Λεπτομέρειες για την διαστημική οδύσσεια της συσκευής Plilae, μετά την προσεδάφιση της στον κομήτη Churyumov-Gerasimenko, παρουσίασε ο Senior Scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Θανάσης Οικονόμου και σημαίνων συντελεστής της διαστημικής αποστολής «Rosetta Mission»
Στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 21/11/2014, ο Θανάσης Οικονόμου είπε σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα για τον κομήτη: Συγκεκριμένα μπορεί να ανακλά μόνο το 5% του ηλιακού φωτός. Οι κομήτες, αποτελούνται από ένα μείγμα πάγου και σκόνης. Αντίθετα όμως η επιφάνεια του συγκεκριμένου κομήτη είναι περισσότερο στερεά παρά αυτό το μείγμα. Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία που δείχνουν την παρουσία νερού και άλλων χημικών οργανικών ουσιών. Είναι πολύ νωρίς ακόμα όμως για να βγουν κάποια συμπεράσματα καθώς οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους μόνο μερικά φάσματα με τα χημικά στοιχεία και ουσίες.
Αυτή την εβδομάδα θα δοθούν τα πρώτα αποτελέσματα 12 σελίδων στο Science Magazine. Η προσεδάφιση και μόνο της Rosetta αποτελεί ένα θαύμα δεδομένου το ότι οι προηγούμενες έρευνες κατάφερναν να γίνονται μόνο μέσα σε μερικά λεπτά. Η Rosetta θα συμπληρώσει στο τέλος του 2015, 2 χρόνια έρευνας. Και όχι μόνο αυτό αλλά μελετώντας τη δομή του κομήτη θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την εξέλιξη της ύλης και πώς φτάσαμε στο σημερινό ηλιακό σύστημα. Το ψηλότερο σημείο στο παγόβουνο της επιτυχίας θα είναι η λήψη ενός δείγματος από τον κομήτη για περαιτέρω έρευνα στο εργαστήριο.
Δείτε εικόνες: