότερα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς, για να ξεκαθαρίσει αμέσως μετά:
«Τα σχολεία δεν έχουν ούτε την τεχνική ούτε την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αναπαραγωγή των βιβλίων με φωτοτυπίες ή με την οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν λάβει ακόμα τα κονδύλια για τις λειτουργικές τους δαπάνες. Χρωστάνε πετρέλαιο, θέρμανση, ηλεκτρικό, καθαρίστριες. Για την ακρίβεια έχουν πάρει μόνο την πρώτη από τις τρεις δόσεις του 2011 ενώ η συνολική ετήσια χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 50%».
Οσο για το ενδεχόμενο μετακύλισης του βάρους στις οικογένειες, τονίζει: «Είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί, γι’ αυτό θα καλέσουμε τους γονείς να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φορτωθούν αυτό το βάρος».
Την ίδια στιγμή η υπουργός περιορίζεται σε μια συγγνώμη επιμένοντας να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της ως υπεύθυνης Αρχής για το απολύτως στοιχειώδες ζήτημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας: την παροχή των βιβλίων. Επαναλαμβάνουμε πως το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Και σύνθετο. Δεν ήταν μόνον η διαδικασία σχετικά με τους διαγωνισμούς προμήθειας χαρτιού. Ηταν και η αποψίλωση του ΟΕΔΒ, η μη πρόσληψη των εποχικών που χρειάζονται κάθε καλοκαίρι, η καθυστέρηση στην εκτύπωση της υπάρχουσας ποσότητας χαρτιού κ.ά.
Λένε οι δάσκαλοι: «Μετά το 1964, οπότε και ο Γεώργιος Παπανδρέου καθιέρωσε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, είναι η πρώτη φορά που καταργείται». Και θ’ αποφασίσουν σήμερα αν θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την πρώτη εβδομάδα ή αργότερα. Δεν θέλουν η απεργία τους να καλύψει το πρόβλημα των ελλείψεων.
ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ